دیدگاهی کلی درباره کشورها
به طور کلی با روی کار آمدن ترامپ در ایالات متحده، کشورهای دیگر یک به یک در تیررس حملات اقتصادی وی قرار گرفتند.
اگر به دنبال یافتن اهداف اقتصادی دونالد ترامپ در منطقه آسیا باشیم، نام کشورهایی چون هند، اندونزی، مالزی و ویتنام در کنار کشورهای معروفتری مثل چین، ژاپن و تایلند دیده میشود، کشورهایی که برخی از آنها به عنوان اقتصادهای نوظهور منطقهای شناخته میشوند و تراز تجاری آنها با ایالات متحده آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما درحال افزایش بوده است.
اژدهای زرد اولین هدف
روابط اقتصادی میان دو کشور آمریکا و چین براساس قوانین سازمان تجارت جهانی شکل گرفته است. اما شیوه مبادلات اقتصادی چین در بازارهای بینالمللی بخصوص در آمریکا باعث شده اکنون تراز تجاری میان دو کشور به نفع اقتصاد سرزمین اژدها باشد. این موضوع عاملی شده تا ترامپ در اولین اقدام درباره سیاستهای اقتصادی خود نسبت به سرزمین اژدها این کشور را تهدید به وضع تعرفه وارداتی کند، اگرچه این سیاست در بخشهای مختلف اقتصادی هنوز تأثیر قابل توجهی نداشته اما اثرات روانی آن عاملی شده تا بازارهای بینالمللی، ناآرام شوند.
سرزمین آفتاب درحال بررسی
اگرچه ترامپ همچنان درگیر مشاجرات اقتصادی با چین است، اما برای تحکیم سیاستهای اقتصادی خود در منطقه آسیا سعی کرده با اجرای سیاستهای مختلف خود در سرزمین آفتاب، این کشور را نیز با استفاده از ابزارهای مالی در راستای سیاستهای اقتصادی خود هدایت کند. به گفته برخی کارشناسان اثرگذاری سیاستهای اقتصادی ترامپ در ژاپن آنچنان بوده که شینزو آبه نخست وزیر سرزمین آفتاب به عنوان اولین رهبر آسیایی چندی پیش وارد واشنگتن شد.
ویتنام دوباره مقابل آمریکا
پس از توافق ظاهری کشور ژاپن با سیاستهای اقتصادی ترامپ، سومین هدف اقتصادی رئیسجمهور جدید ایالات متحده در منطقه آسیای جنوب شرقی، ویتنام به عنوان کشوری است که در گذشته به عنوان یکی از دشمنان ایالات متحده معرفی شده بود. اگرچه این خصومت سالهاست به پایان رسیده و اکنون دو کشور از نظر سیاسی، روابط دور از تنشی را تجربه کرده و مبادلات اقتصادی خود را براساس قوانین سازمان تجارت جهانی و یک توافقنامه تجاری دو جانبه پایهگذاری کردهاند، اما پس از روی کار آمدن ترامپ ظاهراً همه این توافقنامهها نادیده گرفته شده و روابط اقتصادی میان دو کشور در آینده نزدیک دستخوش تغییراتی معنادار خواهد شد.
کارشناسان در این زمینه معتقدند روند روبه رشد صادرات منسوجات ویتنام به بازار مصرف ایالات متحده از سال 2010 میلادی به گونهای بوده است که درحال حاضر 15 درصد از تولید ناخالص ملی این کشور مربوط به بازار آمریکاست. براساس گزارشهای منتشر شده از روابط اقتصادی میان دو کشور از سال 2010 میلادی تا امروز صادرات محصولات یاد شد از ویتنام به ایالات متحده دو برابر شده است.
کره جنوبی، یک نگرانی تازه
کره جنوبی به عنوان یکی از شرکای تجاری قابل اعتماد ایالات متحده تا قبل از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا همواره با استفاده از توافقنامههای اقتصادی درحال گسترش مبادلات اقتصادی با آمریکا بوده است که در این مورد کره جنوبی ضمن استفاده از قوانین سازمان تجارت جهانی از سال 2012 میلادی توافقنامه تجارت آزاد را با آمریکا امضا کرده است. جیمز کیم، رئیس اتاق بازرگانی آمریکا در کره جنوبی در این زمینه میگوید با افزایش تراز تجاری میان دو کشور اکنون کره جنوبی بهعنوان یکی از نگرانیهای اصلی ترامپ بهشمار میرود. در این زمینه کیم میگوید در دولت آمریکا کشور کره جنوبی را با عنوان «کشنده مشاغل» معرفی کردهاند و به همین دلیل دولت تصمیمگرفته هرچه سریع تر نسبت به بازسازی روابط اقتصادی میان دو کشور سیاستگذاری کرده و وارد عمل شود.
سرزمین عجایب و افزایش نگرانیها
اگر از جنوب شرقی آسیا به سمت غرب حرکت کنیم، اقتصاد نوظهور سرزمین عجایب یا همان هندوستان خودنمایی میکند، کشوری که تمام روابط اقتصادی خود را با آمریکا براساس قوانین سازمان تجارت جهانی از سال 2005 میلادی تنظیم کرده و به نوعی با استفاده از نیرویکار ارزان در برخی محصولات توانسته ارتباطات اقتصادی گستردهای با ایالات متحده برقرار کند. براساس آمارهای موجود حجم تجارت میان دو کشور از 29 میلیارد دلار در سال 2005 میلادی، به 65 میلیارد دلار در پایان سال گذشته رسیده است، گسترشی که میتواند عاملی برای نگرانی ترامپ به دلیل حفظ مشاغل در خاک آمریکا باشد. مهمترین صادرات هندوستان به ایالات متحده، منسوجات و خدمات فناوری اطلاعات و سنگهای قیمتی بوده است.
اندونزی درحال دور شدن از آمریکا
اندونزی به عنوان یک کشور آسیایی با ظرفیتهای اقتصادی بسیار گسترده بخصوص در صنعت لاستیک، توانسته است از اوایل دهه 90 میلادی روابط اقتصادی مناسبی با ایالات متحده آمریکا ایجاد کند به صورتی که با استفاده از قوانین سازمان تجارت جهانی، تعرفههای گمرکی میان دو کشور در پایینترین شرایط خود قرار گرفته بود.
این ارتباط مناسب اقتصادی میان دو کشور در واقع تجارت منسوجات، انواع لاستیک و کفش را از بازار اندونزی به سمت ایالات متحده هدایت کرده است درحالی که آمریکا برای بازار اندونزی فقط هواپیما و سویا به ارمغان آورده است. کارشناسان اقتصادی درباره مازاد تجاری میان دو کشور معتقدند ترامپ با استفاده از قدرت و نفوذ سیاسی خود در برخی کشورهای منطقه درحال افزایش فشارهای اقتصادی به اندونزی است و به این ترتیب برای دستیابی به اهداف خود گام برداشته است.
به گفته این افراد، مهمترین ابزار دولت ترامپ برای اعمال فشارهای اقتصادی به اندونزی، مطرح کردن بحث مالکیت معنوی درباره برخی محصولات است؛ به این دلیل که بحث ساخت و تولید محصولات مشابه آمریکا در اقتصاد اندونزی رواج دارد.
مالزی جاذبهای برای آمریکاییها
پس از سرزمین عجایب، ترامپ مالزی را هدف حملات و نظرات غیر منطقی خود قرار داده است تاجایی که برخی معتقدند در صورت از بین رفتن قرارداد ترانس پاسفیک بدون تردید مالزی یکی از بازندههای اصلی سیاستهای جدید ترامپ خواهد بود. مالزی که از سال 2005 میلادی روابط اقتصادی گستردهای با آمریکا را تدارک دیده بود، تا پیش از تشکیل دولت جدید آمریکا با استفاده از قراردادهای تجاری دوجانبه و چندجانبه توانسته بود درآمدهای مناسبی از صادرات محصولات خود به ایالات متحده داشته باشد، اما یکی دیگر از موارد نگرانی ترامپ درباره این کشور مربوط به خروج سرمایهگذاران آمریکایی برای ساخت کارخانهها و مراکز تولیدی خود در مالزی است؛ به این دلیل که امکانات و امتیازهای موجود در مالزی توانسته است نظر بسیاری از صاحبان سرمایه آمریکا را به خود جلب کند.
لبخند تلخ تایلند به اقتصاد آمریکا
شاید تا ابتدای سال 2015 میلادی سیاستهای اقتصادی ایالات متحده آمریکا نسبت به تایلند با رویکردی برای گسترش روابط بوده است به این ترتیب که دیدگاه مثبت و همچنین امتیازهای تجاری سرزمین لبخندها توانسته باعث ایجاد جاذبههای اقتصادی بسیار زیادی در میان صاحبان سرمایه آمریکایی شود. صنایع لاستیکسازی، صنایع الکترونیک و همچنین خودروسازی در تایلند تراز میان دو کشور را به نفع این کشور آسیایی رقم زده است. در این زمینه دولت ترامپ برای تشویق سرمایهگذاران آمریکایی برای بازگشت به وطن از سرزمین لبخندها به آنها وعده مشوقهای مالیاتی داده است.
مترجم: عماد عزتی
اقتصاد
منبع: بلومبرگ
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: