به گزارش جام جم آنلاین ،تقلب و قاچاق همواره از مسائل دغدغه آفرین در حوزه غذا و دارو بوده که در طول سالیان گذشته وجود آمارهای متناقض و عدم شفافیت به این نگرانیها دامن زده است.
سید علی فاطمی عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، 10درصد از داروهای موجود در جهان را تقلبی میداند و در این زمینه میگوید: «معضل داروهای تقلبی و قاچاق مشکلی است که همواره زندگی انسانها را تهدید کرده ، اما میزان استفاده از آن در کشورهای مختلف متفاوت است. طبق گفته مراجع ذی صلاح این آمار در کشور ما در حدود 5 تا 10 درصد عنوان شده است».
همچنین طبق اعلام سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز؛ کشفیات دارویی قاچاق، بیشترین کشفیات کالای قاچاق در سراسر کشور را رقم زده و کشفیات دارویی در 8 ماهه نخست سال 94 از 36 میلیون و 727 هزار و 793 قلم ، به 181میلیون و 454هزار و 349قلم رسیده و این در حالی است که بنا بر اعلام رییس سازمان تعزیرات حکومتی در سال گذشته تنها 2 درصد داروهای قاچاق موجود در کشور کشف میشود.
در مقابله با آمارهای نگران کننده نهادهای مسئول، وزارت بهداشت از سال 1389 برنامه «نصب برچسب در زمینه اصالت داروها» را آغاز کرد که میتوانست به عنوان بازدارنده در خصوص واردات تقلبی به بازار عمل کند ولی از همان ابتدا نقایصی در اعمال این برنامه به وضوح قابل مشاهده بود که به عنوان نمونه برچسب در اختیار عرضهکنندگان قرار میگرفت و خود آنها متصدی الصاق برچسب بر روی کالاها قلمداد میشدند و زمینه بروز خطا و اشتباه همچنان فراهم بود.
طرح ردیابی رهگیری و کنترل اصالت
طرح ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت فرآوردههای سلامت محور به دنبال طرح قبلی و با تغییر ماهیت آن به منظور جلوگیری از ایرادات پیشین، ارائه شد. سازمان غذا و دارو؛ سامانه مرکزی ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت را راهاندازی کرد که بهوسیله آن بهتمامی فرآوردههای سلامتمحور نظیر دارو، تجهیزات پزشکی، غذا، لوازمآرایشی و بهداشتی و مکملهای غذایی، شناسه رهگیری و شناسه اصالت تخصیص داده میشود.
از این رو دستورالعمل نظام ردیابی و رهگیری و کنترل اصالت فرآوردههای سلامت محور به تصویب کمیته و ریاست سازمان غذا و دارو رسیده و این دستورالعمل در ده ماده در تاریخ 94/7/15 جایگزین کلیه ضوابط و دستورالعملهای قبلی و از تاریخ 94/8/1 لازم الاجرا شد.
رسول دیناروند، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در این زمینه میگوید: این طرح به اشتباه با عنوان «برچسب اصالت» شهرت یافته است؛ چرا که اساسا این نام، عنوان صحیح و کاملی برای طرح مذکور نیست و پیشنهاد میشود نام درست این طرح یعنی «طرح شناسهگذاری کالا» یا «رهگیری، ردیابی و کنترل اصالت» که اساسا ماهیتی متفاوت از برچسب اصالت دارد، استفاده شود.
وی همچنین توضیح داد: «در این طرح برای هر بسته کالا، شناسنامهای الکترونیک تهیه میشود تا در هر زمان و مکانی، بهوسیله یکی از روشهای تلفن همراه، اینترنت، پیامک و تلفن، قابلیت استعلام اصالت آن وجود داشته باشد.»
در واقع سامانه کنترل اصالت، این اختیار را برای مردم فراهم میسازد که کالاهای اصیل را از کالاهای قاچاق و تقلبی شناسایی کنند و از سامانهای که مردم قبلا به عنوان برچسب اصالت و یا «شبنم» استفاده میکردند متمایز است، چرا که در این سامانه، اصالت با برچسب دادن نیست بلکه برچسب باید توسط یک استعلام به طرق پیامکی، اینترنتی یا نرم افزارهای مختلف تلفن همراه تأیید شود.
چگونه استعلام بگیریم؟
مردم با استعلام مواد دارویی از سه طریق (سایت www.ttac.ir ، سامانه پیامکی 20008822 و همچنین اپلیکیشن موبایل که از سایت سازمان غذا و دارو قابلیت دانلود دارد) میتوانند از اصالت دارو اطمینان پیدا کنند و اگر اطلاعات برچسب با اطلاعات سامانه منطبق بود اقدام به خرید و استفاده آن کنند .
برچسب رهگیری در ساختار جدید به شکلی خاص و فاقد هر گونه آرم و نشان است. این برچسبها برخلاف هولوگرامها به خودی خود بیانگر اصالت کالا نبوده و حتما باید از سامانه www.ttac.ir یا پیامک 20008822 استعلام شوند.
بدین ترتیب سازمان غذا و دارو با همکاری و مشارکت مردم می تواند گام مهمی در راستای جلوگیری از استعمال داروهای قاچاق و تقلبی بردارد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب