
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
کمی بعدتر و در ابتدای قرن بیستم، نگاهها از وسعت سرزمینی منصرف و به سمت توان صنعتی جلب شد. در این دوره کشورها و تمدنهایی قویتر بودند که ابزار صنعتی و توانایی ساخت بالاتری داشتند. نگاهی که حاصل آن، هجوم ویرانگر به طبیعت، تخریب شدید منابع زیست محیطی و شعلهور شدن آتش دو جنگ جهانی خانمانسوز بود که در نهایت به جنگ سرد منتهی شد.
پس از جنگ سرد، ایده قدرت نرم و فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات، بهعنوان مولفه اصلی قدرت بهشمار آمد. میتوان گفت این دوره به یک معنا تا امروز هم ادامه دارد، اما آیا اوضاع به همین شکل باقی خواهد ماند؟ این روند همینطور ادامه مییابد؟ ظاهراً نمیتوان به این پرسش، پاسخ مثبت داد. نشانههای تغییر دوران و جابهجایی محورهای قدرت، از هماکنون آشکار شده است. کمرنگ شدن آنچه نظریهپردازان دهه گذشته آن را «شکاف اطلاعاتی» نامیده بودند و... از این حکایت دارد که مولفههای اصلی قدرت در دهههای آینده، عناصر و مولفههای دیگری خواهد بود.
از این زاویه میتوان به هنر پویانمایی، بهعنوان خالصترین و برجستهترین نمود تخیل آزاد، در بستر اندیشه و بافتار تمدنی نگریست. مولفههای قدرت در آینده نزدیک هرچه باشد، بیگمان با تخیل بشری و مرزهای خواست و اراده تمدنی ارتباطی مستقیم و تاثیرگذار دارد. روند تغییر مناسبات قدرت در سه قرن گذشته، ما را به این نقطه میرساند که باور کنیم هرچه از انقلاب صنعتی و دوران نوزایی به سمت وضعیت کنونی حرکت کردهایم، تخیل و آرزوهای بشری نقشی مهمتر در خلق و تولید قدرت بازی کردهاند. از این منظر، هنرـ صنعت پویانمایی که خود محصول نگرش جدید به انسان و فضای فکری انسان مدرن است، از مهمترین سرچشمهها و سرآغازهای تخیل در هر فرهنگی بهشمار میآید.
در آستانه آغاز فعالیت دهمین جشنواره پویانمایی تهران، این پرسش مطرح میشود که آیا افکار عمومی، بدنه حاکمیتی و حلقههای فکری معناساز و آیندهپژوه، آنچنان که باید متوجه این مخزن و ذخیره راهبردی برای تولید قدرت در نسلهای آینده سرزمینمان هستند؟ آیا پویانمایی، بهعنوان نخستین و بزرگترین تجلیگاه و محل عرضه محصولات تخیل و بلندپروازیهای یک تمدن ریشهدار همچون تمدن ایرانی ـ اسلامی، به اندازه کافی مورد توجه قرار گرفته است؟
در اینجا بهدنبال جستوجوی پاسخ این پرسش نیستیم، بلکه امیدواریم اهمیت هنر پویانمایی و رخدادهایی همچون این جشنواره در میان هیاهوی امور روزمره و گردنههای سختی که پیشِ روی جامعه بشری و از جمله کشور ما قرار دارد، به فراموشی سپرده نشود و جایگاه تمدنی بینالمللی و راهبردی آن، از نظرها دور نماند. بویژه این روزها ایران، میزبان جشنوارهای است که صاحبان این هنر اذعان دارند در شمار چند جشنواره برتر انیمیشن در جهان جایگاهی معتبر دارد و جامعه انیمیشن جهان، چشم انتظار آغاز و فرجام آن است.
علیرضاحاجیانزاده
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد