دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین، مصریان باستان که بنیانگذار این روش بودند، مومیایی کردن اجساد مردگان خصوصاً فراعنه را یک سنت دانسته و به سبب اعتقاد به زندگی دوباره آنها را با خوراک، پوشاک، ظروف، ابزارآلات و خدمتکاران بینوا خود در اتاقهای مجلل اهرام در غرب رود خروشان نیل دفن میکردند.
البته فراعنه مصر باستان منقرض شدند اما سنت آنان منقرض نشد، چرا که جسد بسیاری از شخصیتهای مشهور سیاسی از جمله ژوزف استالین دیکتاتور شوروی، هوشی مینه رئیس جمهور ویتنام، کیم ایل سونگ بنیان گذار کره شمالی و پسرش کیم جونگ ایل، مائو رهبر بزرگ چین و رضاخان و محمدرضا پهلوی شاه مخلوع ایران تاکنون مومیایی شده است.
در کشور ما هم این کار از دیرباز مرسوم بوده و هماکنون توسط سازمان پزشکی قانونی کشور انجام میشود و در همین ارتباط امروز هم سازمان پزشکی قانونی کشور نرخ جدید مومیایی کردن اجساد در سال 1396 را 3 میلیون تومان اعلام کرد که البته نسبت به نرخ یک و نیم میلیون تومانی سال 1393 افزایش دوبرابری را تجربه کرده است.
اما ممکن است برای شما این سوال پیش آید که اجساد شهروندان ایرانی هم امکان مومیایی شدن را دارند؟ مطابق فتوای مراجع عظام تقلید مومیایی کردن جسد فرد مسلمان جایز نیست و مشمول تعزیر است.
پیش از این نیز بشیر نازپرور مدیرکل سابق پزشکی قانونی تهران در مورد امکان مومیایی کردن اجساد شهروندان ایرانی، گفته بود: مومیایی کردن اجساد در ایران ممنوع است و این کار تنها برای اتباع خارجه که در کشور فوت می کنند و برای سالم ماندن جسد و جلوگیری از فساد جسد در مسیر انتقال انجام می شود.
بر اساس این گزارش، وقتی فردی خارجی در یک کشور به هر دلیلی فوت کند و خانواده اش درخواست کنند متوفی به کشورش بازگردد پزشکی قانونی یک سری اقداماتی را در دستور کار خود دارد. ابتدا اینکه باید علت فوت متوفی را مشخص کرده و بعد اقدام به مومیایی کردن جسد برای انتقال از ایران به کشور مقصد کند. بعد از اقدامات اداری و فرایند مومیایی شدن توسط متخصصین پزشکی قانونی گواهی تایید مومیایی شدن به سفارتخانه کشور مقصد در ایران ارسال شده تا به وسیله آن تمامی اقدامات اداری در بخش هواپیمایی و گمرکی انتقال متوفی انجام شود.
جسد مومیایی شده با حضور بستگان فرد یا نماینده قانونی آنها همراه با یک نماینده از سفارت کشور مقصد و نماینده گمرک در سازمان پزشکی قانونی در جعبه های مخصوص (چوبی یا فلزی) بسته بندی و پلمپ شده و وارد هواپیما می شود. البته اجساد را می توان از راه زمینی هم انتقال داد که بیشتر برای کشورهای همسایه است.
البته ناگفته نماند که دیگر از پارچه ها و مواد خاص دوران مصرباستان برای مومیایی کردن اجساد استفاده نمی شود. در برخی کشور ها از روش انجماد، استفاده از انواع مواد شیمیایی، فیکساتور و روشهای دیگر استفاده می شود اما در ایران این اقدام با استفاده از برخی مواد شیمیایی خاص صورت می گیرد. در ابتدا متخصصان مواد داخل روده و معده جسد را خالی می کنند و بعد با استفاده از دستگاه مخصوص مواد شیمیایی از طریق عروق به داخل تمامی بافت ها هدایت می شود. این اقدام موجب می شود تا در مدتی که برای نقل و انتقال جسد تا کشور مقصد صرف می شود جسد فاسد نشده و ظاهر خود را تا لحظه تدفین از دست ندهد.
بعد از انجام مراحل مومیایی شدن جسد در سردخانه پزشکی قانونی رفته تا تمامی مراحل قانونی آن انجام شود و بعد از این مراحل جسد منتقل می شود.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد