به گزارش جام جم آنلاین از تسنیم، محمدجواد لاریجانی که هماینک ریاست پژوهشگاه دانشهای بنیادی و معاونت بینالملل قوه قضائیه را نیز بهعهده دارد، در گفتوگو با تسنیم به تحلیل و بررسی شرایط حاکم بر انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم و مسائل پیرامون آن پرداخته است.
با این کارشناس مطرح سیاست داخلی و مسائل بینالملل در این گفتگو از مباحث مختلف از جمله احتمال یکدورهای شدن حجتالاسلام روحانی، بررسی کارنامه چهارساله او، وضعیت رقبای او بهویژه سید ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف، دوقطبی جنگ و صلح و مسائلی از این دست سخن به میان آمده است.
محمد جواد لاریجانی عضو شورای نظارت بر صداوسیما نیز هست و به همین دلیل با او درباره اوضاع این روزهای صداوسیما و نقدهایی که به رویکرد رسانه ملی در حمایت از حجتالاسلام روحانی مطرح است، سؤالاتی را در میان گذاشتیم. آنچه در ذیل میآید بخش اول گفتوگوی تسنیم با محمد جواد لاریجانی است:
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به سؤالی درباره احتمالات موجود مبنی بر 4 ساله شدن دوره دولت کنونی گفت: در هر صورت چالش انتخاباتی آقای دکتر روحانی قوی و جدی است. بهنظر بنده خود ایشان هم به این واقف هستند.
لاریجانی در پاسخ به این سؤال که یکی از نامزدهای انتخابات (اسحاق جهانگیری) رسماً اعلام کرده که برای کمک به روحانی وارد صحنه شده و اصطلاحاً کاندیدای پوششی است و نه واقعی، گفت: «در بحث نامزدهای پوششی هم خیلی تردید و شبهه دارم». البته پیش از هرچیز باید بگویم که برای آقای روحانی تحقیرآمیز است که چند نفر بگویند «ما آمدیم تا در مناظرهها به آقای روحانی کمک کنیم». از این گفتهها اینگونه برداشت میشود که گویا خود آقای روحانی ناتوان هستند و باید عدهای به کمک ایشان بیایند لذا این کار باعث تحقیر ایشان است.
وی همچنین وجود نامزدهای پوششی برای روحانی را موجب تضعیف او نیز توصیف کرد و در این باره گفت: افرادی که کاندیدای پوششی آقای روحانی محسوب میشوند، با توجه به اینکه هرکدام نماینده یک قبیله و جناح هستند، همین طور که به پایان روند انتخابات نزدیک میشویم، به آقای روحانی میگویند «حالا که ما میخواهیم کنار رویم، پس باید این سه وزارتخانه را به تیم ما بدهی». لذا این تضعیف رئیسجمهور است.
لاریجانی به وجه قانونی نامزدهای پوششی هم اشاره کرد و با تأکید بر اینکه «بنده درباره نامزد پوششی شبهه قانونی دارم، البته شورای نگهبان باید در این باره موضع قانونی را اعلام کند که کرده است»، گفت: در هر حال بهنظر من اگر شخصی اعلام کند «من نامزد هستم، ولی نامزد پوششی هستم»، بهنظر من اصلاً چنین شخصی نامزد نیست. این سوء استفاده از امکانات نامزدی است. قانون برای کسی که نامزد میشود، امکاناتی برای تبلیغات و غیره گذاشته است لذا چنین شخصی حق ندارد دست به چنین کاری بزند چراکه این شخص اصلاً داوطلب نیست. برداشت من از قانون این است، افرادی که رسماً گفتهاند کاندیدای پوششی هستند، اصلاً صلاحیت نامزدی ندارند حتی اگر رجال سیاسی و دینی باشند.
وی در ادامه سخنان خود در مورد کاندیداهای پوششی، از منظر عضویتش در شورای نظارت بر صدا و سیما گفت: بنده بهعنوان عضو این شورا معتقدم کسانی که رسماً اعلام کردهاند فقط برای کمک به یک کاندیدای دیگر در مناظرهها و مباحث ریاستجمهوری شرکت کردهاند و فقط کاندیدای پوششی هستند، حق شرکت در مناظرهها و برنامههای صدا و سیما برای ریاست جمهوری را ندارند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی، مناظرهها را به مسابقهای تشبیه کرد که شرکتکنندگان در آن حق «جرزنی» ندارند و اینگونه توصیف کرد: در مسابقه نمیتوانید پنج نفر دیگر را بیاورید تا به شما کمک کنند. مسابقه بین افرادی است که در آن شرکت کردهاند.
لاریجانی با تأکید بر اینکه نباید اجازه دهیم امکانات وسیع تبلیغاتی کشور که میلیونها دلار هزینه دارد، در این حمایت ناسالم هزینه شود، اظهار داشت: البته ما قصد نداریم، انگیزهخوانی کنیم و افراد میتوانند در لحظه آخر مصلحت بدانند که در انتخابات حضور پیدا نکنند اما بهعنوان عضو شورای نظارت بر صدا و سیما معتقدم سازمان صدا و سیما حق ندارد کسی را که رسماً اعلام میکند «من صرفاً به عنوان کاندیدای پوششی آمدهام»، در مناظرهها شرکت دهد و برای ارائه برنامههایش وقت در نظر بگیرد.
در ادامه این گفتوگو از محمد جواد لاریجانی که عضو شورای نظارت بر صداوسیما نیز هست، سوال شد که در حال حاضر یک سری انتقاداتی به عملکرد سازمان صدا و سیما در حوزه انتخابات وارد شده و حتی یکی از کاندیداهای انتخابات (آقای رئیسی) طی نامهای به رئیس سازمان صدا و سیما به برخی امکاناتی که این سازمان در اختیار یکی از نامزدها (رئیس جمهور فعلی) قرار داده اعتراض کرده است. به نظر میرسد که این اعتراضات چندان هم بیراه نیست. در کل بهنوعی میتوان تشخیص داد که صداوسیما اخبار آقای روحانی را حتی پس از کاندیداتوری بهصورتی ویژه و بسیار پرحجمتر نسبت به بقیه کاندیداها پوشش میدهد و حتی در برخی امور که نیازی به پخش مستقیم اظهارات ایشان نیست، باز هم پخش زنده انجام میشود و آقای رئیسجمهور هم بیش از هرچیز در فرامتن «انتخابات» صحبت میکند.
لاریجانی در پاسخ به این سؤال با اشاره به اینکه این موضوع از گذشته مطرح بوده، افزود: سؤالی که وجود دارد این است که آیا ما باید رئیسجمهور و دولت را در این مدت انتخابات کلاً بایکوت کنیم و یا اینکه به فعالیت هایش ادامه بدهد. چون این موضوع در ریاستجمهوریهای سابق هم اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: بنده همیشه پیشنهادم این بوده که ما در این باره مشی معتدل داشته باشیم؛ اگر کلاً رئیس جمهور را از برنامههای صداوسیما حذف کنیم، کار خوبی نیست؛ همهجای دنیا این وجود دارد؛ بنابراین سازمان صداوسیما باید برنامههای رئیس جمهور را در حد معمول پوشش دهد. اما رئیسجمهور در فرصت های مختلف حرف های انتخاباتی میزند که آنها را نباید پخش کرد، با این حال افتتاح یک پروژه کاری ملی است و این پروژهها در طول ریاست جمهوریهای دیگر آغاز شده و در زمان ریاست جمهوری ایشان افتتاح میشود و این موضوع برای رئیسجمهورهای گذشته نیز وجود داشته و مختص ایشان هم نیست لذا اینها دستاورد ملی است و مخصوص یک رئیسجمهور نیست و پخش آن نیز اشکالی ندارد.
عضو شورای نظارت بر صداوسیما با تأکید بر اینکه درباره صحبت های انتخاباتی که ایشان انجام میدهد و بعضی از رقبا را متهم به مسائلی میکند، دلیلی برای پخش آنها وجود ندارد، تصریح کرد: اصلاً سازمان صداوسیما هیچگونه اجباری ندارد که مطالب را عیناً پخش کند، لذا در مجموع بهنظر بنده پخش مطالبی که مربوط به رقابت های ریاست جمهوری است خلاف است و باید متوقف شود.
لاریجانی در پاسخ به این سؤال که گفته میشود صداوسیما بهخاطر فشارهای مالی که از سوی دولت وارد میشود، ناچار شده به این امور تن بدهد، اظهار داشت: فشار مالی از طرف دولتهای قبلی هم بوده و در این دولت هم وجود دارد، اما بنده فکر میکنم سازمان صدا و سیما نباید انتخابات را فدای این امور کند. انتخابات یک مسئله حیاتی نظام است و ما باید یک انتخابات معقول، منصفانه و قانونی داشته باشیم.
وی تأکید کرد: البته این نکته هم مهم است که بگویم اینجور تبلیغات در کوتاهمدت تأثیر چندانی هم ندارد و اگر رئیسجمهور هم دامپینگ خبری کند، معلوم نیست که بهنفعش تمام شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد