در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
تصور این است که اراده لازم در دولتها برای اصلاح نظام بانکی وجود نداشته است. حرفها زیباست، اما وقتی وارد جریان اصلاح نظام بانکی میشوند، احساس میشود الان وقت این کار نیست. نه در دولت آقای احمدینژاد و نه در دولت آقای روحانی به رغم وعدههای مکرر و زیبا هیچ وقت نظام بانکی به صورت ساختاری اصلاح نشد؛ چرا که ارادهای برای این کار از سوی مقامات ارشد دولتی وجود نداشت. ظاهرا نیز با شرایط کنونی و جاری انس گرفته شده و گویی تغییر در این حوزه بسیار سخت است.
در هر حال اصلاحات نظام بانکی باید بسیار جدیتر از گذشته در اولویت دولت قرار بگیرد. چرا اوضاع نظام بانکی اصلا خوب نیست؟ نظام بانکی باید هر چه سریعتر در خدمت تولید و تجارت واقعی قرار بگیرد و سودی که سپردهگذاران دریافت میکنند باید از تولید و تجارت باشد نه از دلالی و واسطهگری. متاسفانه اکنون با چنین پدیدهای مواجه هستیم. اغلب بانکها به این ورطه افتادهاند و سودهای خود را از واسطهگری دریافت میکنند که باید جلوی این موضوع در اصلاحات نظام بانکی گرفته شود.
از سوی دیگر اصلاح نشدن نظام بانکی باعث تشدید رکود در فضای فعلی کشور میشود. قسمت اعظم رکود کنونی در کشور ناشی از رفتار و ساختار نظام بانکی و عملکرد بانکهای کشور است. در حالی که یکی از کارکردهای نظام بانکی کمک به تولید و تجارت واقعی است، اما این اتفاق در نظام بانکی کشور رخ نمیدهد و اگر رویه کنونی هر چه سریعتر اصلاح نشود، رکود کنونی تشدید شده و فضای اقتصادی کشور از رونق فاصله بیشتری میگیرد. هم اکنون بانکها سپردههای مردم را جمعآوری کرده، اما به سمت تولید سوق نمیدهند. اگر فقط 50 درصد نقدینگی درون نظام بانکی صرف تولید شود بدون شک اتفاقاتی شگرف در وضعیت اقتصادی کشور رخ خواهد داد. این موضوع نیز فقط در صورت اصلاحات جدی و اساسی در نظام بانکی کشور رخ خواهد داد؛ وگرنه با ادامه وضعیت موجود در نظام بانکی هم بانکهای کشور و هم تولید و تجارت کشور خسارتهایی زیانبار را تجربه خواهند کرد.
دکتر غلامرضا مصباحی مقدم
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد