
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عوامل و ابزارهای مختلفی موجب زایش این پویایی و نشاط میشوند که بدون شک رادیو و تلویزیون با برنامههایی از قبیل مناظرهها، روبه دوربینها، پرسشهای کارشناسی، مستندهای نامزدها و بسیاری دیگر از مهمترین عوامل پویایی جامعه است.
آنچه مشاهدات آماری در روزهای منتهی به انتخابات نشان میدهد، افزایش محسوس مخاطب و اقبال و استقبال از برنامهها و اخبار رسانهملی است. چرا که مردم به صورت سنتی به رادیو و تلویزیون اعتماد داشته و دارند. اگرچه نمایشگر این اعتماد در مراحل مختلف دچار جزر و مد میشود اما همیشه و بصورت سنتی بوده و هست. به عنوان مثال، رجوع به رسانه ملی برای کسب اخبار انتخاباتی قریب به 75 درصد رسیده است و با فاصله معنیداری، شبکههای فضای مجازی و تحت وب نیز در تکاپوی ارائه اخبار انتخاباتی هستند. اما این کجا و آن کجا !
بیشک، عامل تأثیرگذار این تفاوت معنیدار، برنامهسازان رادیو و تلویزیونی هستند. این افراد به واسطه تخصص حرفهای خود و سبقه سالها فعالیت رسانهای همانند یک دماسنج اجتماعی کار میکنند. به عبارت بهتر، برنامهسازان رسانه ملی با کمک فکری و آماری مرکز پژوهشهای سازمان صدا و سیما به طور دائم و در طول سال، ذائقه رسانهای مخاطبان را سنجش و رصد میکنند و بر اساس نیاز جامعه برنامهسازی میکنند. کاری که در بسیاری از سایتهای اینترنتی و شبکههای اجتماعی بواسطه غیرحرفهای بودن پیامسازان آنها کمتر مشاهده میشود.
اما عامل مهم دیگری هم وجود دارد که چنانچه از نگاه این دماسنجهای اجتماعی یعنی برنامهسازان رسانهای مغفول بماند، باعث نوسان شدید نمایشگر در جزر و مد تعداد مخاطبان خواهد بود و آن، شاخص ارزیابی مخاطب است. این ارزیابی به کیفیت برنامههای انتخاباتی رادیو و تلویزیون برمیگردد و الّا تکیه صرف به کمّیت آماری تولیدات نوعی گریز را برای مخاطب ناگزیر میکند و بالطبع، این گریز ناگزیر باعث میشود تا او برای خود حقّی به نام حق انتخاب قائل شود.
بنابراین مخاطب از بین انبوه برنامههای اینترنتی، ماهوارهای، موبایلی و رادیو و تلویزیونی، برنامهای را انتخاب میکند که بیشترین نیاز او را در موضوع انتخابات و رقابتهای انتخاباتی پاسخگو باشد.
بدیهی است حفظ مخاطب و اعتماد او، کسب اعتبار برای رسانه ملی است. کارشناسان رسانه معتقدند اعتماد، اعتبارآور است و اعتبار دائمی باعث رشدِ اعتمادی فزآینده میشود. کوتاه سخن اینکه، کسب اعتماد 75 درصدی مخاطبان در رجوع به اخبار انتخاباتی برای رسانه ملی مهم است اما آنچه بسیار مهمتر و حائز اولویت مشاهده میشود، نگهداری و حفظ این رقم اعتماد عمومی پس از ایام انتخاباتی است. این مهم تنها با نهضت کیفیسازی تولیدات رسانهای میسور خواهد بود.
محمد زندکریمخانی – کارشناس ارشد رسانه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد