در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
فرآیند انتخابات در هر جنبهای که به آن نگریسته شود ویژگی منحصر به فرد خود را داشت و نتایج آن نیز پیامدهایی را بهدنبال آورد که بدون هیچگونه تردیدی باید استثنایی تلقی شود. ساختار قدرت در حزب دموکرات، تمامی تلاشش را کرد هیلاری کلینتون اوج گرفتن برنی سندرز را مانع شود که اسناد درز یافته به وسیله ویکی لیکس از نامههای الکترونیکی رئیس کمیته ملی حزب دموکرات آن را بخوبی سندیت میبخشد.
تمامی سلسله مراتب قدرت در حزب جمهوریخواه در تمامی سطوح منطقهای، ایالتی و ملی همراه عزم یکپارچه روشنفکران محافظهکار به تمامی اهرمهای در اختیار متوسل شدند که دونالد جان ترامپ شکست را در ماه نوامبر تجربه کند. نتیجهای رقم خورد که دموکراتها به هیچ روی و تحت هیچ سناریویی آن را اصولا به مخیله خود هم راه نمیدادند. نخبگان و رهبران جمهوریخواه فردی را به عنوان کاندیدای خود در کاخ سفید یافتند که هیچ سنخیتی را با او نمییافتند. کاندیدای پیروز در طول مبارزات انتخاباتی، قواعد بازی و نهادهایی را که نماد و سمبل نظم مستقر بودند زیر سوال برد و آنها را به چالش گرفت. رای مردم آن چیزی نبود که انتظار نخبگان و گروهها و نهادهای مرجع جامعه آمریکایی آن را انتظار داشتند. پس از مشخص شدن این مهم که نتایج در چه مسیری رقم خورده است، مبارزهای علنی و بدون پرده پوشی به نیت حذف آغاز شد. تشکیلات رسانهای که نتایج انتخابات را به دلایل ارزشی غیرقابل پذیرش یافتهاند با چاپ مطالب و تحلیلهای گفتاری مداوم و روزمره این سناریو را درصدد اشاعه هستند که روسیه در طول مبارزات انتخاباتی با بعضی از اعضای تیم انتخاباتی کاندیدای جمهوریخواه در تماس بوده است و برای اینکه پیروزی برای او رقم بخورد نامههای الکترونیک رئیس تیم انتخاباتی هیلاری کلینتون و مکاتبات رئیس کمیته ملی حزب دموکرات را به دست آورده و آنها را دراختیار ویکی لیکس برای انتشار قرار داده و این باعث شد نتایج انتخابات متاثر از دخالت یک قدرت خارجی شود.
براساس این روایت، افبیآی تحقیقات در این مورد را آغاز میکند و دونالد جان ترامپ به موضوع تحقیق پلیس فدرال تبدیل میشود. پس از اتمام انتخابات، موضوع تبانی روسیه و تیم انتخاباتی کاندیدای حزب جمهوریخواه در طول انتخابات محور اصلی مطالب تشکیلات رسانهای مخالف ساکن کاخ سفید میشود.
در بطن این منازعه موجودیتی دو طرف، رئیس افبیآی حکم اخراج خود را دریافت میکند. حال جبههگیری در این منازعه شفاف میشود. مجموعه مخالف کاخ سفید اخراج را به این دلیل بازتاب میدهد که جیمز کومی تحتفشار قرار گرفته بود که تحقیقات افبیآی را خاتمه دهد و بهدلیل مخالفت با این خواست کاخ سفید خروج را در برابر دیده است. این فضای بحرانی کمیته سنا را واداشت از جیمز کومی بخواهد در برابر کمیته شهادت بدهد و داستان را آن طور که اتفاق افتاده گزارش دهد. در حضور یکروزه خود در صندلی شهادت او بیان کرد دونالد جان ترامپ هیچگاه بهوسیله افبیآی موضوع تحقیق نبوده، اینکه او از ترس رئیسجمهور از 9 ملاقاتی که با او داشته چیزی را به دروغ نگوید آنها را یادداشت کرده و اینکه مطالب یادداشت شده را به یکی از استادان دوست خود در دانشگاه کلمبیا داده بود که او آنها را در اختیار یکی از مطبوعات برای انتشار قرار میدهد.
روند اول مبارزه به پایان رسید بدون اینکه مخالفان رئیسجمهور بتوانند از نظر قانونی او را به خطر بیندازند. آنچه این رویارویی به آشکارترین شکلی مشخص کرده این نکته است که برای پیروزی در انتخابات مبارزات انتخاباتی توسل به هر اقدامی قابل قبول است و از سویی دیگر، نتایج را در صورتی که مطلوب نظر نباشد در صورت امکان با توسل به قواعد مستقر باید ملغی ساخت. فرآیند انتخابات در آمریکا و رفتارهای پسا انتخاباتی به نیکی نشانگر این واقعیت است که قربانی اصلی همیشه مدنیت و حقیقت است.
دکتر حسین دهشیار
استاد دانشگاه علامه طباطبایی
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: