در حالی که تورم حدود 9 درصد اعلام شده است، مسئولان سازمان نظام پزشکی انتظار داشتند که تعرفهای متناسب با این تورم در نظر گرفته شود، اما هیات دولت با توجه به وضعیت مالی بیماران و بیمهها، با افزایش 5 درصدی تعرفههای خدمات درمانی و تشخیصی موافقت کرد.
گرچه این افزایش 5 درصدی با توجه به وضعیت کلی نظام بهداشت و درمان و هزینههای اجرای طرح تحول سلامت، درصد معقولی به نظر میرسد، اما کارشناسان تاکید دارند این افزایش 5 درصدی تعرفهها نباید موجب شود برخی پزشکان به افزایش خودسرانه تعرفهها اقدام کنند و به سمت زیرمیزی گرفتن بروند.
آچمز شدن زیرمیزی با افزایش نظارتها
با اجرای طرح تحول سلامت، تعرفههای بسیاری از خدمات تشخیصی و درمانی، افزایش پیدا کرد و به موازات افزایش تعرفهها، نظارتها هم تشدید شد. این اتفاق باعث شد طی چند سال اخیر، ترمز زیرمیزیها کشیده شود و زیرمیزی گرفتن فقط از سوی برخی پزشکان در کلانشهرها محدود شود.
دکتر اصغر سلیمی، نماینده مجلس و عضو فراکسیون سلامت مجلس در گفتوگو با جامجم معتقد است، نظارت بر اجرای تعرفهها، باید همواره با دقت انجام شود تا هیچ پزشکی از مسیر تعرفههای قانونی خارج نشود.
به گفته سلیمی، نظارتهای مستمر موجب میشود هرگونه افزایش تعرفهای، دقیقا رعایت شود و کسی از مسیر قانون تخطی نکند.
این نماینده مجلس تاکید دارد، افزایش 5 درصدی تعرفههای پزشکی کاملا به مصلحت نظام سلامت است و قاطبه پزشکان، بیمهها و مردم نیز نسبت به این میزان افزایش تعرفه رضایت دارند.
همین افزایش 5 درصدی تعرفههای پزشکی نیز به قول سلیمی، تاثیر مهمی در زندگی پزشکان عمومی خواهد داشت که با حقوقهای حداقلی زندگی میکنند، بنابراین دولت باید جدای از افزایش تعرفهها به شکلهای دیگری، پزشکان عمومی و پزشکان کم درآمد را حمایت کند.
به گفته سلیمی، در صورت افزایش نظارتها و گسترش حمایت از پزشکان عمومی کم درآمد، افزایش یا کاهش تعرفهها نمیتواند به زیرمیزی منجر شود.
پزشک با اخلاق، تحت هیچ شرایطی زیرمیزی نمیگیرد
دکتر محمدرضا خردمند، عضو شورای عالی نظام پزشکی ایران هم در گفتوگو با جامجم، تاکید دارد که قاطبه جامعه پزشکی، گروهی با اخلاق هستند که با قانون یا بی قانون، حقوق بیمار را رعایت میکنند.
به گفته خردمند، پزشک با اخلاق، تحت هیچ شرایطی زیرمیزی نمیگیرد. به قول او، کاهش یا افزایش تعرفهها تاثیری بر رفتار اخلاقی این پزشکان نخواهد داشت و نباید رفتار پزشکان انگشت شماری را که زیرمیزی میگیرند به پای جامعه پزشکی نوشت.
البته خردمند عقیده دارد، افزایش 5درصدی تعرفههای پزشکی با افزایش 8 درصدی مالیات پزشکان همخوانی ندارد و توقع میرود که از پزشکان حمایت بیشتری بشود.
علیرضا زالی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی هم از جمله مخالفان افزایش 5درصدی تعرفههای پزشکی است و به ایرنا میگوید: ما درخواست بازنگری و تجدید نظر درباره این تعرفهها را داریم.
زالی یادآوری میکند: قرار بود بحث تعدیل تعرفهها در سایر رشتهها مانند بیهوشی، رادیولوژی و کاردیوگرافی و برخی دیگر از رشتهها فعلا انجام نشود تا با هماهنگی انجمنهای ذیربط کار کارشناسی عمیق تری صورت پذیرد، اما متاسفانه با وجود توافقات اولیه، در مصوبه هیات وزیران این موضوع هم وجود داشت.
با وجود اعتراض دکتر زالی، اما دکتر محمد آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت تاکید میکند: با مصوبه قانونی، بعد از این تمام مراکز درمانی دولتی و خصوصی ملزم به رعایت این تعرفه هستند که این افزایش 5 درصدی تعرفهها برای بخشهای دولتی و خصوصی، یکسان است. استدلال آقاجانی از افزایش 5درصدی تعرفهها این است که با توجه به حساسیتهایی که در حوزه سلامت وجود دارد، هیات وزیران تصمیم گرفت رشد 5 درصدی را برای تعرفههای درمانی در نظر بگیرد.
این مقام مسئول از بیمهها درخواست کرده، فاصله زمانی پرداخت مراکز درمانی و جامعه پزشکی را که به 9 ماه افزایش پیدا کرده است، به همان روال قانونی سه ماه برگردانند.
تعیین تعرفه مراقبتهای پرستاری در منزل
هیات دولت در جلسه اخیر خود، فرانشیز پرداختی برای بیماران بستری در مراکز دولتی را 10 درصد و برای بیماران بستری را که ساکن شهرهای زیر 20 هزار نفر و عشایر هستند، 5 درصد تعیین کرد.
افزایش 5 تا 10 درصدی سرانه پزشک خانواده و مراقب سلامت هم بخش دیگری از مصوبات اخیر دولت بود. داروهای بیولوژیک در درمان بیماریهای روماتیسمی نیز بر اساس «قیمتگذاری مرجع دوره تام درمان» تحت پوشش بیمه پایه قرار گرفت.
افزون بر این، سازمان بیمه سلامت ایران مکلف شد نسبت به پوشش و ارائه خدمات بیمهای رایگان برای افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند، اقدام کند و همچنین افرادی که تحت پوشش این کمیته نیستند، اما با تشخیص کمیته امداد و سازمان بهزیستی برای صدور معرفی نامه به سازمان بیمه سلامت معرفی میشوند نیز تحت پوشش این قانون حمایتی قرار گیرند. هیات وزیران همچنین سهم حق بیمه سایر افراد را از 15درصد تا صددرصد سرانه حق بیمه خدمات درمانی مصوب هر سال تعیین کرد که این حق بیمه براساس توانایی مالی افراد تعیین خواهد شد. در جلسه هیات دولت، تعرفه مراقبتهای پرستاری در منزل (home care) هم تصویب شد. تا قبل از این، خدمات پرستاری در منزل، هیچ تعرفه مشخصی نداشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد