اولین پیام این عملیات موشکی به عناصر تروریستی داعش است. چه آنکه مقامات مختلف جمهوری اسلامی ایران پس از حوادث تروریستی 17 خرداد تهران صریحا اعلام کردند که پاسخ این تعرض داعش را به زودی و با اقتدار خواهند داد.
به همین دلیل مجموعهای از عملیات ضد ترویستی دردو هفته گذشته به اجرا درآمد.
نخستین اقدام و عمل، همزمان با وقوع عملیات دو تروریستی در حرم امام خمینی (ره) و ساختمان اداری مجلس روی داد، و نیروهای امنیتی بلافاصله با واکنش قاطع به عوامل تروریستی مانع ا ز ورود آنها به صحن حرم مطهر امام خمینی (ره) و صحن علنی مجلس برای اجرای مرحله اصلی عملیات شدند و قائله را با کمترین تلفات و کشتن عوامل تروریستی در صحنه عملیات مدیریت کردند.
عملیات دوم شناسایی کامل جریان تروریستی نفوذی به ایران در هفتههای اخیر بود که حتی پیش از وقوع عملیات تروریستی 17 خرداد آغاز شد و تا روز گذشته با کشته شدند سرکرده گروه تروریستی انصارالفرقان در درگیری با نیروهای قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه ادامه یافت.
در این عملیات پیچیده اطلاعاتی – عملیاتی نیروهای وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دهها تن از عناصر تروریستی را دستگیر و شمار زیادی را در مناطق مختلف کشور محاصر و کاملا منکوب کردند.
عملیات سوم، تقویت حضور مستشاری درعملیات ضدتروریستی در سوریه است که موجب آزادی بخشهای مهمی از مرز سوریه عراق از دست عناصر تروریستی شد، و ارتباط داعش در دو سوی مرز را تا حدود زیادی محدود کرد.
در این عملیات نیروهای مردمی و ارتش سوریه با پیشرویهای بزرگ خود برای نخستین بار به مرزهای عراق رسیدند و منطقهای به وسعت 25 هزار کیلومتر مربع در در ناحیه بادیه از دست داعش خارج کردند.
تصویر حضور سردار قاسم سلیمانی در کنار نخستین گروه از نیروهای مردمی و ارتش سوریه که به مرزهای عراق رسیدند، نشانی از نقش موثر ایران در پیشرفت این عملیات سریع و قاطع عیله عناصر تروریستی داعش بود.
عبدالباری عطوان، نویسنده مشهور عرب در یادداشتی که روزنامه رایالیوم منتشر کرد با اشاره به اهمیت این بخش از عملیات ضد تروریستی در سوریه نوشت: «ایران این پیشروی نیروهای هم پیمان سوری را با شلیک موشکهای بالستیک به مواضع تکفیریها در دیرالزور و اصابت بسیار دقیق موشکها به اهدافشان، مورد حمایت قرار داد.»
و عملیات چهارم، همین حملات موشکی روز یکنشبه سپاه پاسدران از مرزهای غربی ایران اسلامی به عمق خاک سوریه در منطقه دیرالزور است که نشان داد، عناصر تروریستی داعش نه در داخل خاک ایران، بلکه حتی در فاصله چند صد کیلومتری، اهدافی آسان برای توان نظامی ایران به شمار میآیند.
کاخ سفید و کنگره آمریکا
مخاطب دیگر عملیات موشکی ایران، سنای امریکاست که روز پنجشنبه بسته تحریمی جدید علیه ایران را تصویب کرد و به کنگره فرستاد. هدف این بسته تحریمی، آغاز دور جدید فشارها بر جمهوری اسلامی ایران در موضوعات حقوق بشری، فعالیتهای موشکی و مساله تروریسم است.
از این منظر پیام حملات موشکی اخیر به آمریکا این است که سیاست تحریم و نقض تعهدات در قبال برجام هرگز نمیتواند ایران را از حقوقش در توسعه توانمندیهای متعارف نظامی و موشکی باز دارد و یا مانع از برخورد قاطع ایران با عناصر تروریست و تکفیری مورد حمایت آمریکا در منطقه شود.
پاسخ به ماجراجوییهای منطقهای
سفیر سابق انگلیس در سوریه و بحرین معتقد است که پیام اصلی عملیات موشکی ایران علیه مواضع داعش در سوریه به سعودیهاست. پیتر فورد این حملات موشکی را اتفاقی تکان دهنده، حملهای بیسابقه و غیرمنتظره نامید و گفت: «روشن است که عربستان سعودی پیام روشن و بلند این اقدام ایران را دریافت کرده است. پیام حمله موشکی ایران، به عربستان این بود که با ایران در نیفتد.»
به عقیده فورد، حمله موشکی سپاه اگرچه از جهت نظامی دارای اهمیت زیادی است، اما آثار سیاسی آن مهمتر از آثار نظامی آن است.
عبدالباری عطوان، نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب هم معتقد است شلیک نخستین موشکهای بالستیک ایران علیه مواضع داعش در دیرالزور، پیامی برای چندین طرف از جمله عربستان سعودی است. وی به تهدید اخیر جانشین ولیعهد عربستان برای کشاندن جنگ به عمق ایران اشاره کرد و گفت ایران، عربستان را طراح پشت پرده عملیات تروریستی اخیر در تهران میداند.
اشاره عطوان به اظهارات 49 روز پیش جانشین ولیعهد عربستان سعودی است که گفت: «تلاش می کنیم نبرد، داخل ایران باشد نه عربستان»
سعودیها در این راه البته بیکار هم ننشستند. ابتدا در اول خرداد ماه، نمایش وحدت عربی را با حضور رئیس جمهور آمریکا به تصویر کشیدند. و در پی آن عملیات تروریستی داعش در هفدهم خرداد در قلب پایتخت ایران، روی داد. پس از آن هم گروههای مختلف تروریستی در نقاط مختلف ایران از جمله در بخشهایی از سیستان و بلوچستان با اشراف اطلاعاتی و عملیاتی نیروهای وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شناسایی و با اقتدار تمام منکوب شدند.
البته سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران هرگز دامن زدن به تنش با کشورهای مسلمان و همسایه نبوده و نیست، به همین دلیل هم مسئولان کشورمان با تحفظ درباره نقش مستقیم عربستان در استخدام، و آموزش و تجهیز و اعزام عناصر داعش به داخل مرزهای ایران در یک ماه گذشته برخورد کردهاند، اما هر تحلیلگر بیطرفی وقتی سخن آشکار بن سلمان 31 ساله را با وقایع تروریستی ایران در فاصله کمتر از سه هفته پس از این اظهارات ماجراجویانه میگذارد، دست آل سعود را در ورود عناصر تروریستی آموزش دیده و مجهز به خاک ایران میبیند.
به همین دلیل به نظر میرسد مقامات سیاسی – نظامی مثلث سعودی (عربستان - امارات - بحرین) با سکوت در برابر حملات موشکی مقتدرانه ایران به داعش و منع رسانههای خود در بازتاب این خبر، عملیات اقتدار موشکی ایران را به خود گرفتهاند.
رژیم صهیونیستی که به ویژه در مساله هستهای جمهوری اسلامی بارها ایران را به حملات خودسرانه تهدید کرده است، یکی دیگر از مخاطبان منطقهای عملیات موشکی ایران علیه داعش است. چنانکه برخلاف سیاست سکوت مقامات سعودی، بنیامین نتانیاهو رئیس کابینه صهیونیستی سریعا در این خصوص موضع گرفته و گفته است: «ما اعمال و حرفهای آنها (ایران) را دنبال میکنیم. من پیامی برای ایران دارم: اسرائیل را تهدید نکنید.»
روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت هم در واکنش به حمله موشکی ایران نوشت: این حمله فقط هشدار به اسرائیل نیست، بلکه هشداری است برای کشورهای عربی خلیج فارس و همچنین آمریکا.
آحارونوت افزود: اصابت دقیق این موشکها به اهداف مورد نظر از فاصله ۶۰۰ الی ۷۰۰ کیلومتری نوعی عرض اندام از سوی ایران است، زیرا تاکنون فقط آمریکا و روسیه از چنین فاصلههایی موشک شلیک کردهاند.
و مهمتر از همه اینکه شلیک و اصابت موفق شش فروند موشک میان برد ذوالفقار، توانمندی راهبردی ایران در طراحی، ساخت، و استفاده عملیاتی از پیشرفتهترین دستاوردهای دفاعی را به نمایش گذاشت، و نشان داد که ایران اسلامی در پاسخ به تهدید، تحریم، و توطئههای خارجی، هم توان لازم را برای تامین امنیت پایدار خود در اختیار دارد، و هم از عزم و اراده انقلابی برای استفاده از این توانمندی در مقابله با هر گونه تهدید احتمالی برخوردار است.
یوسف اسماعیلی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد