این روزها با انتشار خبر درگذشت مریم میرزاخانی از نوابغ ریاضیات دنیا بهدلیل پیشرفت سرطان سینه، باز هم ترس از ابتلا به این بیماری به دل بسیاری از زنان افتاده است. کسی علت دقیق سرطان سینه را نمیداند. پزشکها هم معمولا نمیتوانند دقیقا توضیح دهند که چرا برخی از خانمهای بسیار جوان یا میانسال به این سرطان مبتلا شده و بسیاری دیگر نمیشوند. فقط میتوان گفت احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنانی که بعضی عوامل خطرزا مانند زمینه ژنتیکی، تغذیه ناسالم، کمتحرکی، چاقی، اضطراب و استرس زیاد دارند، بیشتر است.
اما نکتهای مهم برای مقابله با این بیماری وجود دارد که متاسفانه بهدلیل عدم آگاهی، نادیده گرفته میشود؛ غربالگری زنانه (چکاب سلامت پستانها، رحم و تخمدانها) به صورت مرتب و در فواصل زمانی مشخص است.
معاینه خودآزمایی پستانها ضرورتی است که هر خانم جوانی باید نسبت به آن واقف بوده و به آن عمل کند. معاینه بالینی سینهها توسط متخصص و انجام ماموگرافی برای غربالگری نیز باید به عنوان موثرترین روش پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان جدی گرفته شود.
همه زنان از 40 سالگی به بعد باید هرسال یا هر دو سال یکبار ماموگرافی کنند. خانمهایی که هنوز به 40 سالگی نرسیدهاند و عوامل خطرزا دارند نیز باید با نظر پزشک این غربالگریها را از سنین پایینتری آغاز کنند. توجه داشته باشید که سرطان در سنین قبل از 40 سالگی بسیار کشندهتر و خطرناکتر است و تنها راه پیشگیری و مراقبت از آن اصلاح سبک زندگی و انجام معاینات خودآزمایی و کلینیکی توسط متخصص زنان است.
گرچه در این مسیر حمایت بیمههای خدماتی و تحت پوشش قرار دادن این آزمایشهای غربالگری به کاهش آمار مرگ و میر بر اثر سرطان پستان بسیار کمک میکند، اما مهمتر از آن ارتقای آگاهی زنان نسبت به این واقعیت است که اگر سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بالای 90درصد قابل درمان است. پس به جای وحشت از این بیماری از امروز خود را برای تسلیم نشدن در برابر سرطان آماده کنیم.
پونه شیرازی - جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد