چه از منظر کارکردگرایانه و چه ذاتگرایانه به رسانه تردیدی نیست که فضای مجازی، امروز نهتنها محیطی برای غوطهور شدن مدیومها که محاط بر محتوای آنان شده است. این بستر با مزیت نسبی سرعت در موارد قابل توجهی، دقت را کاهش میدهد و حتی اگر عمدی در کار نباشد، میزان آسیب پذیری مرزهای اخلاق بالا میرود. وقتی دوربینها به اراده صاحبانشان بی اخلاقی را ثبت کنند و وقتی بازنمایی آن، چنین انعکاس گسترده ای پیدا کند، آنچنان که صاحبانشان را بهت زده کند، نباید تنها برای فقر سواد رسانه تاسف خورد که باید برای جابه جایی مرزهای اخلاق، زانوی غم بغل گرفت.
دو نمونه یادشده اما نشان می دهد، نقش الگوسازی رسانه چه در انعکاس کژیها و چه در بازنمایی راستیها روز به روز جدی تر می شود و در میان اصحاب رسانه، رویکرد فضیلت محور به خبر همچنان موضوعیت دارد. این رویکرد، نیازمند خبرنگارانی است که خود متخلق به اخلاق فاضله باشند و مساله محوری را بر فضیلت محوری ترجیح ندهند.
در این میان، نقش رسانه ملی تعیینکننده است. توجه صداوسیما به ترفندها در فضای مجازی و بیان تحولات پر شتاب فضای مجازی، هم سهم مخاطب را بالاتر می برد و هم مجال دروازهبانی صحیح خبر را فراهم میسازد. داستان این دو عکس، نمونهای از این دست هوشمندیهاست.
دکتر محمدحسین ظریفیان
کارشناس رسانه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد