به گزارش جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما، محمد باقر قالیباف در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما ادامه داد: اگر به نظام حکومتی کشور های دیگر نگاه کنیم می بینیم که در سطح اجرایی شهرها یک مدیریت یکپارچه در مدیریت شهری خود دارند، در کشورهای دیگر مدیریت شهر دارای اختیاراتی هستند و افراد واقعا شهردار هستند و متاسفانه در کشور ما این گونه نیست. به عنوان مثال هیچ کدام از مواردی مانند آب و برق و مدارس در اختیار شهرداری نیست.
او گفت: حتما موضوع محیط زیست و آلودگی هوا مهم است اما موضوع مدیریت شهر از این موارد مهم تر است.
شهردار تهران افزود: در حقیقت شهرداری ها یک دولت محلی هستند اما سیستم اداری کشور ما به شدت مرکزی است و شهرداری متولی مواردی مانند آب و برق و گاز نیست. در نتیجه مهم ترین مشکل شهرداری ها نظام اجرایی کشور ما است و ما نمی توانیم با آیین نامه ها شهر را مدیریت کرد و دولت باید بپذیرد دست از مدیریت مرکزی بردارد و شوراهای شهر واقعا شورای شهر باشد و امور تصدی گری به شهرداری واگذار کرده و اجازه دهد که شهرداری ها بتوانند به عنوان یک نظام غیر دولتی کار کند.
قالیباف در تشریح عملکرد خود در شهرداری تهران گفت: اگر به آمارها نگاه کنیم می بینیم که اهالی فرهنگ و متولیان و مدیران دست به دست هم دادند و اتفاق های خوبی افتاد و در حوزه توسعه زیر ساخت ها می توان توسعه شهر را با تاریخ کل شهرداری ها مقایسه کرد. به عنوان مثال تا قبل از سال 84 به غیر از تونل رسالت در شهر تهران تونلی دیگری وجود نداشت.
او ادامه داد: طی این سال ها 57 پل احداث شد و امروز 24 کیلومتر تونل در شهر تهران احداث شده و این عدد جدا از تونل های تاسیساتی و مترو است، امروز تونل توحید، غزه و رسالت وجود دارد و در حالیکه در سال 84 حدود 1200 پارک داشتیم، امروز به 2 هزار و 200 پارک رسیده است. یعنی سرانه فضای سبز در تهران از 9 متر به 16 متر رسیده است. البته باید تاکید کرد که مناطقی مانند منطقه 9 و 10 شرایط خوبی از نظر فضای سبز ندارند. ما با توجه به طرح جامع شهر تهران شرایط خوبی داریم. امروز در هیچ کدام از بزرگراه ها زمین خالی رها شده وجود ندارد.
قالیباف با اشاره به اینکه مهم ترین کار انجام شده در طول 12 سال مدیریت خود در شهر تهران در حوزه زیر ساخت بود، بیان داشت: زیر ساخت ها و تونل ها و بزرگراه و فضای سبز نشان می دهد که در طول این 12 سال کارهای زیادی انجام شده و ما تمام این موارد را به زودی منتشر می کنیم.
حل مشکل آلودگی هوا وظیفه دولت است
او با اشاره به اینکه مهم ترین چالش شهر تهران آلودگی هواست، گفت: در ارتباط با آلودگی هوا و رفع این مشکل در این دوره مدیریت اعتقاد داشتم که در مدت 6 سال می توان مشکل را حل کرد اما این کار وظیفه شهرداری ها نیست و وظیفه دولت است. البته ما طرحی در این خصوص در سال 94 به دولت ارایه دادیم.
قالیباف افزود: دولت به دلیل اینکه با چالش های مهم تری در ارتباط است اعتقاد داریم که رفع مشکل آلودگی هوا باید به شهرداری ها واگذار شود اما دولت نپذیرفت، ما می توانستیم از سرمایه گذاران خارجی در رفع مشکل آلودگی هوا کمک بگیریم.
قالیباف ادامه داد: از سال 84 تعداد خوردوها در شهر تهران از 2 میلیون به 4 میلیون رسیده است که تعدادی از آنها فرسوده هستند و تعداد موتورسیلکت ها هم از خودروها پیشی گرفته است و ما مشاهده می کنیم که یک موتورسیکلت 5 برابر یک خودرو آلودگی ایجاد می کند.
شهردار تهران گفت: امروز جمعیت شهر تهران رو به افزایش نیست و در زاد و ولد در 640کیلومتر مساحت شهر تهران حتی کمتر از میانگین کشوری است و مشکل اصلی حاشیه نشینی است و این موضوع یک مسئله ملی است و حدود 23 درصد جمعیت کشور در این مناطق حاشیه ای تهران زندگی می کنند.
او تصریح کرد: به دلیل اینکه سیاست ها درست اجرا نمی شود مشکلات ایجاد می شود بنده در یک جلسه با حضور وزیر راه و شهرسازی مطرح کردم که ما در شهرداری این آمادگی را داریم که دیگر هیچ پروانه ساخت و سازی صادر نکند اما آیا دولت هم این آمادگی را دارد؟
مدیریت شهر با تراکم فروشی، حرف نادرستی است
قالیباف با اشاره به اینکه گفته می شود شهر با تراکم فروشی مدیریت می شود یک حرف گزاف و اشتباه است، گفت: براساس طرح جامع یک تراکم مجاز در شهر وجود دارد و تمام تراکم ها در آن آورده شده و تمام موارد دارای ضوابط است و تمام موارد طرح جامع در شورای شهرسازی تصاوب می شود که شهرداری حتی عضو آن نیست.
شهردار تهران گفت: در گذشته می گفتند هر چه قدر پول بدهی آش می خوری یعنی هر چه قدر مردم پول می دادند می توانستند پروانه ساخت و تعداد طبقات بیشتری بگیرند اما این موارد در این دروه مدیریت وجود نداشت.
قالیباف در رابطه با اینکه چرا قوانین اصلاح نمی شود، گفت: ما باید در رابطه با ساخت و ساز و تولید خوردو محدودیت ایجاد کنیم. امروز خانه هایی وجود دارند که به تعداد افراد خانواده خودرو دارند و ما نمی توانیم به اندازه این تعداد خودرو پارکینگ بسازیم. چرا خودروساز نباید مسئولیت تولید تعداد خودروها را بپذیرد؟
او گفت: ما می توانیم دو کار انجام دهیم به عنوان مثال در حوزه مرکزی شهر ورود موتورهای کاربراتوری را ممنوع کنیم و فقط اجازه ورود موتور برقی را بدهیم. امروز سرمایه گذار می پرسد که اگرموتور برقی وارد کند، تحصیلاتی دریافت می کند؟
شهردار تهران افزود: در تمام دنیا خودروساز ها خودروی خود را نوسازی می کند.
طرح اتصال مترو به شهرهای اطراف را داریم
او گفت: این حرف درست نیست ما هم تونل ساختیم و هم مترو را توسعه دادیم در ابتدای سال 84 مترو توسعه زیادی پیدا کرده و خط 8 مترو 24 ساعته شده است.
قالیباف افزود: در طول این سالها خط یک مترو کامل شده و خط 4 از شرقی ترین نقطه تهران به غرب تهران می رسد و خط 7 مترو با 37کیلومتر احداث شده است و خط 6 مترو هم تا 2 ماه آینده به بهربرداری می رسد. در مجموع خطوط مترو از 75کیلومتر به 300 کیلومتر رسیده و پرونده مترو تهران بسته شده است. البته طرحی داریم که مترو تهران به شهرهای اطراف متصل شود.
او گفت: کار احداث مترو از سال 65 شروع شده که از سال 65 تا 84 فقط 75کیلومتر احداث شده بود و از سال 84 تا 96 حدود 300کیلومتر مترو احداث شده پس در این 12 سال هم تونل و هم مترو احداث شده است.
شهردار تهران در خصوص انتقاداتی که در رابطه با احداث پل صدر مطرح شده است و گفته می شود با پول احداث پل صدر می توانستیم 100 کیلومتر مترو احداث کنیم، گفت: هر کیلومتر مترو 240 میلیون تومان هزینه دارد پس با پول احداث 100 کیلومتر مترو می توانستیم پایه های پل صدر را با پول بسازیم.
قالیباف گفت: بر اساس قانون دولت باید پول خرید 86 درصد اتوبوس را بدهد که در طول 6 سال گذشته هیچ پولی پرداخت نشده است. امروز براساس قانون باید درصدی از جرایم رانندگی به شهرداری ها پرداخت شود که این کار هم انجام نمی شود.
او ادامه داد: ما آمادگی داریم که در هر 2.5 دقیقه یک قطار در ایستگاه های مترو توقف کند اما مشاهده می کنیم که در برخی از خطوط عبور هر قطار 30 دقیقه زمان می برد. اگر 1200 واگن مترو به خطوط اضافه شود به زمان 2 دقیقه می رسیم. امروز زیر ساخت های مترو آماده است و فقط نیاز به واگن داریم.
شفافیت مالی در شهرداری تهران
شهردار تهران در رابطه با شفافیت مالی در شهرداری تهران گفت: شفافیت مالی در شهرداری تهران یکی از موفقیت های ما بود زمانی که ما در سال 84 به شهرداری آمدیم هیچ پایه حسابرسی وجود نداشت و حسابرس اعلام غیر قابل اظهار نظر در مورد حساب ها کرده بود. امروز تمام تهاترها ابتدا به تصاوب شورا می رسد و بودجه شهرداری در دو قالب نقدی و غیر نقدی می شود و تمام حساب های شهرداری دوبار حسابرسی می شود. یک بار در شهرداری و یک بار توسط شورای شهر.
قالیباف گفت: امروز شهرداری از دولت 19 هزار میلیارد تومان طلبکار است که شامل عوارضی می شود که دولت باید بپردازد و پرداخت نمی کند. امروز شهرداری تهران در بافت های فرسوده تخفیف های زیادی می دهد و بیشترین میزان ساخت و ساز در بافت های فرسوده انجام می شود. امروز صدور پروانه ساخت در جنوب شهر بیشتر از شمال شهر است و دولت براساس قانون مجلس باید عوارض نوساری بافت های فرسوده را بپردازد.
شهردار تهران درمورد تهاتر و فروش املاک شهرداری تهران گفت: در شهر دو نوع املاک وجود دارد یکی پارک ها، خیابان ها و بزرگراه ها هستند که غیر قابل فروش هستند و املاک دوم، مواردی هستند که خریداری شده تملک و سرمایه گذاری می شود و بعد به فروش می رسند و امروز تمام تهاتر ها در شورا ثبت می شود و جزو بودجه نقد هستند که به حساب شهرداری واریز می شود. گاهی نیز به پیمانکاران گفته می شود که بخشی از پول انها از طریق بودجه غیر نقد پرداخت می شود که همان واگذاری املاک به جای پول به پیمانکاران است. امروز در شهرداری تهران در مدت 12 سال یک جرم سازمان یافته مشاهده نشده است.
به گفته دادستان، تخلف 6 میلیاردی در 27 هزار املاک واگذار شده
او افزود: دادستان تهران چند روز پیش گفت که فقط 6 میلیارد و 200 میلیون تومان در 27 هزار املاک واگذار شده تخلف صورت گرفته است در شرایط که گفته می شد 22 هزار میلیارد تخلف صورت گرفته شده است.
شهردار تهران در پاسخ به این سوال که چه طرحی را دوست داشتید در تهران انجام دهید اما وقت نشد، گفت: در طول 12 سال راوکرد کاهش فاصله شمال و جنوب شهر را داشتیم و بیشتر ساخت و سازها در جنوب شهر انجام شده است. به عنوان مثال امروز بزرگترین سینمای تهران در خاوران وجود دارد و تراکم امکانات در جنوب شهر بیشتر است و شتاب ساخت و ساز در جنوب شهر 5 برابر بیشتر از شمال شهر است.
قالیباف ادامه داد: در شهرهای بزرگ دنیا به یک عامل طبیعی تکیه می کنند به عنوان مثال هر شهری به دریا، کوه و یا رودخانه وابسته است که ما در تهران به آن پرداختیم.
او افزود: در تهران کوه البزر وجود دارد، در بخش جنوبی البزر و در منطقه اون و درکه کانال آبی وجود داشت که می توانستیم آب آن را به بوستان ولایت ببریم که اگر انجام می شد نتایج زیادی داشت.
شهردار تهران گفت: موضوع دوم این بود که آیا تهران ساحل دارد یا نه که با مطالعات انجام شده گفته شد وقتی که می توان در عرض 30دقیقه از تهران به دریا برسیم پس تهران ساحل دارد. مطالعات اتصال مترو به شمال و ساحل دریا انجام شده بود که اجرایی نشد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد