اما یک خانواده بزرگ دیگر سینمایی هم در سینمای ایران فعالیت دارد که تاکنون کمتر به آنها پرداخته شده است؛ خانواده بزرگ سجادیحسینی که اصطلاحا ریشسفید آنها فرید سجادی حسینی است که سالها در سینما به عنوان دستیار و برنامهریز حضور داشته و سریالهای بانو و مهرآباد را برای تلویزیون کارگردانی کرده است.
فرید سجادی حسینی برای بازی در فیلم فروشنده، جایزه بهترین بازیگر مکمل نقش مرد را از نوزدهمین جشن خانه سینما از آن خود کرد. نقشآفرینی او در فیلم فروشنده آنقدر خوب بود که در زمان اکران همه نظرها را به سمت خود جلب کرد.
آرش، احسان، روزبه و ناصر، پسرهای سجادیحسینی هستند که در سینما فعالیت دارند. او میگوید، برادرزادهها و خواهرزادههایش نیز حرفه سینما را برای خود انتخاب کردهاند.
برادرش سید علی سجادی حسینی یکی از کارگردانان سینما بود که در سال 73 و در زمان ساخت فیلم جنگی خط آتش بر اثر اصابت گلولهای که از تفنگ بازیگر بهصورت غیرعمدی شلیک شد، فوت کرد. با فرید سجادیحسینی درباره سالها حضورش در سینما و تاثیر این حضور بر خانوادهاش همصحبت شدیم.
بیش از 30 سال است در سینما و تلویزیون فعالیت دارید، دستیار کارگردانان زیادی از جمله داوود میرباقری، کیانوش عیاری، شهرام اسدی و... بودهاید، اما برای بازی در فیلم «فروشنده» جایزه گرفته و دیده شدید. آیا این اتفاق پاسخ زحمتهای چندین ساله بود؟
وقتی در فیلم فروشنده بازی کردم، مطمئن شدم نقش دیده میشود و جایزه هم خواهد گرفت، چون نقش پخته و خوبی بود. دو شغل سینمایی هست که در هیج جشن و جشنوارهای از آنها تقدیر نمیشود؛ منشیصحنه و دستیار کارگردان و برنامهریز. بقیه رشتهها، آرتیست محسوب میشوند و کار آنها ارزیابی شده و جایزه میگیرند. شاید به همین دلیل است که عموم مردم متوجه حضور این افراد در گروه فیلمسازی نمیشوند. وقتی برای فروشنده جایزه گرفتم حس خوبی پیدا کردم و خوشحال شدم. معتقدم زمانی به آرتیستها در یک جشن یا جشنواره جایزه داده میشود که کارشان منطبق بر استانداردها باشد. وقتی جایزه میگیری یعنی هنرت پذیرفته شده و این باعث خوشحالی است که کارت را مردم و داوران پسندیدهاند.
نقشی که در فیلم فروشنده بازی کردهاید، نقشی چالشبرانگیز است؛ پنهانکاری و اینکه کاری انجام بدهی که مورد قبول خانواده و جامعه نیست، به نظر شما ما بهازای این شخصیت به چه میزان در جامعه ما وجود دارد که دیده شدنش در یک فیلم با استقبال و نقد روبهرو شد؟
اینگونه شخصیتها در همه دنیا از قدیم تا به امروز بوده و هستند. آنها را میتوان در آثار داستانی و فیلمهای سراسر دنیا دید. اگر به قرآن و احادیث مراجعه کنیم، متوجه میشویم که پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) برای تعدد زوجین دستورالعملهایی ارائه دادهاند تا پنهانکاری و هرزگی رواج پیدا نکند. در اسلام قوانین زیادی برای سامان دادن به معاشرتها در خانواده و جامعه وجود دارد که اگر اجرایی شود خیلی از مشکلات برطرف میشوند. احادیث نشان میدهد که چنین مشکلات و اتفاقاتی وجود داشته و دارد که برای آنها راهکارهایی در نظر گرفته شده است. نمیتوان گفت که فقط در کشور ما و در این زمان خاص این موارد زیاد شده است. این نابسامانیهای اخلاقی همواره با بشر بوده برای همین پیامبران خدا و متفکران تلاش کرده و میکنند که راهحلهایی برای آن پیدا کنند.
پسرهایتان راه شما را ادامه داده و بعد از شما وارد حرفه سینما شدند، تشویق شما بود که سینماگر شوند یا تمایل خودشان؟
هیچ تلاشی نکردم که آنها را وارد حرفه سینما کنم. خود آنها راهی برای فعالیت در این حرفه پیدا کردند. چهارمین پسرم، ناصر رشته مدیریت خواند و ما خوشحال شدیم که یکی از بچههایمان حرفه دیگری انتخاب کرد، اما به محض فارغالتحصیل شدن سر از سینما درآورد و بهعنوان عکاس و فیلمبردار سینما کارش را شروع کرد. نوید و کاوه هم برادرزادههایم هستند که در سینما کار میکنند. خواهرزادههایم نیز در همین حرفه فعالیت دارند. قبل از ورود به حرفه سینما ما در زمینه تئاتر فعالیت داشتیم و خواهرم قبل از انقلاب با بازیگری به نام عزیز هنرآموز ازدواج کرد. عروس هایمان نیز در همین حرفه هستند هرچند فامیلهایشان سجادیحسینی نیست. خلاصه تعدادمان در پشتصحنه سینما بسیار زیاد است!
طاهره آشیانی - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد