به گزارش جام جم آنلاین، محمد حاج رسولی ها در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما، با اشاره به اینکه برودت هوا در روزهای گذشته به نحوی نبوده که بارش به صورت برف ذخیره شود، افزود: تا پایان زمستان باید میزان بارش ها به 71 درصد برسد که این روند درحال حاضر 30 درصد است.
وی افزود: اگر میزان بارش پیش بینی شده محقق شود، قطعاً در تأمین آب کشت بهاره تأثیرگذار خواهد بود.
حاج رسولی ها افزود: رهاسازی آب سدها برای کشاورزی در 2 مرحله کشت پاییزه و بهاره صورت می گیرد که تأمین آب کشت بهاره به بارش زمستان مرتبط است.
وی گفت: به دلیل محدودیت منابع آب میزان خروجی آب از سدها برای کشاورزی قطعاً جیره بندی خواهد شد به اندازه ای که تأمین آب شرب به خطر نیفتد و بتوانیم آب کشاورزی را تأمین کنیم.
حاج رسولی ها گفت: جیره بندی آب کشاورزی در حوضه آبریز فارس پارسال نیز انجام شد اما امسال دامنه این محدودیت در سطح کشور در بسیاری از حوضه های آبریز اجرا می شود.
57 درصد کاهش بارش از ابتدای سال آبی امسال ثبت شد
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: با گذشت بیش از صد روز از سال آبی 97-96، در کشور فقط 31 میلیمتر بارش گزارش شده درحالیکه این رقم باید 72 میلیمتر باشد بنابراین 57 درصد کاهش بارش در این مدت ثبت شده است.
حاج رسولی ها افزود: اثرات این کاهش بارش در حوضه های آبریز اصلی کشور متفاوت است و اثر آن در بعضی از حوضه های آبریز در منابع سطحی و در برخی دیگر، در منابع آب زیر زمینی نمایان می شوند.
وی گفت: در حوضه آبریز خزر در طول صد روز گذشته، کشت انجام نشده و مصرف آب در بخش کشاورزی نداشتیم این درحالیست که شرایط حوضه آبریز خزر خیلی خوب است اما کاهش 57 درصدی بارش در دو حوضه اصلی آبریز اثر گذار است که در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان بیشتر بر روی آب های سطحی تأثیرگذار است ولی در حوضه فلات مرکزی تاثیرات آن بر روی منابع آب زیرزمینی بیشتر است.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران گفت: در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان کاهش بارش 65 درصدی ثبت شده و در حوضه فلات مرکزی 78 درصد کاهش بارش گزارش شده است.
حاج رسولی ها اضافه کرد: این پراکنش کاهش بارندگی، مشکل را در حوضه های آبریز اصلی و فرعی دوچندان کرده است.
وی گفت: به عنوان مثال در حوضه آبریز اصلی خلیج فارس و دریای عمان که دارای حوضه های فرعی نیز هست، در حوضه فرعی کرخه 70 درصد کاهش بارندگی، در حوضه کارون بزرگ که محل تأمین آب کشاورزی و انرژی است، 72 درصد کاهش بارش و در حوضه زهره و جراحی 64 درصد کاهش بارندگی از ابتدای سال آبی جاری (مهرماه) ثبت شده است.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران با اشاره به اینکه در حوضه فلات مرکزی که یکی دیگر از حوضه های اصلی آبریز و دارای حوضه های فرعی نیز هست در حوضه فرعی گاوخونی و زاینده رود کاهش بارش 77 درصدی ثبت شده است و در حوضه دریاچه نمک کاهش 78 درصدی به چشم می خورد.
حاج رسولی ها گفت: در بسیاری از حوضه های اصلی و فرعی کاهش بارش بالای 70 تا 80 درصد است که در میزان آب های سطحی و آب های زیر زمینی تأثیرگذار است.
وی درباره میزان ورودی آب به سدهای کشور گفت: ورودی آب به سدهای کشور حدود 30 درصد کاهش نسبت به زمان مشابه پارسال نشان می دهد و درحالیکه میزان ورودی آب به سدها در سال گذشته در زمان مشابه 6 میلیارد و 250 میلیون مترمکعب بود، این رقم در سال جاری به 4 میلیارد و 500 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
حاج رسولی ها اضافه کرد: بخاطر مدیریت منابع آب و تأمین آب شرب و کشاورزی، امسال فقط 5 درصد خروجی آب از سدها کاهش داشته است و تاکنون 7 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آب از سدها خارج شده است.
وی گفت: در حوضه کارون بزرگ در صد روز اول سال آبی، 481 میلیون مترمکعب آب به سد دز وارد شده که این عدد در دو سال پیش یک میلیارد و 600 میلیون مترمکعب بوده است و ورودی آب امسال نسبت به ده سال گذشته نادر بوده است.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران افزود: به این ترتیب حجم آب مخزن سد دز 744 میلیون مترمکعب شده که این عدد نسبت به 10 سال گذشته بی سابقه است و همچنین در حوضه کارون بزرگ نیز که سدهای زنجیره ای وجود دارد که برای تأمین انرژی و آب کشاورزی از آن ها استفاده می شود، ورودی آب تاکنون 945 میلیون مترمکعب بوده است که این رقم پارسال یک میلیارد و 700 میلیون مترمکعب بود.
حاج رسولی ها درباره ورودی آب به سدهای حوضه آبریز گاوخونی و زاینده رود نیز گفت: ورودی آب به زاینده رود تنها 70 میلیون مترمکعب بوده که این رقم نسبت به ده سال قبل بی سابقه است و حجم مخزن سد زاینده رود درحال حاضر 142 میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به 10 سال اخیر، فقط در یک سال دیگر تکرار شده است و بنابراین ورودی آب به سد زاینده رود 43 درصد کاهش داشته است.
وی درباره سد درودزن که تأمین کننده آب شرب شهر شیراز و کشاورزی منطقه شیراز است، افزود: از ابتدای سال آبی، ورودی آب به سد درودزن 4 میلیون مترمکعب بوده که این عدد در پنج یا شش سال قبل 140 میلیون مترمکعب گزارش شده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت