بیخود نبود که زمستان پارسال بعد از اعلام حذف آزمون ورودی مدارس تیزهوشان در متوسطه اول، معترضان مقابل وزارت آموزش و پرورش تحصن کردند و رشته اعتراضاتشان تا مدتها متصل بود. دستپخت بلاتکلیفی و تصمیمهای شوکآور که بهتر از این نمیشود.
از دیروز صبح این بلاتکلیفی و سرگردانی اما گریبان رسانهها را گرفت، حس ناخوشایندی بود، مصداق عینی ماندن هر دو دست در پوست گردو، یک جور به سنگ خوردن هر آنچه تیر که در مشت داری.
دیروز از ابتدای صبح که خبر بازگشت آزمون ورودی مدارس سمپاد ابتدا برخروجی خبرگزاری صدا وسیما و شبکه خبر و بعد نیز در گروه تلگرامی خبرنگاران حوزه آموزش و پرورش قرار گرفت، حکایت سرگردانی و پریشانی آغاز شد. این خبر عجیب بود چون بیشتر از دو ماه از تصمیم شورای عالی آموزش و پرورش برای برچیده شدن آزمونهای ورودی مدارس سمپاد در پایه هفتم نمیگذشت و این خبر معنیاش جوانمرگ شدن یک تصمیم بود.
در این اخبار مرتضی نظری، رئیس روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش از لغو طرح حذف آزمون مدارس تیزهوشان خبرداده و گفته بود این آزمون مثل سالهای قبل در خرداد برگزار میشود.
او حتی بصراحت گفته بود مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش فقط با تائید و امضای رئیس جمهورعملیاتی میشود؛ جملهای که مخالفتهای اسفند ماهی شورای عالی انقلاب فرهنگی با حذف این آزمون را به یاد آورد به این دلیل که رئیس جمهور، رئیس این شورا نیز هست.
به عبارت دیگر اگر رئیس جمهور هنوز مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش را امضا نکرده و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مخالف حذف آزمون ورودی مدارس تیزهوشان است، پس گفتههای مرتضی نظری درمصاحبه با خبرنگاران صداوسیما درست بوده است. اما اتفاقا یکی از مسائلی که دستمایه سرگردانیها شد تکذیب این گفتوگوها از سوی وی بود.
دیروز با این که این تکذیب در یک کفه ترازوی قضاوت ما بود، در کفه دیگر چند خطی از عزتا... ضرغامی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار داشت که نمیشد نادیدهاش گرفت.
او سهشنبه شب در کانال شخصیاش اینها را نوشته بود: «امشب برای سمپادیها خوب بود و آنان را از نگرانی درآورد. خبر کامل آن را وزارت آموزش و پرورش اعلام خواهد کرد ولی اجمالا قرار شد آزمون دوره متوسطه اول برای سال جاری مثل گذشته انجام و اصلاحات انجام گرفته توسط شورای عالی آموزش و پرورش برای سالهای آینده به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شود.»
به این ترتیب ضرغامی قطعا درجلسه سهشنبهشب شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور داشته و از یک تصمیم قطعی سخن گفته چون اگر هیچ قطعیتی در کار نبود او هرگز نمینوشت امشب برای سمپادیها شب خوبی بود. اما رئیس روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش به این روش اطلاعرسانی البته در لفافه پاسخ گفت و توضیح داد که شورای عالی انقلاب فرهنگی جایگاه بسیار رفیعی دارد و مواضع رسمی آن را باید از سایت رسمی یا از زبان دبیر این شورا شنید نه از توییتها.
استراتژی تلخ سکوت
دیروز همه ساکت بودند، محمدرضامخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به رسم ماههای اخیر تلفن همراهش را جواب نمیداد، سایت این شورا نیز خبری دراین حوزه بارگذاری نکرده بود.
علاوه بر اینها، دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش و معاون متوسطه وزیر نیز پاسخگوی تماسهای جامجم و هیچ رسانه دیگری نبودند. دیروز روز سکوت بود، یک جور لاک دفاعی که درچنین مواقعی مسئولان زیرش میخزند تا مثلا جنجال به پا نشود. اما دقیقا به واسطه همین استراتژی تلخ سکوت، سرگردانی ایجاد شد. این سکوت حتی به رسانههایی که اتهام جعل خبر و انجام مصاحبههای ساختگی متوجهشان بود نیز سرایت کرد.
در این بین اما فقط محمد زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش مجلس که با همین سمت، عضوحقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی است، جوابگوی ما بود. او در جلسه سهشنبهشب حضور داشته، چون به ما گفت همه توافق کردهاند فقط دبیر شورای عالی در این باره اطلاعرسانی کند؛ دبیر شورای عالی هم که پاسخگو نبود.
سکوت همیشه در جایی که حرف زدن میطلبد، مخرب است. سکوت فقط بازار شایعات را داغ میکند و به بدبینیها عمق میدهد، بلاتکلیفیها را نیز بیشتر میکند. با این که وزارت آموزش و پرورش در هر دورهای اعلام کرده آرامش میلیونها دانشآموز و خانوادههایشان در اولویت هر تصمیمی است، اما در همه دورهها با تصمیمات رنگ به رنگ این آرامش را خدشهدار کرده، نمونه آخرش نیز حذف یکباره آزمون ورودی مدارس تیزهوشان و حالا زمزمههای بازگشت این آزمون و تکذیبهای مکرر.
با این حال، احتمال این که این آزمونها دوباره احیا شود، کم نیست بویژه این که مخبردزفولی اسفند پارسال درموضعی که به مذاق وزارتخانه خوش نیامد، گفت مدارس تیزهوشان جزو موضوعات ملی است و شورای عالی انقلاب فرهنگی مرجع تصویب نهایی هر تصمیمگیری در این حوزه است. تا سهشنبهشب نیز ظاهرا موضع همین بوده، گرچه آموزش و پرورش تاکنون حاضر به تائید نشده است حتی وزیر آموزش و پرورش دیروز توضیح داد در شورای عالی انقلاب فرهنگی فقط اساسنامه سازمان سمپاد مطرح شد و هیچ تصمیمی در زمینه برگزاری یا لغو آزمون تیزهوشان گرفته نشده است. اما بالاخره اخباری که از بازگشت آزمونها حکایت داشت، باید از یک جا آمده باشد، یا از یک مصاحبه که حالا بنابر برخی مصلحتها کذب خوانده میشود یا محرمانههایی که نباید فعلا فاش میشده، ولی از روی خطا فاش شده است.
آزمونی در کار نیست
آب پاکی در غائله دیروز سمپاد را سرانجام روابط عمومی وزارتخانه روی دست همه ریخت با مصاحبهای که رئیس مرکز اطلاعرسانی آموزش و پرورش ابتدا با خبرگزاری ایلنا و بعد با پورتال وزارتخانه انجام داد. در این اطلاعیه مانند، توضیح داده شد مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش درباره حذف آزمونهای سمپاد در دوره متوسطه اول کاملا پابرجاست، اما مقرر شد این مصوبه پس از بحث و تبادل نظر از طریق شورای عالی آموزش و پرورش دنبال و با امضای رئیس جمهور نیز ابلاغ شود.
این توضیح البته گرچه برای خواباندن جنجال خبری دیروز کافی بود، ولی آنقدر محکم نیست که نشود احتمال داد در آیندهای نه چندان دور، آزمونهای پایه هفتم مدارس تیزهوشان برگردد. همه میدانیم برقراری مجدد این آزمونها خواست عده زیادی است، این را هم میدانیم لغو این آزمونها طرفداران خاص خودش را دارد، دو گروهی که باید استدلالهایشان را شنید و برایشان کارشناسانه تصمیم گرفت.
جالب بود که دیروز در بحبوحه این تائیدها و تکذیبها، الناز فطیرخورانی، دبیر علمی سیزدهمین جشنواره دانشآموزی تبیان درگفتوگو با مهر اعلام کرد موافق حذف مدارس استعداد درخشان است. او استدلال خاصی داشت و میگفت دانشآموزانی که از این مدارس به جشنوارهها و المپیادهای مختلف راه مییابند و عنوان نخبگی میگیرند بتدریج احساس میکنند دیگر جایگاهی برای عرضه ایدههای خود ندارند و کمکم تصمیم به مهاجرت میگیرند.
مریم خباز - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد