جام جم در گفت وگو با 20نماینده و فعال سیاسی بررسی کرد

کفایت مذاکرات

بررسی لوایح مرتبط با FATF در مجلس شورای اسلامی در ماه‌های اخیر با حاشیه‌های فراوانی همراه بوده است.
کد خبر: ۱۱۴۹۵۰۲
کفایت مذاکرات

ابراز نظرهای موافق و مخالف در این زمینه ادامه داشت تا این‌که رهبر انقلاب در سخنانی که چهارشنبه گذشته در جمع نمایندگان داشتند به صورت شفاف در این زمینه ابراز نظر کرده‌ و در تبیین راه صحیح برخورد با کنوانسیون‌های بین‌المللی تاکید کردند:مجلس شورای اسلامی باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند.

با این‌حال رئیس مجلس شورای اسلامی پس از بیانات رهبری در پاسخ به سوالی درباره سرانجام لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) گفت: حتما این موضوع را با ایشان مطرح می‌کنیم و نظر رهبری را جویا می‌شویم. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند نظر رهبر انقلاب در دیدار اخیر به صراحت بیان شده و موضوع شفاف است.

روزنامه جام‌جم در گفت‌وگو با 20 نماینده مجلس و فعال سیاسی درباره نحوه برخورد مجلس با لوایح چهارگانه گفت‌وگو کرده است.

ترس را کنار بگذاریم

عبدالرضا مصری - نماینده کرمانشاه: نباید از ترس تحریم هر آنچه دیکته می شود را پذیرفته و انجام دهیم. امروز عضو اغلب کنوانسیون های بین المللی هستیم اما در عین حال انواع تحریم ها علیه ما اعمال می شود. بیانات رهبری در دیدار با نمایندگان برای آنهایی که در زمینه کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم ابهام داشتند بسیار راهگشا است و این نمایندگان به خوبی متوجه نظر ایشان شدند.

پیگیری FATF منتفی است

محمد دامادی - نماینده ساری: دستور صریح مقام معظم رهبری راهنمای کار نمایندگان برای پیگیری FATF است. دستور معظم له لازم الاجراست و طبق نظر ایشان عمل خواهیم کرد.

بر همین اساس FATF دیگر در مجلس شورای اسلامی پیگیری نمی‌شود و با توجه به دستور مقام معظم رهبری پیگیری FATF در مجلس منتفی است.

خروج لوایح از دستور کار

اکبر رنجبرزاده - نماینده اسد آباد: وقتی مقام معظم رهبری در مورد موضوعی ورود پیدا می کنند همه دستگاه‌ها و قوای سه گانه با جان و دل این مسیر را می‌پذیرند و حتما بررسی این لوایح از دستور کار خانه ملت خارج خواهد شد. مجلس راهش شفاف و روشن است و البته باید برای شفاف‌سازی در سیستم بانکی و موضوع پولشویی و تروریسم اقدامات لازم صورت گیرد. منتهی باید نسخه ای بومی بپیچیم.

تکلیف مجلس مشخص است

مهدی چمران - فعال سیاسی: تکلیف مجلس از نظر قانونی مشخص است و باید خودشان بتوانند تصمیم درستی را براساس بصیرت و آگاهی کامل اتخاذ کرده و تحت تاثیر فضاسازی های بین المللی و عمومی قرار نگیرند.

نبایــــد تــــــصور کنیـــــم کــــه پیـــــــوستن بـــه کنوانسیون‌های بین المللی هنر است، این نوع اقدامات موجب کاهش مشکلات نشده بلکه به آنها اضافه می کند.

عدم تایید نهایی لوایح

محمدرضا پورابراهیمی - نماینده کرمان: مقام معظم رهبری این دغدغه را دارند تا مصالح کشور تحت تاثیر تصویب این کنوانسیون قرار نگیرد. با توجه به نظرات شفاف رهبری موضع مجلس قاعدتا عدم تایید نهایی است. لوایح مذکور بویژه کنوانسیون‌های مربوطه تا زمانی که تعهدات لازم از سوی طرف مقابل ارائه نشود و تضمین لازم در خصوص اجرای تعهدات طرف مقابل داده نشود به تصویب نمایندگان مجلس نخواهد رسید.

برداشت‌های متفاوت

محمد کاظمی - نماینده ملایر: باید منتظر نظر نمایندگان مجلس در این زمینه باشیم. فرمایشات رهبر انقلاب قابل بحث خواهد بود و هر کسی برداشت‌های متفاوتی در این زمینه دارد.

به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس بعد از فرمایشات رهبر انقلاب یک تصمیم واحد را عنوان کنند که در اولین جلسه این موضوع مشخص خواهد شد.

اقدام در راستای منافع ملی

سیده فاطمه حسینی - نماینده تهران: در مورد نحوه مواجهه با کنوانسیون‌هایی که تعهداتی را برای کشور ما در پی خواهد داشت مجلس براساس قانون اساسی و سوگندی که نمایندگان یاد کردند متناسب با حفظ منافع ملی و توجه به خطوط قرمز اقدام خواهد کرد. بنابراین در خصوص هر لایحه ای که دولت در زمینه FATF یا هر مورد دیگری ارائه خواهد کرد مجلس در راستای منافع ملی عمل می کند.

دولت، لایحه را پس بگیرد

علیرضا سلیمی - نماینده محلات: رهبر انقلاب در بیانات اخیر خود درباره کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی به صراحت اظهار نظر کردند و از این رو نظر ایشان فصل الخطاب برای همه دستگاه‌ها و قوای سه‌گانه کشور است. امیدوارم که مجلس به خود بیاید و دولت هم به وظیفه خود عمل کند و اگر پیرو رهبری است، باید لایحه را پس بگیرد و تعلل در آن کوتاهی از فرامین رهبری است.

تامین نظر رهبری

فرهاد فلاحتی - نماینده قائنات: اصرار دولت بر لوایح مذکور مربوط به قبل از مباحث جاری برجام بود و در شرایط کنونی برجام قطعا پیوستن به این کنوانسیون‌ها به نفع جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود. بنابراین رویکرد مجلس از این پس باید به گونه‌ای باشد که از یکسو نظر رهبری تامین شود و از سوی دیگر نیز طرح های قوی ارائه شود.

ارتقای شفافیت

سلمان خدادادی - نماینده ملکان: به این نکته باید توجه داشت که بررسی و تحلیل لوایح به معنای تصویب آن نیست بلکه برای ارتقای شفافیت در این زمینه است. ما موظف به پیوستن به کنوانسیون‌ها نیستیم و ابعاد باید بررسی شود و اگر لازم شد با در نظر گرفتن خط قرمزها و منافع ملی همان طرح ها از سوی ما تهیه شود.

مدلسازی جدید

منصور حقیقت‌پور - مشاور رئیس مجلس: رئیس مجلس تاکید کردند که منویات رهبری در این زمینه پیگیری خواهد شد، بنابراین قطعا نباید بحث الحاق به این کنوانسیون را در دستور کار داشته باشیم و می بایست قوانین جدید متناسب با موازین اعتقادی، قانونی و متناسب با فرامین رهبری نوشته شود. باید در این زمینه ها مدلسازی جدیدی داشته باشیم.

ضمانت اجرایی قوانین داخلی

رضا شیران - نماینده مشهد: نظر صریح رهبری سرلوحه کار نمایندگان مجلس خواهد بود و FATF از دستور کار خارج می شود. البته رهبر انقلاب به شفاف سازی مباحث مالی تاکید داشتند و فرمودند که این قوانین در داخل تصویب و اجرا شود. تصویب این قوانین در داخل ضمانت اجرایی بالاتری دارد.

هوشیاری نمایندگان

سید کمال سجادی - فعال اصولگرا: کنوانسیون هایی که در تعارض با قانون اساسی و گفتمان انقلاب باشند نباید مورد پذیرش قرار گیرند و در این ارتباط باید هوشیاری لازم را داشته باشیم. مجلس باید به صورت قاطعانه این کنوانسیون را رد و نظراتش را اعلام کند، چرا که خودمان قوانینی داریم که مترقی تر از اینگونه کنوانسیون ها هستند. نمایندگان باید ملاحظاتی را در نظر بگیرند در غیر این صورت دچار وادادگی می شوند.

نیاز به شفاف‌سازی

احمد بیگدلی - نماینده خدابنده: کشور نیاز به یک قانون شفاف در مباحث مالی دارد که FATF در ظاهر این امکان را فراهم کرده است، اما در عمل اهدافی در پشت پرده آن قرار دارد که هدف اصلی را به حاشیه می‌برد. ما یک قانون قوی برای شفاف‌سازی مباحث مالی نیازمندیم تا از مرحله تولید پول تا زمان هزینه ‌کرد آن مشخص شود چه مسیری را طی کرده است، اما این کار از طریق FATF اتفاق نمی‌افتد و باید از ظرفیت قوانین داخلی بهره ببریم.

شفافیت اقتصادی

احمد علیرضا‌بیگی - نماینده تبریز: در شرایط کنونی با توجه به نظرات صریح رهبر انقلاب در خصوص این موضوع مجلس با استحکام بیشتری در این زمینه نظر خواهد داد. اما در هر صورت مجلس حتما به مساله شفافیت اقتصادی رای خواهد داد لیکن ضمانت اجرای این شفافیت مالی ،‌ نهادهای بین المللی نیستند. چون نگاه آنها با جمهوری اسلامی در مقوله تروریسم متفاوت است.

خودتحریمی نمی‌کنیم

مسعود گودرزی - نماینده ممسنی: کشورهای غربی به‌دنبال بهانه برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران هستند و اگر ایران به کنوانسیون‌های غربی بپیوندد نوعی خودتحریمی انجام داده است. به طوری که ممکن است کشورهای غربی عنوان کنند چون ایران FATF را پذیرفته باید سپاه پاسداران را کنار بگذارد یا توان موشکی و دفاعی خود را کاهش دهد. کشورهای غربی قصد دارند نقاط قوت کشور را نقاط ضعف معرفی کنند.

برجام از یادمان نرود

علی‌محمد شاعری - نماینده نکا و بهشهر: برجام آینه روشنی از یک تعهد بین‌المللی بود که با تغییر یک دولت اعتبار خود را از دست داد و همین رویه را باید در مقابل کنوانسیون‌های دیگر و همچنین تعهدات آتی کشور مد نظر داشته باشیم که کشورهای غربی قابل اعتماد نیستند.

نباید کشور را به وضعیتی نا معلوم و بی انتها متعهد کنیم. FATF حتما از دستور کار مجلس خارج خواهد شد.

سرلوحه کار نمایندگان

عزت‌ا... یوسفیان ملا - نماینده آمل: دیدار اخیر مقام معظم رهبری با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی باعث روشن شدن یک موضوع بزرگ برای کشور شد. مقام معظم رهبری صراحتا تاکید کردند که کشورهای غربی مواضعشان در این تعهدات بین‌المللی معلوم نیست در نتیجه باید به این کار پایان داد و مجلس، فرمایشات رهبر انقلاب را در این زمینه سرلوحه اقدام خود قرار می‌دهد.

لزوم تصویب قوانین بومی

محمدجواد جمالی ‌نوبندگانی - نماینده فسا: رهبر انقلاب به صورت مشخص در مورد پیوستن به برخی کنوانسیون های بین المللی اعلام نظر کردند و به این ترتیب موضوع کاملا روشن است و باید در زمینه پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم قوانین بومی را تصویب کنیم. در این ارتباط کمیسیون هایی که به نوعی مربوط به این لوایح FATF هستند همچنین قوای مجریه و قضاییه هر چه سریع تر فعال شوند.

نمایندگان راه را شناختند

هدایت‌ا... خادمی - نماینده باغملک: زمانی که بحث FATF در مجلس مطرح شد تعدادی از نمایندگان موافق و برخی دیگر مخالف آن بودند.

برخی نمایندگان هم نظر مقام معظم رهبری را به میان می‌آوردند که شاید ایشان راضی باشد، اما در دیدار اخیر رهبر معظم انقلاب با نمایندگان مردم مشخص شد که ایشان هم نظر خوبی نسبت به این موضوع ندارند و آن را صریحا اعلام کردند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها