به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، بهرام قاسمی در همایش مدیران، سردبیران و روسای مراکز و دفاتر ایرنا، گفت: اینطور نیست که ما نتوانیم از این وضعیت عبور کنیم و یا اسیر اقدامات آنها شویم، آنها بی شک باید دیر یا زود به مرحله پشیمانی برسند و خواهند رسید؛ ما امکانات بسیار زیادی داریم که با مدیریت دقیق و نظاممند به راحتی میتوانیم از این دوران هم عبور کنیم.
وی در ادامه سرعت و غیرقابل پیش بینی بودن را دو ویژگی شرایط در حال گذار جهان امروز عنوان کرد و گفت: سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است و نمی توان بدون سیاست مدون و مشخص در حوزه داخلی به سیاست خارجی مطلوب رسید.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با توافق هسته ای ما به تفاهمی بنام برجام رسیدیم که در معادلات منطقهای و جهانی، نقش بسزایی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد و تصور میشد این روند میتواند فضای جدیدی را ایجاد کند و به ان استمرار بخشد ولی سیر تحولات در منطقه و آمدن ترامپ و ماهیت زیاده خواهانه و یک سو نگرایانه امریکا نهایتاً کار را به آنجا رساند که آمریکا از توافق هسته ای خارج و به سمت بازگرداندن تحریمها پیش رفت.
سخنگوی وزارت خارجه با یادآوری این نکته که با شرایط پیچیده تری از دور قبل مواجه هستیم، افزود: دستگاه عظیمی در وزارت خزانه داری آمریکا راه اندازی شده و ستاد و گروه هایی را در مناطق مختلف جهان به خصوص در کشورهای همسایه مستقر کرده و تلاش می کند مانع از همکاریهای اقتصادی ایران شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: آمریکایی ها بر اساس تحلیل غلط تصور میکردند که ایران هم از برجام خارج میشود و آنها میتوانند اجماع بین المللی علیه ایران ایجاد کنند، اما ایران از برجام خارج نشد و نهایتاً وضعیت معادلات و بازی سیاسی به نفع ما چرخش یافت و آمریکا تنها ماند.
قاسمی خاطرنشان کرد: امروز به لحاظ سیاسی سایر کشورها و به عبارتی اکثریت جهان از اروپا تا چین، روسیه و حتی آمریکای لاتین موافق استمرار و بقای برجام هستند و سعی می کنند وزنه حفظ برجام سنگین تر شود از این جهت آمریکا احساس ضعف کرده و فشارها بر علیه ایران را بیشتر کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به مذاکرات با اتحادیه اروپا برای تامین منافع اقتصادی ایران از برجام، اظهار داشت: تصور می شد ما می توانیم در کوتاه مدت به راهکارهایی برسیم ولی هنوز این راهکارها به دلایل مختلف از جمله پیچیدگی های تصمیم گیری در درون اتحادیه اروپایی کامل نشده است البته فشار آمریکا بر روی اروپا بسیار سنگین بوده و تلاش زیادی کردند که این ساز و کار شکل نگیرد.
وی گفت: خود کشورهای اروپایی هم اختلاف سلیقه و نگرانی و ابهاماتی، البته بی جهت، درباره برخی سیاستهای ایران دارند و سعی کردند که این موضوعات را مطرح کنند اما ما بر روی ساز و کار ویژه مالی متمرکز شده ایم و امیدواریم هرچه زودتر این ساز وکار را اجرا کنند تا بتواند مبادلات ایران و اروپا را فعال کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه تاکید کرد: اروپایی ها به دلیل نگرانیهای امنیتی از مباحث هسته ای و هم نقش ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای از برجام حمایت می کنند و به آن به عنوان عنصری اعتماد ساز می نگرند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در حال حاضر بحث این است که آلمان و فرانسه مشترکا مسئولیت آن را بپذیرند و ریسک فشار آمریکا را کم کنند اما تا زمانی که اروپایی ها درباره آن اعلام نظر نکنند نباید قضاوت کرد.
قاسمی گفت: در عین حال الزاماً مشکل صددرصد بخاط اراده یا تعدد تعداد این کشورها نیست، فشار امریکا روی آنها بسیار است و انها هم با برخی کاستی ها و ناتوانی ها روبرو هستند، ما هم در داخل باید مکانیسم های لازم را هماهنگ کنیم که کار های خوبی تا حالا انجام شده است و باید بین بانک مرکزی و بانک ها مکانیزم مشخصی ایجاد شود تا مبادلات انجام پذیرد.
قاسمی به شرایط خاورمیانه اشاره و تصریح کرد: منطقه خاورمیانه با چالشهای متعددی روبروست و ما هنوز نمیتوانیم وضعیت منطقه را یک وضعیت مستقر و با ثبات تلقی کنیم.
وی با اشاره به اینکه همسایگان همواره برای ما اهمیت داشتهاند، افزود: شاهد هستیم که مرتب تیم های آمریکایی به کشورهای منطقه رفت و آمد میکنند و سعی می کنند که روابط ایران با این کشورها را تحت تاثیر قرار داده و یا متشنج کنند که موفقیتی نداشتند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در روابط با عربستان علیرغم نگاه مثبتی که ما داشته ایم عملاً هیچ پیشرفتی حاصل نشده است و عربستان هنوز بر مواضع نادرست خود اصرار می کند.
قاسمی یادآور شد: ما در روابط با امارات، عربستان و بحرین مشکلاتی داریم اما با بقیه کشورها وضعیت بهتر است و با برخی از آنان روابط بسیار مطلوب و مناسب است، علاوه بر این با کشورهای قفقاز، آسیای میانه، ترکیه، افغانستان و پاکستان هم شرایط بسیار بهتر شده و امیدواریم عراق هم به عنوان یک همسایه مهم در مسیر مثبت ثبات و امنیت خود با روندی طبیعی و در خور ان کشور به پیش رود.
وی اظهار داشت: مسائل سوریه با وجود اینکه در وضعیت جدیدی قرار دارد اما نیاز به زمان بیشتری دارد. اوضاع در عراق هم به سوی آرامش و تثبیت پیش می رود.
سخنگوی وزارت خارجه در بخش دیگری از سخنانش به رابطه دیپلماسی و رسانه اشاره کرد و اظهار داشت: در شرایط جهان امروز و سرعت تحولات و اطلاعرسانی، دیپلماسی و سیاست خارجی و رسانه به هم وابسته و در هم تنیده شده اند، به طوری که اگر رسانه را از سیاست خارجی بگیرید، شرایط بسیار سخت می شود.
قاسمی ادامه داد: دستگاه دیپلماسی دیگر نمیتواند با اعزام نماینده و تغییر وضعیت کار خود را به خوبی انجام دهد، از این جهت امروز رسانهها تا حد زیادی کار دیپلماسی را انجام می دهند و در این بین نقش خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان قدیمی ترین و بزرگ ترین خبرگزاری ایران بسیار عمده است.
وی با بیان این که سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است، تاکید کرد: ما نمی توانیم بدون سیاست مدون و مشخص در حوزه داخلی به سیاست خارجی مطلوب برسیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از سخنانش به فرآیند معرفی و اعزام سفرا اشاره کرد و گفت: انتخاب سفیر پروسه ای طولانی را تا عزیمت سفیر به محل ماموریت دارد و مسیری طولانی را باید طی نماید و این طبیعی است و برای همه کشورها چنین است.
قاسمی اضافه کرد: ما تعداد وسیعی از افراد را کاندیدا و نامگذاری کردیم که مراحل اولیه را در خارج از وزارت خارجه طی می کنند که اگر این روال انجام شود فرایند کاری و اعزام آنها آغاز می شود.
وی در خصوص سفر وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به عمان اظهار داشت: ما می دانستیم که در جهان عرب برای عادی سازی روابط با اسرائیل کار می شود، ولی مقصد اول سفر هم جای تامل دارد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص حواشی ایجاد شده پیرامون اظهارات وزیر خارجه درباره پولشویی و طرح استیضاح دکتر ظریف از سوی تعدادی از نمایندگان، گفت: صحبت آقای ظریف آن چیزی نبود که بر روی آن، این تبلیغات صورت گرفت. امروز متن و صوت سخنان ایشان وجود دارد و پیش از ایشان هم نهادها و افراد دیگری در این باره صحبت کرده بودند، ولی یکی از رسانهها با اضافه کردن عبارتی به آن سخنان، این اظهارات را به یک موضوع سیاسی و جناحی تبدیل کرد.
قاسمی تاکید کرد: بحث پولشویی در خیلی از کشورها واقعیت دارد و در برخی از کشورها پلیس مالی این مسائل را دنبال می کند. در ضمن تاکید کنم که آقای ظریف از فرد و ارگان خاصی نام نبرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد