دیزین سپید و زیبا در خدمت شماست
اگر اهل تهران و البرز و یکی از استانها و مناطق اطراف هستید و دلتان لک زده برای اسکی و برف بازی و تیوپ سواری روی برف، پیست بینالمللی دیزین در استان البرز در خدمت شماست؛ یعنی بارشهای مناسب برف در هفته اخیر در ارتفاعات البرز، شرایط مطلوب اسکی در این پیست را ایجاد کرد و مسؤولان را بر آن داشت تا از دوشنبه همین هفته و طی یک مراسم رسمی، درهایش را به روی علاقهمندان باز کنند.
اما مشتاقان بازیهای زمستانی و آنها که در این سالهای خشکسالی و بی برفی، دلشان لک زده برای سپیدی برف و رها شدن در خنکای دلانگیز آن، هنوز دیزین به طور رسمی افتتاح نشده، خود را رسانده بودند آنجا و فضایی پرشور و نشاط در آن کوهستان خلوت برفگیر با حضورشان ایجاد شده بود. گفتوگوی خبرنگار صدا و سیما با مردمی که به دیزین آمده بودند هم حاکی از رضایت و شادی بیحد آنها بود که البرز سپید و سرد و زیبا، جسم و جانشان را سرکیف آورده بود.
دیزین با مساحتی حدود 550 هکتار، مهمترین پیست اسکی ایران و خاورمیانه است و شهرت جهانی هم دارد، برای همین از همان روز اول افتتاحیه میتوانستید گردشگران و اسکی بازان خارجی را در آن ببینید، کمااینکه یکی از این اسکیبازان روسی که خوشحالی حضور در پیست در چهره و گفتارش مشهود بود، به رسانه ملی گفت پیست دیزین بسیار زیباست و شیب مناسبی برای اسکی دارد.
راستی نگران تشنگی و گرسنگی احتمالی و خورد و خوراک و... هم نباشید، چراکه دیزین در کنار امکانات تفریحی چون تلهکابین و تله سیژ، دو هتل برای اقامت، 19 کلبه برای استراحت و پنج رستوران برای رفع گرسنگی و تشنگی هم دارد.
امکانات تفریحی و خدماتی آن هم امسال نوسازی و استانداردسازی شده و هنگام استفاده از این امکانات و بابت ایمن بودن آنها هم خیالتان میتواند راحت باشد؛ این اطیمنان خاطر را البته عبدی افتخاری، رئیس فدراسیون اسکی به شما میدهد که هنگام افتتاح رسمی دیزین گفت پیست دیزین الان برف بسیار خوبی دارد و با دو خط تلهکابین استانداردسازی شده، در خدمت مردم است. دیزین در کوههای البرز است در فاصله ۱۲۳ کیلومتری تهران و مسیر جاده چالوس و ۷۴ کیلومتری شهر کرج و ۷۱ کیلومتری از مسیر شمشک قرار دارد و دو مسیر شما را به آن میرساند؛ جاده شمشک به دیزین و گاجره به دیزین که خوشبختانه هر دو باز هستند.
پیست دیزین 17 دستگاه بالابر و 23 مسیر اسکی دارد که شامل چهار تلهکابین شاله، قله، دره، چمن، دو تله سیژ قله و چمن، ۷۷ تله اسکی بشقابی شامل دوبل مایر، سی چال، گوزنی، پشت ویل، مبتدی، چمن و یک تله اسکی چکشی است و برخی از پیستهای آن نیز عبارتند از پیست اسنو پارک، پیست یو، پیست مبتدی و پیست چمن.
جالب است بدانید غیر از فراهم بودن حضور مردم از هر قشری و سنی در آن، هرساله محل برگزاری مسابقات داخلی و جهانی اسکی هم است و درواقع اولین پیست اسکی در ایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی مورد تأیید برای برگزاری مسابقات رسمی شناخته شد و عنوان بینالمللی به خود گرفت. از همین حالا هم بشتابید برای رسیدن به این پیست زیبای زمستانی که زمان زود میگذرد و تا اردیبهشت بیشتر زمان ندارید که پایان فصل حضور در دیزین است. این را هم بگوییم که پیست دیزین از سال 1348 افتتاح و روی علاقهمندان بازگشایی شده است.
دیدنیهای زمستان از بام ایران
چهارمحال و بختیاری با مرکزیت شهرکرد، یکی از استانهای کوهستانی کشور است؛ این استان که به دلیل میانگین ارتفاعاتش از سطح دریا عنوان بام ایران را از آن خود کرده، از جاذبههای طبیعی زیادی برخوردار است؛ چشمههای فراوان و رودهای پرآب، تالابها، غارها، دامنهها و دشتهای چشمنواز و بالاخره یخچالهای دائمی و پیستهای اسکی. در واقع، ماندگاری برف در برخی ارتفاعات چهارمحال و بختیاری تا بیش از هشت ماه، سبب شده این منطقه از زمینه مساعدی برای گسترش ورزشهای زمستانی برخوردار باشد. به این ترتیب این مناطق میتوانند میزبان اسکی کوهستان، هلی اسکی، اسکی وحشی، اسنوبرد وحشی، برفنوردی، موتور سواری وسورتمه رانی و جشنواره تندیسهای برفی و توریسم سلامت باشند. از سوی دیگر یخ زدن تالاب بینالمللی چغاخور یکی دیگر از جاذبههای زمستانی این استان است و قطر بالای یخزدگی سطح آب تالاب و استحکام آن زمینه را برای راه رفتن روی تالاب فراهم میکند که تجربهای منحصر به فرد است. اما جز اینها، باید به آبشار شیخ علیخان هم اشاره کرد؛ با قندیلهای یخزده که چهره زمستانی منطقه را بهخوبی به تصویر میکشد. جز این آبشار، آبشار تونل کوهرنگ را هم باید به دیدنیهای زمستانی چهارمحال و بختیار افزود که در دامنه جنوبی ارتفاعات شهر چلگرد قرار دارد. در آخر هم باید از پیست اسکی چلگرد کوهرنگ به عنوان مهمترین جاذبه گردشگری زمستانی این منطقه نام ببریم که هر ساله، مسافران و گردشگران بسیاری را راهی این منطقه میکند.
پیست اسکی این شهرستان یکی از معروفترین و باسابقهترین پیستهای کشور محسوب میشود که در سال ۱۳۵۴ افتتاحشده است و آنچه بر محبوبیت این پیست میافزاید، مجاورتش با غار یخی چماست که طی سالهای اخیر توسط عشایر کوچنده منطقه کشف شده است.
علاوه بر این باید اشاره کرد لاین پیست اسکی کوهرنگ تنها پیست اسکی کشور است که زمینه اسکی کردن در کنار آبشار را فراهم میکند. پیست اسکی دیگر موجود در این استان، بارده نام دارد؛ در نزدیکی روستای بارده (شهرستان بن)، حدود 43 کیلومتری غرب شهرکرد و در دامنههای شمالی کوه نسارتنگ در نزدیکی بقعه متبرکه امامزاده سیدمحمد. جز این دو پیست، پیست اسکی شیخ شبان را هم نباید فراموش کرد؛ این پیست در روستای شیخ شبان و در فاصله 39 کیلومتری مرکز استان (شهرکرد) واقع شده است.
در اردبیل زمستان بیدار است
استان اردبیل به دلیل کوهستانی بودنش، از ظرفیتهای بالایی برای توسعه گردشگری زمستانی برخوردار است. وجود کوه سبلان با قله همیشه برفیاش و چهار دامنه شمالی، جنوبی، شرقی و غربی که در چهار سوی استان گشوده شدهاند، به این دیار، ویژگیهای منحصر بهفرد طبیعی بسیاری بخشیده است. از جمله اینکه شما میتوانید در دل زمستان، دو آب و هوای متفاوت بهاری و زمستانی را به ترتیب در دو دامنه شمالی و جنوبی تجربه کنید. دمای زیر صفر در دامنه جنوبی و هوای بهاری در دشت مغان. از اینرو، در زمستان امسال و با حمایت استانداری، قرار است اقدامات قابل توجهی درخصوص توسعه، تجهیز و احداث پیستهای اسکی، تلهفیش و اصلاح و بهبود مسیرهای دسترسی به مقاصد گردشگری صورت گیرد. معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اردبیل، با اعلام این خبر به جامجم میگوید: برای افزایش تعداد گردشگران خارجی و همچنین ارتقای ضریب اشغال هتلها و مراکز اقامتی و نیز غیرفصلی کردن گردشگری اردبیل، طرح زمستان بیدار تعریف و از سوی استاندار به همه دستگاههای مرتبط در استان ابلاغ شده و از 24دی در سراسر مناطق اردبیل به اجرا درخواهد آمد. به گفته صغری فرشی، در همین راستا، رویدادها، جشنوارههای ملی، مسابقات ورزشی ملی و منطقهای برگزار و از تورهای رسانهای داخلی و خارجی برای بازدید از ظرفیتهای گردشگری زمستانی استان دعوت به عمل خواهد آمد. همچنین جشنوارههای آیینی موسیقی اقوام، نمایشگاههای متعدد در زمینه کارآفرینی و سرمایهگذاری و نیز نمایشگاههای عکس نیز در قالب این طرح گنجانده شده است. علاوه بر اینها، زنگ گردشگری در راستای آموزش، رفتارسازی و هنجارآفرینی در سطح مدارس و اماکن تاریخی به صدا درخواهد آمد. این مقام مسؤول در ادامه به پیستهای اسکی اردبیل اشاره میکند و میگوید: استان اردبیل یک پیست اسکی فعال به نام آلوارس سرعین دارد که هشت تا ده ماه از سال برف دارد و قابل استفاده است. بجز این پیست سه پیست دیگر نیز به نامهای اوجور سرعین، اندبیل خلخال و شابیل مشکینشهر در دست ساخت و تجهیز است که تا یکی دو سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید. فرشی به برنامه این معاونت برای برگزاری مسابقات اسکی بینالمللی در دو سال آینده نیز اشاره و تاکید میکند برنامهریزیها و مقدمهچینیهای برگزاری این رویداد در حال بررسی است.
بجز پیستهای اسکی، وجود 110 چشمه آب معدنی که عمدتا در سرعین قرار دارند و آبشان در زمستان گرم است و نیز بیشترین تعداد مراکز اقامتی در همین شهر، فرصتی دیگر برای مطرح شدن این استان به عنوان یک مقصد جذاب برای گردشگری زمستانی در کشور است. احداث اقامتگاههای بومگردی و اکوکمپها در ارتفاعات نیز ثروت دیگر این منطقه در حوزه گردشگری است که گردشگران خارجی زیادی را در زمستان به این سرزمین راهی میکند؛ بهویژه گردشگران عرب کشورهای همسایه که برای مقاصد درمانی به این استان آمده و در عین حال از تورهای گردشگری درون استانی نیز استقبال میکنند. در کنار همه اینها، وجود بزرگترین دریاچه درونشهری ایران در شهر اردبیل، به نام شورابیل که سطح آن در زمستانها یخ میزند و وجود طولانیترین رینگ پیادروی و دوچرخهسواری کشور در گرداگرد آن، جلوه دیگری به قاب زمستانی این استان بخشیده و فرصت بینظیر پرندهنگری را برای علاقهمندان به این صورت از گردشگری در زمستان فراهم میکند.
شیما رئیسی
ایران
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد