به گزارش جام جم آنلاین از رادیوگفتگو، ویژه برنامه «فانوس» به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، پیرامون موضوع انقلاب اسلامی، سیاست خارجی و تحولات غرب آسیا در فصل جدید روابط با کشورها در بعد از انقلاب و با حضور دکتر احمد زارعان مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل غرب آسیا و دکتر محمد ناصحی پژوهشگر حوزه غرب آسیا به روی آنتن رفت.
زارعان در مصاحبه با رادیو گفت و گو با اشاره به نقش ایران در ایجاد امنیت و ثبات در منطقه اظهارکرد: انقلاب اسلامی به عنوان تحولی بزرگ نقش و جایگاه ایران را در منطقه تغییر داده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: هم اکنون شاهد دو جبهه مقاومت و سازش در منطقه هستیم که جبهه مقاومت به دنبال پیگیری منافع ملت های منطقه است اما جبهه سازش با پذیرش قواعد نظام سلطه پیگیری منافع آنها را بر عهده دارد.
وی با بیان اینکه محور مقاومت بر پایه گفتمان انقلاب اسلامی استوار است گفت: گفتمان انقلاب اسلامی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد قدرت کرد و به خاطر بسط این گفتمان و فراهم کردن ظرفیت ژئوپلیتیک، نظام سلطه سعی دارد از طریق جنگ و توطئه روانی این وضعیت را تغییر دهد اما این اقدامات همواره به پیروزی محور مقاومت منجر شده و ناکامی اسرائیل و ایالات متحده، ظرفیت های محور مقاومت را آزاد کرد.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه ظرفیت های محور مقاومت در سال 2003 آغاز شد خاطرنشان کرد: آمریکایی ها با اشغال عراق، این کشور را در ظرف طلایی تقدیم ایران کردند. در سال 2000 یک جنبش اسلام گرای مقاومتی اراده خود را به رژیم صهیونیستی تحمیل و افسانه شکست ناپذیری این رژیم را باطل کرد. بدین ترتیب ثابت شد که مقاومت می تواند با اتکاء به گفتمان اصیل خود و ظرفیت جوانان بزرگترین قدرتها را شکست دهد.
زارعان همچنین گفت: قدرت ها نمی توانند از خاورمیانه به دلیل موقعیت و ارزش استراتژیک، ژئوپلیتیک و ژئو اکونومیک صرف نظر کنند. خاورمیانه نقطه اتصال سه قاره مهم دنیاست و حدود 40 درصد از منابع انرژی و 70 درصد از انرژی گازی جهان در این منطقه واقع است.
کارشناس مسائل غرب آسیا متذکر شد: وجود ساختار ضد نظام سلطه در منطقه خاورمیانه آمریکایی ها را دچار چالش کرده است. روسیه و چین با گفتمان ضدسلطه ای که دارند می توانند به منطقه خاورمیانه کمک کنند و ما نباید از ظرفیت آنها غافل شویم اما باید مبتنی بر نگاه واقع بینانه و منافع خودی سطح روابط مان را با آنها تنظیم نماییم.
زارعان در ادامه این ویژه برنامه با بیان اینکه میزان تاثیرگذاری روس ها بر معادلات منطقه غرب آسیا محدود است، افزود: عربستان سعودی و ترکیه به شکل سنتی به آمریکا وابسته اند و بازیگران افراطی در منطقه برای روسیه تهدید محسوب می شوند لذا روس و چین موفق به سرمایه گذاری بر این گروه ها نخواهند شد اما جمهوری اسلامی می تواند فضا را برای نقش آفرینی روسیه در منطقه و البته در برخی حوزه ها فراهم نماید.
این مدرس دانشگاه همچنین اظهار داشت: جنبش های منطقه باید ظرفیت خود را افزایش داده و با رشد بلوغ سیاسی در ساحت کشورهای خود نقش آفرینی کنند. جمهوری اسلامی نیز حمایت از این جنبش ها را به عنوان حمایت از مظلوم وظیفه خود می داند. حزب الله با ایجاد ظرفیت در خود از حمایت جمهوری اسلامی بهره برده است.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی هرگز به دنبال تنش در منطقه نبوده بلکه به عنوان بازیگری امنیت ساز در منطقه نقش آفرینی می کند.
همچنین در ادامه این ویژه برنامه ناصحی پژوهشگر حوزه غرب آسیا، حمله آمریکا به عراق را نقطه عطف گسترش انقلاب اسلامی در منطقه خاورمیانه دانست و افزود: بعد از این مرحله جمهوری اسلامی نفوذ و رقابت خود را در سطح منطقه افزایش داد.
ناصحی گفت: محور سازش در منطقه خاورمیانه با دو جریان بزرگ اخوان اسلامی با محوریت ترکیه و قطر و اخوان المسلمین و همچنین جریان اسلام وهابی با محوریت عربستان سعودی فعالیت می کند.
پژوهشگر حوزه غرب آسیا در پایان این مطلب متذکر شد: جمهوری اسلامی از بین این دو جریان می تواند با محور اخوانی همکاری هایی داشته باشد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد