وحید شقاقی شهری اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار جامجم آنلاین در خصوص دلایل انتخاب موضوعات اقتصادی به عنوان شعار سال در سالهای اخیر با اشاره به اینکه اکنون کشور در حوزه امنیت نظامی وضعیت پایدار پیدا کرده و شاخصهای امنیتی را تقویت کردهایم گفت: تهدید امنیتی از طرف دشمنان بیرون مرزها وجود ندارد و کشور از نظر تمام شاخصهای امنیتی پیشرفت خوبی داشته است که موجب شده امنیت مرزها و داخل کشور تامین شود.
شقاقی در ادامه تاکید کرد: با وجود پایداری در امنیت نظامی در موضوع امنیت اقتصادی شکننده هستیم و علیرغم ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی تابآوری و امنیت اقتصادی ما بسیار پائین است و همین دلیل موجب شده اقتصاد ما یک اقتصاد شکننده باشد.
وی بابیان اینکه اقتصاد شکننده ایران موجب شده دشمنان از شکنندگی آن استفاده کرده و ضربات مهلکی را بر پیکره اقتصاد ایران وارد کنند خاطرنشان کرد: همین موضوع موجب شده تا شعارهایی که در سالهای اخیر از سوی رهبری برای نامگذاری سالها اعلام شده، عمدتا به مباحث اقتصادی و حول محور تولید، کالای ایرانی و مقاوم سازی اقتصاد مربوط باشد.
این اقتصاددان در بخش دیگری از این گفتوگو بابیان اینکه رونق تولید دو کلمه است که یک دنیا کار و اصلاحات ساختاری پشت آن خوابیده است اظهار کرد: اگر ما میخواهیم مشکلات اشتغالمان برطرف شود، اگر میخواهیم رشد اقتصادی داشته باشیم و اگر میخواهیم از کالای داخلی حمایت کنیم همه و همه به حرکت به سمت تولید ملی مرتبط است.
وی با تاکید براینکه حرکت به سمت تولید ملی با حرف، نصیحت یا مواجه احساسی اتفاق نمیافتد افزود: اگر میخواهیم که تولید در اقتصاد ایران اتفاق افتد، نیازمند اصلاحات ساختاری در حوزههای مختلف مانند حوزههای بانکی، مالیاتی، بهبود محیط کسبوکار و مبارزه جدی با فساد و رانت هستیم اما متاسفانه بیشتر مواجهههای ما در طی سالهای اخیر با این موضوعات مواجهههای حرفی و احساسی بوده، نصیحت کردهایم و حرف زدیم ولی اجرا نشده است.
شقاقی با اشاره به اینکه موضوع بهبود حوزه کسبوکار یکی از شعار دولت یازدهم بود افزود: آقای روحانی اوایل دولت یازدهم شعار بهبود محیط کسبوکار را مطرح کرده بودند ولی نتوانست پروژه را پیش ببرد دلیل آنهم این بود که بر سر هر بروکراسی فساد وجود دارد و هرکدام از این مجوزها و مقررات زائد که بخواهد حذف شود ذینفعانی در مورد آن وجود دارند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بهبود محیط کسبوکار، اصلاح ساختاری مالکیت، اصلاح نظام بانکی، اصلاح نظام مالیاتی یا اصلاح بودجهریزی ازجمله مسائلی بوده که هنوز اجرایی نشده و عزم و باور جدی برای این اصلاحات وجود نداشته است که دلیل آنهم بحث فساد است، فساد اجازه نداده است این اصلاحات اجرای شود و تا زمانی هم که عزم جدی برای این اصلاحات ساختاری نباشد همچنان ما با مشکلات عدیده در تولید مواجه خواهیم بود.
این اقتصاددان بابیان اینکه چند کار برای رونق تولید نیاز است اظهار کرد: اولین کار تن دادن به شفافیت است اما هنوز اقتصاد ایران تن به شفافیت نداده و نهادهای سیاسی حاضر نیستند شفافیت را سرلوحه کارهای خود قرار دهند.
وی ادامه داد: شعار شفافیت دادهشده، گفتهایم میخواهیم شفاف عمل کنیم، محیط کسبوکار را بهبود ببخشیم یا با فساد مبارزه کنیم و غیره ولی هنوز اجرانشده است، دلیل آنهم این است که ذینفعانی در درون و بیرون نهادهای سیاسی هستند و به این راحتی اجازه نمیدهند اصلاحات ساختاری اجرایی شود.
شقاقی در پایان بابیان اینکه شاید حتی همان کسانی که شعار اصلاحات ساختاری میدهند در پشتصحنه کار دیگر میکنند، اظهار کرد: بااینوجود حتی کشورهایی مانند گرجستان یا هند هم توانستهاند کارهای زیادی را در زمینه مبارزه با فساد انجام دهند و در طی سالهای اخیر کشورهای موفقی برای شفافیت، مبارزه با فساد و اصلاحات ساختاری در حوزههای مختلف بودهاند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: