به گزارش جام جم آنلاین ، تسنیم نوشت: دکتر بهزاد امیری، متخصص بیماریهای عفونی و رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)اظهار کرد: بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است؛ مخزن و ناقل ویروس CCHF در طبیعت، کنههای سخت و عمدتاً گونهای به نام «هیالوما» است که این کنهها حدود 800 روز عمر میکنند و میتوانند ویروس را از طریق تخم به نسل بعدیشان انتقال دهند.
وی افزود: زمانیکه این کنهها، حیوانی را مورد گزش قرار میدهند، ویروس را به بدن دام منتقل میکنند؛ دام در طی مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود و ممکن است علامتی بروز ندهد؛ چنانچه در این مدت، دام توسط انسان بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی و بدون رعایت نکات بهداشتی ذبح شود، انسان در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار میگیرد و به این طریق احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد.
روشهای آلوده شدن به تب کریمه کنگو چیست؟
وی درباره روشهای انتقال ویروس CCHF تصریح کرد: انسان به چند روش به ویروس CCHF آلوده میشود؛ اول آنکه کنه آلوده به طور مستقیم انسان را مورد گزش قرار دهد؛ دوم آنکه تماس با ترشحات، خون و بافت بدن حیوان آلوده وجود داشته باشد؛ سومین روش آلوده شدن، له کردن کنه آلوده با دست و چهارمین روش، تماس با خون و ترشحات بدن انسان مبتلا به بیماری است.
ابتلای 36 نفر به تب کریمه کنگو در سال جاری
وی افزود: بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) نخستین بار در سال 1378 به طور رسمی و قطعی در کشور ما تایید و شناسایی شد؛ از ابتدای شناسایی نخستین مورد ابتلا به بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو در سال 1378 تاکنون (21 سال) 1579 مورد بیمار مبتلا در کشور شناسایی و ثبت شده است و از آن زمان تاکنون 206 نفر (13درصد) به علت ابتلا به این بیماری در کشور فوت کردهاند.
وی ادامه داد: در سال گذشته تعداد 119 بیمار شناسایی شدند و 11 نفر به علت ابتلا به این بیماری فوت کردند؛ از ابتدای سال جاری تاکنون 36 نفر بیمار مبتلا شناسایی شده و متاسفانه 5 نفر به علت ابتلا به بیماری CCHF و عوارض ناشی از آن در کشور فوت کردهاند.
سیستان و بلوچستان در صدر ابتلا به تب کریمه کنگو
این متخصص بیماریهای عفونی متذکر شد: در طی 21 سال گذشته همواره استان سیستان و بلوچستان بیشترین آمار ابتلا و مرگ ناشی از CCHF در کشور را داشته است.
علائم تب کریمه کنگو چیست؟
امیری درباره علائم بیماری تب کریمه کنگو تصریح کرد: تعداد زیادی از افراد علائمی از خود بروز نمیدهند اما افرادی که دچار علائم میشوند در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند؛ در فاز حاد بیماری، فرد دچار خونریزی زیرپوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن همچون سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی میشود که در این صورت ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
وی خاطرنشان کرد: در فاز حاد بیماری، بین 10 تا 40 درصد احتمال دارد که بیمار فوت کند؛ بیشترین گروه سنی مبتلا به CCHF گروه سنی جوان و میانسال و از میان جمعیت مولد کشور است.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه نوع شغل افراد ارتباط زیادی با انتقال ویروس CCHF دارد، متذکر شد: افرادی که مشاغلی در حیطه دام، دامداری، قصابی و کشتارگاه دارند، بیشترین جمعیت در معرض خطر هستند.
امیری با اشاره به اینکه فعالیت کنهها با شروع گرمای هوا آغاز میشود، گفت: به همین علت بیشترین موارد ابتلا به تب کریمه کنگو ( CCHF) در انتهای فصل بهار و در طول فصل تابستان بروز میکند.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: امکانات تشخیص و درمان بیماری تب کریمه کنگو در کشور مهیا شده است و در هر نقطهای از کشور امکان انتقال نمونه و تشخیص نهایی بیماری وجود دارد؛ بیماران باید در صورت مشاهده نخستین علامت، به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
راهکارهای کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو
این متخصص عفونی در پاسخ به سؤالی درباره راهکارهای کنترل و پیشگیری بیماری تب کریمه کنگو گفت: در مناطقی که میزان بروز بیماری بیشتر است، افراد باید حتیالامکان از گزش خود توسط کنهها جلوگیری کنند؛ در مناطقی که میزان کنهها بیشتر است، باید نسبت به سمپاشی دامها، آغلها و مناطق نگهداری دام اقدام شود؛ افراد باید دقت کنند که نباید کنهها را با دست له کنند و در مناطقی که کنهها فراوانی بیشتری دارند، لباس بلند بپوشند یا اینکه از قلم یا اسپری دورکننده حشرات استفاده شود همچنین افراد به لاشه دام و حیواناتی که در اثر بیماری از بین رفتهاند، نزدیک نشوند و دست نزنند.
وی ادامه داد: مردم از خرید گوشتهایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبخ و عرضه میشوند، خصوصاً در کنار جادهها و معابر خودداری کنند همچنین مردم، دام را از میادین عرضه مجاز دام خرید کنند چراکه این مراکز تحتنظر سازمان دامپزشکی است.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات وزارت بهداشت با بیان اینکه ذبح دام باید در کشتارگاهها انجام شود، خاطرنشان کرد: در تمامی کشتارگاههای مجاز دام، دامپزشکان حضور دارند و دام را قبل و بعد از ذبح بررسی و معاینه میکنند؛ برخی از انواع بیماری در دامها علائم ظاهری مشخصی ندارند، و فقط دامپزشکان و کارشناسان بهداشتی قادر به تشخیص آن هستند.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: