این عوامل در طولانیمدت آسیبهای گستردهای را به دستگاههای مختلف بدن وارد میکنند و باکاهش کیفیت زندگی و طول عمر همراه هستند.
در افراد مبتلا به دیابت، خون همراه با میزان زیادی گلوکز در تمام بدن میچرخد و باگذشت زمان میتواند آسیبهای گستردهای به رگهای خونی و کلیهها وارد کند.
با سفتشدن دیواره رگها، فشارخون افزایش مییابد و ترکیب فشارخون بالا و دیابت نوع دو، خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته را تا حد زیادی افزایش میدهد.
خوشبختانه همه این بیماریها با سبک زندگی سالم، سیگار نکشیدن، ورزشکردن، متعادل نگاهداشتن وزن، نوشیدن آب، رژیم غذایی سالم، مداخلات پزشکی بهموقع و ... قابل پیشگیری و مدیریت هستند.
برای مثال فشارخون بالا به قاتل خاموش معروف است زیرا هیچ علامتی ندارد و اگر بهموقع تشخیص داده نشود، نارسایی کلیه، سکتههای قلبی و مغزی و مرگ زودرس از خطرات آن خواهند بود.
باتوجه به اهمیت پایش سلامتی برای پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیردار و غیرواگیردار، شرکت خلاق و نوآور «راهکار هوشمند سینا» بستری را برای ایجاد فرهنگ خودمراقبتی دیجیتال و همچنین آرامش خاطر بیماران و خانوادهها فراهم کرده است.
وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت کشور، برای تدوین برنامههای خود و تخصیص بودجه، میبایست از وضعیت فعلی بیماریها و مشکل اصلی سلامتی مردم کشور اطلاع داشته باشد.
این دادهها معمولا بهصورت دستی جمعآوری میشود و بهدلیل خطای انسانی در واردکردن دادهها، تصویر واضحی از وضعیت بیماریها و عوامل خطر در کشور ارائه نمیکنند.
همزمان با نیاز وزارت بهداشت بهدستگاه هایی برای اندازهگیری و ثبت متغیرهای سلامتی بدون دخالت دست و خطای انسانی در سامانهای یکپارچه، دکتر محمدرضا کلاهدوز اصفهانی عضو هیأتعلمی دانشکده برق دانشگاه تهران، درحال ساخت دستگاههای پزشکی در آزمایشگاهش بود.
با توجه به نیاز کشور و مذاکرات کلاهدوز با وزارت بهداشت، وی مسیر خود را از تولید سختافزاری ابزار پزشکی به برقراری ارتباط بین سختافزار و نرمافزار تغییر داد.
درمرحله اول، وی ۲۰ دستگاه اندازهگیری قندخون و فشارخون را باقابلیت اتصال بلوتوثی به یک اپلیکیشن ارائه کرد. بااستقبال وزارت بهداشت از این طرح و جذب سرمایه خصوصی، نیروهای متخصص بیشتری جذب شدند و درفروردین ۹۸ شرکت «راهکار هوشمند سینا» شکل گرفت.
دکتر محسن عباسی، مدیر تحقیق و توسعه این مجموعه به جامجم میگوید: «امروز در کشور، تمرکز وزارت بهداشت از درمان به پیشگیری تغییر کرده و این تحول متقارن با دورهگذار بیماریها درحال اتفاقافتادن است. اگر همهگیری کووید-۱۹ را کنار بگذاریم، الگوی بیماریها از واگیر به بیماریهای غیرواگیر درحال تغییر است.»
مامانیا، راهکار خودمراقبتی دیجیتال برای مادران باردار است. هدف مامانیا، بهبود تجربه بارداری، توسعه فرهنگ خودمراقبتی هوشمند برای مادران و ارتقای ارتباط موثر بین پزشک و مادر است. بسته طلایی مامانیا، شامل بسته مدیریت قندخون، مدیریت فشارخون، مدیریت روند وزنگیری مادر در دوران بارداری، دستگاه شنود صدای ضربان قلب جنین و اپلیکیشن موبایل مامانیا است.
در نرم افزار مامانیا نحوه و شرایط اندازهگیری هر پارامتر سلامتی توضیح داده شده است و بلافاصله با هر اندازهگیری مادر، دادهها با بلوتوث در نرمافزار ثبت خواهد شد.
درطول دوران بارداری نیز، آنالیز روند تغییرات دادهها با نمودار و جدول، براساس پرونده پزشکی مادر برای پزشک و مادر نمایش داده میشود.
هسته پردازش اطلاعات سلامت مامانیا با هوش مصنوعی دادههای سلامت مادر را بررسی میکند و طبیعی یا غیرطبیعیبودن آنها را به مادر اعلام میکند.
اگر داده واردشدهای در نرمافزار طبیعی نباشد، مامانیا اخطار مراجعه اورژانسی یا غیراورژانسی را به مادر اعلام میکند و میتواند داده پرخطر ثبتشده را ازطریق پیامک به اطرافیان مادر و پزشک اطلاع دهد.
علاوهبر اینها، ماماهای مرکز پاسخگویی ۲۴ساعته مامانیا، آماده ارائه مشاوره و پاسخ بهسوالات مادران باردار هستند.
مادران باردار می توانند اطلاعات سلامتی را حتی بهصورت دستی نیز در نرمافزار مامانیا وارد کنند، همچنین هریک از بستههای پکیج طلایی بهصورت جداگانه نیز قابل تهیه است. بهویژه دستگاه صدای قلب جنین بااستقبال بالایی روبهرو شده است و مادران میتوانند صدای قلب جنین خود را ضبط کنند و با دیگران بهاشتراک بگذارند.
دکتر عباسی درباره دو تجربه استفاده مادران از مامانیا به جامجم میگوید: «مامانیا در مواردی باعث تشخیص زودهنگام عدمکفایت درمان در مادران مبتلا به دیابت بارداری شده و توانسته است بهپزشک دراقدام زودهنگام درمانی کمک کند. در موارد دیگری با تشخیص زودهنگام فشارخون بالا، مامانیا باعث شد اقدامات اورژانسی و بهموقع برای جنین صورت پذیرد تا نوزاد متحمل بستری طولانیمدت در بیمارستان بعد از بهدنیا آمدن نشود.»
سیناکر، راهکار خودمراقبتی هوشمند برای همه افراد جامعه و بهویژه گروههای در معرض خطر است. پکیج سیناکر شامل بسته مدیریت قندخون، مدیریت فشارخون، کنترل دمای بدن و پارامترهای آنالیز بدن است. با تهیه یک پکیج سیناکر، تمام اعضای خانواده میتوانند پروفایل خود را باتوجهبه وضعیت پزشکیشان در اپلیکیشن سیناکر ایجاد و از خدمات آن استفاده کنند.
دکتر عباسی درباره اندازهگیری دمای بدن در سیناکر میافزاید: « علت اضافهشدن امکان پایش دمای بدن در سیناکر، اجرای پروژه مراقبت از راه دور بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با همکاری دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. درحال حاضر اگر افراد بههریک از مراکز وابستهبه دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کنند و برای آنها تشخیص کووید ۱۹ بدون نیاز بهبستری داده شود، قبل از فرستادن بیمار بهمنزل، اپلیکیشن سیناکر را برای بیمار نصب میکنند. بهاینترتیب هرروز بیمار شرححال و علائم خود را ثبت و پزشک روند بهبودی او را رصد میکند و بهشکل سیستمی به بیمار بازخورد میدهد تا درصورت نیاز به پزشک یا اورژانس مراجعه کند یا ماندن در خانه را ادامه دهد.»
دکتر عباسی همچنین میافزاید: «ترازوهای سیناکر از فناوری جدیدی بهره میگیرند و بهکاربر اطلاعاتی درباره پارامترهای آنالیز بدن مانند درصد چربی، درصد عضلات و نرخ سوختوساز پایه بدن میدهد. این اطلاعات بهویژه برای کسانی مفید است که میخواهند یک دوره ورزشی یا رژیم غذایی را شروع کنند.»
دکتر عباسی درپاسخ بهاین سوال جامجم میگوید: «ما تنها شرکت ارائهدهنده چنین خدماتی در ایران هستیم و هسته پردازش اطلاعات سلامتی در سیناکر و مامانیا مطابق با الگوریتمهای پزشکی وزارت بهداشت بوده و بهتایید دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی رسیده است. دراین دو نرمافزار، بازخوردی که به افراد داده میشود، متناسب با وضعیت شرححال شخصی خودشان است و هرکاربر سرویس سلامتی خودش را دریافت میکند.»
وی درادامه میافزاید: « دستگاه فشارسنج دیجیتالی ما باوجود داشتن بلوتوث و امکان اتصال به اپلیکیشن، هیچ تفاوت قیمتی با دیگر دستگاههای دیجیتال معمولی ندارد و دستگاه قندخون سیناکر با ۱۵۰ نوار قندخون از دستگاههای قندخون معمولی هم قیمت کمتری دارد.»
ریحانه رادی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد