عوارض جانبی استفاده از کودهای شیمیایی که به محصولات کشاورزی افزوده میشود تا عناصر مورد نیاز را به گیاهان کشتشده برساند در سالهای اخیر مورد انتقاد زیادی واقع شده و از طرفی هزینههای فراوانی را هم بر دوش کشاورزان میگذارد.
استفاده از کودهای دامی هم مسائل و معضلات خاص خود را دارد و بر همین اساس مدتی است تحقیق و پژوهش درباره کودهای طبیعی در دنیا رایج شده است.
محققین «شرکت سبزگستر جنگل پارسیان» با شناسایی این دغدغه عمومی سعی کردهاند پس از تحقیقات گوناگون به راهکاری برای حل این مسأله مهم در حوزه کشاورزی برسند.
مهدی رحیمی ابوخیلی، مدیرعامل شرکت سبزگستر جنگل پارسیان میگوید: «شرکت ما از سال 92 فعالیت خود را در زمینه تسهیل فرآیند محصولات ارگانیک آغاز کرده است. باید در نظر داشته باشیم بیش از 99 درصد محصولات کشاورزی قابل استفاده هستند و یعنی حتی ضایعات آنها میتواند مجددا به کار برود.
عناصری که برای رشد محصولات مختلف کشاورزی نیاز است در ضایعات کشاورزی پیدا میشود و ما در تمام مدتی که بخش پژوهشی کارمان را انجام میدادیم تلاش کردیم تا ضایعات مربوط به محصولات کشاورزی مختلف را یک به یک بررسی کنیم تا ارزششان را بسنجیم و بدانیم هرکدام چه عناصر قابل استفادهای در خود دارند؟ همچنین سعی کردیم فرآیندهای پیچیدهای را بررسی کنیم که استخراج این عناصر را از ضایعات ممکن میساخت.
در این مسیر ضایعات کارخانههای متنوعی از قبیل قهوه، چیپس، نیشکر، پوست پسته و بسیاری از محصولات دیگر را آنالیز کردیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که چطور میشود این مواد را با هم مخلوط و محصولی تولید کرد که عناصر مورد نیاز در کشاورزی را تامین کند. در واقع ما از ابتدا رویکرد حل مسأله در حوزه مشکلات کشاورزی داشتیم برای این که راهی ارائه دهیم تا به جای استفاده از 20 کیسه کودشیمیایی و یا چند کامیون کود دامی مثلا 20 لیتر کود سالم و بدون آلودگی مصرف شود و نیاز خاک را هم تامین کند. این محصول در حال حاضر مجوز تولید سازمان جهاد کشاورزی، مجوز گیاهپزشکی، تاییدیه انجمن ارگانیک و تاییدیه موسسسه خاک و آب را دارد.»
چالش های فعالیت استارت آپی در حوزه کشاورزی
مدیرعامل شرکت سبزگستر، یکی از مهمترین چالشهای فعالیت استارتآپی در حوزه کشاورزی را آشنانبودن بسیاری از کشاورزان با مفاهیم رایج در کشاورزی میداند و میگوید: «خیلیها برای مثال نمیدانند عددpH خاک به چه معناست و سالهای سال میگذرد و به فکر آنالیز خاک زمین کشاورزی شان نمیافتند. همین باعث میشود انواع کودها را به زمین بدهند و هیچ نتیجهای هم نگیرند. زیرا بهدلیل عدم توازنpH خاک و قلیاییشدن آن توانایی جذب عناصر از دست رفته است.»
رحیمی ابوخیلی در ادامه میافزاید: «مشکلات زیادی در اثر افزایش استفاده از کودهای شیمیایی برای زمینهای کشاورزی ایجاد میشود که یکی از آنها شوری خاک است و متاسفانه خیلی به آن توجه نمیشود. با این حال اما بسیاری از افراد در مقابل کودهای جدید مقاومت دارند و سرسختانه از کودهای شیمیایی حمایت میکنند و نمیتوانند باور کنند چنین محصولی وجود دارد که هم میتواند تمام عناصر مورد نیاز محصولات را تامین کند و هم آلودگی و خطری برای سلامتی به وجود نیاورد. شاید زمان زیادی لازم باشد تا بتوانیم این را در جامعه و کشاورزان جا بیندازیم. این در حالی است که متاسفانه حتی قانع کردن جهاد کشاورزی هم سخت و زمانبَر بود اما بالاخره انجام شد.»
هزینه کمتر کشاورز و باغدار تا 70درصد
کودهای تولیدی در مقایسه با کودهای شیمیایی، هزینههای کشاورزان را بسیار کاهش میدهد. زیرا بهصورت کپسولهای جنگل و در ابعاد یک گالن 20 لیتری برای هر هکتار مناسب است که در مجموع هزینه تمامشدهاش برای زمینهای کشاورزی بهطور متوسط حدود سه تا چهار میلیون تومان است. با این مبلغ میشود زمین را برای مدت یک سال کود داد. در حالی که مصرف کودهای شیمیایی و دامی بهطور میانگین حدود 10 تا 12 میلیون تومان برای هر زمین هزینه در بر دارد. قیمت محصولات کپسول جنگل در مقایسه با نمونههای مشابه خارجی هم بسیار پایینتر است.
حملونقل و استفاده آسانتر
چون نمونه مایع کودهای سبزگستر در مقایسه با نمونههای شیمیایی کوچکتر هستند حملونقلشان هم راحتتر است، هزینه کمتری نیاز دارد و برای مصرف هم فقط کافی است آن را در مخزن آبیاری حل کنند که این روش هزینههای مربوط به کارگر را هم حذف میکند.
بیخطر برای سلامتی انسان و محیط زیست و منابع آب بسیاری از کودهای شیمیایی آلودگیها و خطرات زیادی برای محیط زیست، حیوانات و در نهایت محصولات کشاورزی ایجاد میکند که غذای انسان را تشکیل میدهند. اما استفاده از کودهای کپسول جنگل نهتنها خطری برای محیطزیست ندارد و آب را آلوده نمیکند بلکه برای سلامت انسان و دیگر جانداران هم خطری ندارد. این کود برای فضاهای شهری هم کاربرد بسیاری دارد زیرا برخلاف کودهای دامی که بوی بسیار بدی دارند، بو نداشته و همزمان با آبیاری میشود آنها را به خاک منتقلکرد.
بازگردانی ضایعات کشاورزی به چرخه مصرف
این نوع کود به دلیل اینکه از ضایعات محصولات کشاورزی نوعی محصول دوستدار طبیعت به حساب میآید زیرا هیچ ماده شیمیایی و اضافهای را به زمین کشاورزی و محصولات تحمیل نکرده و ضایعاتی را که نگهداریشان دردسر و آلودگی فراوانی را در پی دارد دوباره به چرخه مصرف برمیگرداند. علاوه بر همه این موارد تمام عناصر شیمیایی که برای رشد بهتر محصولات لازم است را به آنها میرساند.
ارائه تسهیلات به کشاورزان
شرکت سبزگستر جنگل تسهیلاتی بدون بهره را از طریق بانک رسالت به کشاورزان به آنها ارائه میدهد تا آنها بتوانند به شکل اقساطی و بازپرداخت 10 ماهه بدون هیچ سودی هزینه خرید کودها را پرداختکنند.
راه های ارتباط با «سبزگستر جنگل پارسیان»
وبسایت: jangalMarket.ir
اینستاگرام: jangalMarket
تلفن تماس:
۰۲۱۲۲۱۹۳۷۶۴
۰۹۱۹۲۲۲۸۰۲۲
آدرس: کرج ، میدان استاندارد، بلوار امام خمینی، مرکز رشد موسسه تحقیقات خاک و آب کشور
مریم ملی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر