به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از فارس، «لارنس نورمن» خبرنگار روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در رشته توییتی در خصوص ایران، مدعی شد در هفته جاری معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران سفر خواهد کرد.
این خبرنگار در اشاره به گزارش اخیر خبرگزاری رویترز، در توییتی نوشت: همانطور که رویترز گزارش داد، انتظار میرود بازرسان هفته آینده (هفته آینده غربی) دسترسی مناسب به نطنز داشته باشند. متوجه شدم که یک مقام ارشد آژانس هفته آینده، بعد از آن که ایران به درخواست برای دیدار از سوی او به منظور گفتگو در اواخر ژوئن نه گفته بود، به تهران سفر خواهد کرد.
وی همچنین مدعی شد: برخی دیپلماتها فکر میکنند بسته به بازخوردی که معاون مدیرکل آژانس هفته آینده در تهران میگیرد، ممکن است گزارشی در روزهای آینده به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی داده شود که میتواند به برگزاری شورای ویژه (جلسه ویژه شورای حکام) منتهی شود.
خبرنگار آمریکایی در ادامه اعلام کرد: همه اینها در شرایطی است که ایران هیچ شفافیتی در خصوص این که آیا توافق نظارت با آژانس (تفاهمنامه فنی موقت ایران و آژانس) را تمدید کرده یا خیر نداشته و همچنین در حالی است که تاریخ جدید برای گفتگوهای وین به منظور ازسرگیری مذاکرات احیای برجام که متوقف شده، مشخص نشده است.
یک مقام ارشد ایرانی دیروز (جمعه) در گفتگو با شبکه آمریکایی «سی ان ان» تصریح کرد، تا زمانی که مذاکرات وین برای احیای برجام به نتیجه نرسد، اطلاعات موجود بر روی دوربینهای نصب شده در تأسیسات هستهای ایران را در اختیار بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار نخواهند داد.
شبکه سی ان ان بدون آن که نام مقام ایرانی را ذکر کند، گزارش کرد که یک مقام ارشد جمهوری اسلامی در گفتگو با این شبکه آمریکایی این گونه گفته است: «اگر مذاکرات به موفقیت برسد، ایران قطعاً نوارهای ویدئویی را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان خواهد داد».
وی ادامه داد: «به اشتراک گذاری نوارها به شیوه پیشروی مذاکرات (وین برای احیای برجام) بستگی دارد. کلید این مسئله، توافق است. (توافقی که طبق آن) آنها در خصوص چیزی توافق کنند که درهای همکاری و فهم بهتر از جمله در زمینه شفافیت را باز کند».
تفاهم بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که مجوز بازبینی تصاویر ویدئویی موجود بر روی دوربینهای نصب شده در برخی سایتهای هستهای ایران را به بازرسان آژانس میدهد، سوم تیرماه منقضی شد و تاکنون تمدید نشده است.
با این حال، این مقام جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد که تهران به هیچ عنوان تا زمان ادامه مذاکرات وین، قصد از بین بردن دادههای موجود در تصاویر ویدئویی ضبط شده را ندارد، اما تصمیم گرفته است در حال حاضر این تصاویر را از دید آژانس بینالمللی انرژی اتمی مخفی نگه دارد، زیرا به دیپلماسی اجازه پیشروی میدهند.
این مقام ایرانی هرگونه ادعا را مبنی بر این که ممانعت از دسترسی فعلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دادههای ضبط شده بر روی دوربینها، احتمال حصول توافق هستهای را از بین میبرد، رد کرد و گفت که آژانس در نهایت در صورت احیای برجام، میتواند تمامی تصاویر را به صورت یکجا مشاهده کند.
به گزارش فارس، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه چهارم تیرماه در گزارشی به شورای حکام آژانس و شورای امنیت اعلام کرد که این یک ماه هم تمام شده و ایران به درخواستهای آژانس پاسخی نداده که این تفاهم فنی را مجددا ادامه دهد و تمدید کند.
این گزارش مدیرکل، واکنش «کاظم غریب آبادی» نماینده دائم ایران در آژانس را به همراه داشت و وی در اظهاراتی ضمن انتقاد از گزارش گروسی با بیان این که ایران متعهد به تعهدات پادمانی است، نه کمتر و نه بیشتر، گفت: آژانس هیچگونه وظیفهای برای ارائه گزارش در مورد تفاهم منقضی شده مشترک و ثبت دادهها نداشته و ندارد.
وی بیان کرد: هر چند تفاهم فنی مشترک سه ماهه بین آژانس و ایران صورت گرفت، اما باید توجه داشت که مبنای این تفاهم، تسهیل مذاکرات سیاسی و کمک به موفقیت آن در جهت مختصات مدنظر کشورمان بود و نه الزام ایران نسبت به اجرای خواست آژانس.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم روز دوشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و بحث تفاهم فنی با آژانس و اینکه بعد از چند روز از پایان دور ششم آیا همچنان امیدوار هستید که دور بعدی دور پایانی باشد، گفت: قانون مجلس درباره تعهدات و وظایف دولت کاملا روشن است و در همین چارچوب حرکت شده است.
خطیبزاده افزود: موضوع توافق فنی با آژانس و چگونگی ادامه و یا چگونگی عدم ادامه آن موضوع بحثی است که همچنان تصمیم جدیدی در خصوص آن اتخاذ نشده، چه درباره ادامه یا عدم ادامه آن و همچنین درباره پاک شدن اطلاعات هنوز تصمیمی اتخاذ نشده و به محضی که اتخاذ شود، اطلاع رسانی خواهد شد.
وی درباره مذاکرات در وین هم گفت: نکته مهم این است که گفتگوها به جایی رسیده که همه طرفها باید تصمیمات خودشان را بگیرند. تصمیماتی که باید اتخاذ میکردیم، به نظر خودمان اتخاذ کرده و اعلام کردیم منتظریم طرفهای مقابل به شمول آمریکا تصمیمات سیاسی خود را اتخاذ کنند و ما بر اساس آن در خصوص دور آینده روشنتر صحبت کنیم.