تسلط به دانش طراحی، ساخت و راه اندازی این مخازن میتواند از حوزههای مهم در تولید و توسعه صنایع داخلی باشد و کمک کند سالیانه ارز کمتری بابت ساخت این مخازن از کشور خارج شود.
شرکت دانشبنیان «مهندسی پناهساز ایران» را جمعی از کارشناسان با هدف کمک به آبادانی و سازندگی کشور در سال 68 تاسیس کردهاند.
این شرکت یک بنگاه اقتصادی ایرانی است که در قالبی پروژهمحور خدمات متنوع مورد نیاز پروژهها اعم از مطالعات اولیه، مهندسی، مدیریت، تأمین و تدارک و اجرا را در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی، ابنیه و ساختمان، تأسیسات مکانیکی و برقی، سازههای آبی، شبکههای آب و فاضلاب، راه، اسکله و ساخت بندر تامین میکند.
شرکت «مهندسی پناهساز ایران» در سال 97 گواهی دانشبنیان را دریافت کرده و در مسیر تکامل خود از یک پیمانکار اجرایی صرف به یک پیمانکار EPCC ارتقا یافته است.
این مجموعه تجربه ممتاز بومیسازی دانش فنی طراحی و ساخت مخازن نگهداری گاز الپیجی (LPG) را برای اولین بار در کشور در کارنامه ثبت کرده و توانسته است دانش فنی ساخت مخازن گاز را بومی کند.
غلامرضا زینل پور، مدیرعامل این شرکت به جامجم میگوید: «یکی از راهکارهای کشور برای جبران آثار تحریمها در بخش نفت، افزایش تولید و صادرات میعانات گازی بوده و برای تسهیل در این فرآیند، گازها را با روش کاهش دما در این مخازن ذخیره و نگهداری میکنند. بنابراین تولید مخازن دوجداره بتونی و فلزی میتواند از درجه اهمیت بالایی برای کشور برخوردار باشد.
همزمان با افزایش تحریمها برای اولینبار طراحی و ساخت این مخازن در داخل کشور و برای پالایشگاههای پارس جنوبی مطرح شد و در تمام فازهای آن شرکت مهندسی پناهساز ایران بهعنوان طراح و سازنده حضور داشته است.
از مهمترین پروژههای این شرکت میتوان به مخازن دو جداره فازهای 16-15، 18-17، 19، 21-20 و22-24 پارس جنوبی و مخازن دو جداره جزایر خارک و سیری اشاره کرد.
مزایای مخازن ذخیره پناهساز ایران
طراحی مخازن برای دماهای پایین
به طور کلی گاز مایع (Liquefied Petroleum Gas) که به اختصار LPG نامیده میشود یکی از محصولات جانبی تصفیه گاز طبیعی و پالایش نفت خام است که شامل پروپان، پروپیلن، بوتان و بوتیلن در نسبت های مختلف می باشد. البته قسمت عمده LPG از ترکیب پروپان و بوتان با نسبتی تقریبا مساوی تشکیل شده است.
پروپان و بوتان در دمای محیط به صورت گاز بوده و ذخیرهسازی و حمل و نقل آنها مشکل است. همچنین با توجه به هدر رفت بالا در حالت گازی و قیمت بالای آنها، انتقال این گازها به مناطق دور جهت مصرف غیراقتصادی می باشد.
از این رو به منظور تسهیل در ذخیره سازی و صادرات، این گازها را به صورت مایع در می آورند. از آنجا که مایع سازی گاز از طریق افزایش فشار هزینه بالا و ایمنی کمی دارد، معمولاً مایع سازی با کاهش درجه حرارت تا زیر نقطه ذوب انجام می شود.
در پالایشگاههای فازهای مختلف میدان گازی پارس جنوبی علاوه بر تولید گاز شیرین جهت مصارف خانگی و صنعتی و نیز اتان جهت استفاده در مجتمع های پتروشیمی، حجم قابلملاحظهای پروپان و بوتان با ارزش صادراتی بالا تولید می شود.
بهمنظور تسهیل در حمل و نقل و صادرات گازهای پروپان و بوتان، فرآیند ذخیره سازی این گازها در دمای پایین در مخازن ذخیره ای که به همین منظور طراحی و ساخته می شوند، صورت می پذیرد. مخازن پروپان با ظرفیت اسمی 45.000مترمکعب و دمای طراحی50- درجه سانتیگراد و مخازن بوتان با ظرفیت اسمی 35.000مترمکعب و دمای طراحی 15- درجه سانتیگراد ساخته می شوند.
گرمایش از کف برای جلوگیری از یخزدگی
یکی از پیچیدگی های فنی ساخت این مخازن در نگهداری دما در کمتر از نقطه جوش سیال است. از آنجا که دمای نگهداری سیال پروپان و بوتان بسیار پایین است، احتمال یخزدگی و آسیب به کف مخزن وجود دارد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، باید در زیر مخازن سیستم گرمایش از کف برای نگهداری دمای کف در محدوده 5 تا10 درجه در نظر گرفته شود.
Full Containment بودن
ایمنی بسیار بالا از ویژگی های مهم این نوع مخازن نسبت به تک جداره و دوجداره است. در این نوع مخازن تمامی راه های احتمالی نشت گاز به بیرون در نظر گرفته شده و در صورت نشت احتمالی، مخزن بیرونی مانع خروج گازهای خارج شده از مخازن داخلی به بیرون می شوند. همچنین بهدلیل حساسیت های بالای محیط های پالایشگاهی از لحاظ ایمنی، تجهیزات بکار رفته در این نوع مخازن می بایست ضد جرقه و ضد انفجار باشند. بهدلیل فعالیت بدون وقفه پالایشگاه، این نوع مخازن باید به گونه ای ساخته شوند که امکان کار مداوم و بدون وقفه را داشته باشند.
پمپ های مستغرق
پمپهای سانتریفیوژ در داخل سیال و در قسمت پایین آن قرار میگیرد. این تجهیزات برای پمپکردن سیال به داخل خط لوله در هنگام صادرات بهکار میروند.
جلوگیری از خروج ارز
پناهساز ایران توانسته انحصار حضور خارجیها در حوزه ساخت مخازن ذخیره را بشکند و حدود هشت میلیون یورو از خروج ارز برای تهیه هر مخزن جلوگیری کند.
اشتغالزایی
راهاندازی شرکت دانشبنیان با این ابعاد و توانایی مستلزم حضور نیروی کار متخصص و جوان است که این روند، ایجاد اشتغالزایی و فعالیت موثر برای کشور را در پی داشته است.
چالش های پناهساز ایران در مسیر تولید
زینلپور میگوید: «بسیاری از شرکتهای خارجی که تجهیزات مختلفی مثل سیستمهای آتشنشانی و پمپ را به ایران فروخته بودند در شرایط تحریمها برای نصب و راهانداری به کشور ما نیامدند و البته این زمینهای برای حضور همکاران شرکت ما شد و آنها توانستند در حوزه نصب و راهاندازی خدمات خود را ارائه بدهند. تمام شرکتهایی که فعالیتهای اقتصادی بینالمللی دارند در جریان تحریمها با مشکلات بانکی زیادی روبهرو شدهاند و ما هم از این قضیه مستثنی نبودهایم. از مهمترین چالشهای ما در این مدت به تاخیر افتادن فعالیت پروژهها بوده که هزینههای زیادی را به ما تحمیل کرده است.»
چشمانداز پیش رو
مدیرعامل مهندسی پناهساز ایران با شاره به اینکه این شرکت، بیشترین ظرفیت ذخیرهسازی گاز مایع را برای کشور ایجاد کرده و بهعنوان یکی از قطبهای ایجاد تاسیسات ذخیره ایران شناخته میشود، تأکید میکند: «ما آمادگی خود را برای طراحی، ساخت، تعمیر و نگهداری مخازن مختلف صنعتی اعلام میکنیم. در واقع اگر حمایتهای بهجا و درستی دریافت کنیم میتوانیم امکانات را توسعه داده و به الگویی برای کشورهای منطقه تبدیل بشویم تا بتوانیم خدمات فنی و مهندسی خود را به کشورهای همسایه صادر کنیم. همچنین در برنامههای آینده ما این هدف وجود دارد که حضور مؤثری در مدیریت و اجرای پروژههای EPC در سطح منطقه داشته باشیم.»
راههای ارتباط با شرکت «مهندسی پناه ساز ایران»
وبسایت: panahsaz.com
لینکدین: linkedin.com/in/panahsaz
تلفکس:88906487
تلفن: 88897522 021
آدرس: تهران، خیابان كریمخان زند، خیابان شهید عضدی شمالی، نبش خیابان دهم، شماره 93
مریم ملی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد