به گزارش جام جم آنلاین، سیتریزین نوعی آنتی هیستامین بوده که برای رفع علائم حساسیت و آلرژی همانند آبریزش بینی، عطسه، خارش پوست و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که پیشتر ذکر شد، این دارو یک داروی ضد حساسیت است که برای از بین بردن علائم ناشی از حساسیت همانند خارش پوست، آبریزش بینی، کهیر، عطسه و دیر موارد به کار میرود. سیتریزین را میتوانند هر دو گروه بزرگسالان و کودکان در دوزهای مختلف مصرف کنند.
مصرف این دارو همانند داروهای دیگر ممکن است با برخی عوارض جانبی همراه باشد. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ میدهند اما آشنایی با آنها به شما کمک میکند تا در صورت از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. برخی از عوارض جانبی سیتریزین در ادامه ذکر شدهاند:
احساس خواب آلودگی
خشکی دهان
حالت تهوع
استفراغ
خونریزی بینی
احساس خستگی
سردرد
مشکلات تنفسی
بیخوابی
اسهال
احساس گیجی
به این نکته توجه کنید که موارد بالا شامل تمام عوارض جانبی این دارو نیستند. در صورت تجربه علائم غیرطبیعی پس از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که پس از مصرف این دارو علائم تهدید کننده را مشاهده کردید، سریعا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
در برخی موارد مصرف این دارو در کنار داروهای باعث ایجاد تداخل شود. این تداخلات دارویی یا ممکن است باعث ایجاد عوارض خطرناک در بدن شده و یا اثریخشی سیتریزین را افزایش یا کاهش میدهند. برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند شامل موارد زیر هستند:
سیمتروپیوم
آنتی کولینرژیک
متیروزین
تالیدومید
روتیگون
دوکسیلامین
پراملینتید
روفینامید
کلرمتیازول
سیمتروپیوم
پتاسیم سیترات
بتاهیستین
گلوکاگون
روتیگون
پرامپانل
اوکساتومید
نابیلون
این نکته شایان ذکر است که موارد ذکر شده، تنها برخی از داروهایی هستند که ممکن است با سیتریزین تداخل داشته باشند. در صورت مصرف دارو یا داروهایی خاصی، قبل از مصرف به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که مصرف کننده در یک بازه زمانی کوتاه، میزا زیادی از دوز مصرفی این دارو مصرف کند، ممکن است دچار بیش مصرفی یا اوردوز با این دارو شود. برخی از علائم اوردوز با سیتریزین در ادامه ذکر شدهاند:
مشکلات تنفسی
خواب آلودگی شدید
بیقراری غیرمعمول
حالت تهوع
استفراغ
از هوش رفتن
به این نکته باید توجه کرد که موارد بالا تنها شامل برخی از علائم اوردوز با این دارو هستند. در صورت مصرف بیش از حد سیتریزین و مشاهده علائم غیرطبیعی یا تهدید کننده با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
گاه ممکن است که مصرف این دارو برای برخی از بیماریها و یا شرایط پزشکی شما مضر باشد. در صورتی که دارای هر یک از شرایط پزشکی زیر بوده و یا به هر یک از بیماریهای زیر مبتلا هستید، پیش از مصرف به پزشک خود اطلاع دهید:
بیماریهای کبدی
بیماریهای ادراری
بارداری
شیردهی
صرع
کودکان زیر دو سال
به این نکته باید توجه کرد که موارد بالا کامل نیستند. در صورت ابتلا به بیماری و یا داشتن شرایط پزشکی خاص، لیستی از آنها را قبل از مصرف به پزشک خود تحویل دهید.
در صورتی که یک دوز از سیتریزین را فراموش کردید، در زمان یادآوری در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اما در صورتی که این زمان نزدیک به مصرف دوز بعدی (سه ساعت) است، از مصرف دوز فراموش شده صرف نظر کرده و تنها دوز بعدی را میل کنید. هرگز دوبرابر دوز مصرفی را مصرف نکنید.
یکی از سوالات متداولی که مصرف کنندگان پیش از مصرف این دارو میپرسند، این است که آیا سیتریزین خواب آور است یا خیر؟ جواب این سوال مثبت است. این دارو دارای مقادیر کمی از مواد خواب آور است و ممکن است پس از مصرف این دارو دچار خواب آلودگی شوید. البته این مورد در همه افراد صدق نمیکند.
همانطور که پیشتر ذکر شد، این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی و کاهش هوشیاری شود. توصیه میشود پس از مصرف این دارو از اعمالی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، همانند رانندگی و کار با ماشین آلات صنعتی خودداری کنید.
یکی دیگر از سوالات دیگر که مصرف کنندگان این دارو میپرسند، ارتباط این دارو و ویروس کووید-۱۹ است. با توجه به تحقیقات انجام شده، سیتریزین هیچ اثر مثبتی روی کروناویروس ندارد. همانطور که پیشتر ذکر شد، این دارو یک داروی ضد حساسیت است و برای درمان ویروس مورد استفاده قرار نمیگیرد.
میزان دوز مصرفی این دارو به عوامل مختلفی همچون شدت بیماری و میزان پاسخگویی بدن بیمار به دارو و مواردی این چنین بستگی دارد. اما عموما پزشک سیتریزین را در دوزهای زیر تجویز میکند:
دوز مصرفی در بزرگسالان: ۵ تا ۱۰ میلی گرم در یک وعده در روز
پزشک ممکن است بسته به شرایط مصرف کننده دوز این دارو را افزایش یا کاهش دهد. حداکثر دوز مصرفی در بزرگسالان زیر ۶۵ سال ۱۰ میلی گرم در شبانه روز است.
دوز مصرفی در کودکان:۲.۵ تا ۵ میلی گرم یک یا دو وعده در روز
مصرف این دارو مخصوصا در کودکان بدون نسخه پزشک توصیه نمیشود.
سیتریزین نیز همانند دیگر داروها در صورتی که تحت نظارت پزشک و به صورت صحیح مصرف شود، نه تنها برای شما ضرر نداشته، بلکه برای درمان علائم حساسیت شما مفید نیز هست.
منبع: بهداشت نیوز
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: