به گزارش جام جم آنلاین خراسان رضوی ،مدارس کشور که در پی شیوع کرونا از اسفند ماه ۱۳۹۸ تعطیل بودند، مهر ماه امسال نیز بخاطر تداوم شیوع این ویروس چندان فعال نبوده و تاکنون نیز وضعیت سوت و کور را تجربه کردهاند.
هماکنون در پی واکسیناسیون دانشآموزان علیه ویروس کرونا زمزمه شروع آموزش حضوری هر روز پرطنینتر میشود بطوریکه چند تاریخ نظیر اول یا نیمه آبان برای بازگشایی مدارس اعلام شد اما شرایط شیوع این ویروس مانع تحقق قطعی و عمومی این امر بوده است.
هشتم آبان ماه جاری نیز رییسجمهوری در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا بر تداوم واکسیناسیون دانشآموزان و دانشجویان تاکید و بیان کرد: وزارت بهداشت با همکاری وزارتخانههای علوم و آموزش و پرورش به گونهای برنامهریزی کنند تا مدارس و دانشگاههای کشور از نخستین روز آذر ماه در چارچوب شیوهنامههای بهداشتی بازگشایی شوند.
گرچه بطور معمول همزمان با شروع فصل مدرسه، رفت و آمد فرزندان بین خانه و مدرسه یکی از امور نیازمند مدیریت و ساماندهی بوده اما این امر به خاطر شرایط خطرناک ناشی از شیوع کرونا و نگرانی از چگونگی رعایت پروتکلهای بهداشتی در فضای تنگ خودروها با انبوه دانشآموزان سوار بر آنها به دغدغهای برای والدین مبدل شده است.
مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش اوایل آبان ماه جاری اعلام کرد: در مناطقی که بازگشایی مدارس آغاز شده یا قرار است به زودی آغاز شود، خانوادهها میتوانند برای ثبتنام دانش آموزان به منظور استفاده از سرویسهای رفت و آمد اقدام کنند، آمادگی از سوی مدارس وجود دارد که خدمات لازم برای رفت و آمد دانش آموزان را به خانوادهها ارائه دهند و داشتن کارت واکسن برای رانندگان سرویسهای مدارس نیز از الزامات است.
استان خراسان رضوی بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار دانش آموز دارد که حدود ۹ درصد جمعیت دانش آموزی کشور را تشکیل می دهند، از چندی قبل نیز هماهنگی بین نهادهای مختلف نظیر آموزش و پرورش، شهرداری و پلیس راهنمایی و رانندگی برای ساماندهی سرویس مدارس در سال تحصیلی جاری آغاز شده که البته بیشترین تاکید در این حوزه استفاده از ظرفیت سامانه "سپند" برای سرویس دهی به دانشآموزان است.
رفع دغدغه والدین از طریق سامانه سپند
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی مشهد در خصوص نحوه ساماندهی سرویس مدارس در سال تحصیلی جاری به خبرنگار ایرنا گفت: هنوز زمان دقیق بازگشایی مدارس مشخص نشده اما تمهیدات لازم در کارگروه ماده ۱۸ سرویس حمل و نقل دانشآموزان و شهرداری در خصوص سرویس مدارس فراهم شده و شرکتهایی در این زمینه گزینش و در کارگروه مربوطه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
احمد محبی با اشاره به معرفی این شرکتها به اداره کل آموزش و پرورش استان برای تامین سرویس مدارس افزود: سامانه سپند ظرفیت خوبی برای ساماندهی سرویس مدارس است که از سال ۹۷ توسط وزارت کشور راهاندازی و ابلاغ شده و باید در آموزش و پرورش استفاده می شد اما تاکنون بطور کامل مورد استفاده قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: شرکتهای حمل و نقل مورد تایید از طریق شهرداری در این سامانه نامنویسی کردهاند اما این سامانه باید توسط مدیران مدارس و والدین دانشآموزان نیز مورد استفاده قرار گیرد.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی مشهد گفت: والدین باید مشخصات دانشآموز خود را در این سامانه ثبت کنند و مشخصات مدارس نیز باید توسط مدیران مدارس در این سامانه ثبت شود تا بتوان از ظرفیت این سامانه استفاده کرد.
وی افزود: از طریق این سامانه، کنترل سرویس مدرسه و ارتباط با راننده برای والدین وجود دارد، همچنین مبلغی که باید برای این سرویس پرداخت شود بر اساس مصوبه شورای شهر و آدرس ثبت شده در سامانه مشخص شده و ابهامی در این خصوص نخواهد بود.
محبی ادامه داد: والدین باید استفاده از این سامانه را از مدارس مطالبه کنند.
ضرورت کارت واکسن
وی همچنین از لزوم داشتن کارت واکسن کرونا برای رانندگان سرویس مدارس خبر داد و گفت: از صدور پروانه حمل و نقل برای رانندگانی که واکسن نزده باشند، ممانعت خواهد شد.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی مشهد افزود: در شرایط عادی ظرفیت هر خودرو سرویس مدارس چهار نفر است اما براساس شرایط کرونایی در کارگروه ماده ۱۸ مصوب شده تا ظرفیت هر سرویس مدرسه سه نفر باشد و هزینه پرداختی نیز بر اساس ظرفیت سه نفری و تعداد روزهای سرویسدهی خواهد بود.
معرفی شرکتهای حمل و نقل به مدارس
رییس انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا از آمادگی سرویس های مدارس برای فعالیت خبر داد.
زهرا اسماعیلی افزود: امسال به منظور رفاه حال دانش آموزان، به جای قرارداد یک ساله قرارداد سه ماهه برای پرداخت هزینه سرویس مدارس منعقد میشود.
وی ادامه داد: همچنین اگر مدارس تعطیل شوند و خدمات سرویس ارائه نشود، مدارس وجه دریافتی را به میزان روزهایی که سرویس دهی نمیشوند، برگشت خواهند داد.
رییس انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: هر سرویس مدرسه مجاز به ارائه خدمت به سه نفر در خودرو سواری است و خودرو حمل و نقل عمومی نیز با ۵۰ درصد ظرفیت میتواند سرویسدهی کند.
وی افزود: در مقطع متوسطه نیز برای رفت و آمد دختران دانشآموز از رانندگان زن استفاده خواهد شد و در دوره دوم مقطع ابتدایی نیز تاکید بر استفاده از رانندگان زن برای سرویس مدرسه دختران است.
شهرداری ثبت سرویس مدارس را با جدیت دنبال کند
رییس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای شهر مشهد نیز گفت: آموزش و پرورش باید مدارس را به ثبتنام در سامانه سپند مجاب کند و شهرداری هم باید ثبت سرویس مدارس را با جدیت دنبال نماید و اولیای دانشآموزان با تکیه بر ظرفیت سامانه سپند درخواست سرویس کنند.
ایمان فرهمندی در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: سپند، سامانه ملی است که در تمامی شهرستانها فعال شده و مدارس، ضمن ثبت مشخصات مدرسه، فهرست دانشآموزان را در این سامانه بارگذاری میکنند و شهرداریها شرکتهای مورد تایید را در این سامانه به اطلاع عموم میرسانند و اولیا نیز میتوانند براساس مدرسه و نشانی منزل، سرویس رفت و آمد دانشآموز را انتخاب کنند.
وی ادامه داد: سرویس مدارس از نظر آثار تربیتی، ایمنی و راحتی دانشآموزان از اهمیت ویژه برخوردار است از این رو در آییننامه سرویس مدارس، کارگروهی متشکل از آموزش و پرورش، شهرداری و انجمن اولیا و مربیان در نظر گرفته شده که نماینده سازمان تاکسیرانی و نماینده شهرداری در این مجموعه حضور دارند.
عضو شورای اسلامی شهر مشهد گفت: این کارگروه، ضوابط و اصول مربوط به شرکتها، رانندگان و ناوگان خدماترسان را تعیین میکند که ضوابط ثابت است و هرسال تایید و تاکید میشود همچنین تعرفه خدمات سرویس مدارس پس از بررسی کارشناسی توسط این کارگروه برای تصویب به شورای شهر ارسال میشود.
وی افزود: در سالهای اخیر ساماندهی سرویس مدارس به موضوع ملی تبدیل شده و به همین دلیل سامانه یکپارچه "سپند" تعریف و راهاندازی شده است که این سامانه، پایش ناوگان دانشآموزی، سرویس مدارس و خدماتی را که به دانشآموزان ارائه میشود از نظر تربیتی و ایمنی بطور پیوسته رصد میکند.
فرهمندی ادامه داد: در سامانه سپند، دسترسیهایی هم برای مراجع قانونی و بالادستی از قبیل آموزش و پرورش و شهرداری به منظور کنترل و نظارت وجود دارد.
وی استقبال مدارس از سامانه سپند را کمرنگ عنوان کرد و گفت: ترجیح مدارس به استفاده از سازوکارهای گذشته از دلایل عدم استقبال از این سامانه است، همچنین ضوابط سخت و پیچیده پیشبینی شده برای سرویس مدارس از دیگر دلایلی است که البته به دلیل مسایل امنیتی، تربیتی و اخلاقی الزامی است.
عضو شورای شهر مشهد افزود: سامانه سپند متعلق به آموزش و پرورش است و زیرساخت آن توسط سازمان شهرداریهای وزارت کشور تامین شده و پرداخت هزینه سرویس مدارس، براساس ضوابط و مقررات با تکیه بر همین سامانه میسر است و از این طریق پرداختها مشخص و مدون خواهد بود که امکان تخلف مالی نیز وجود ندارد.
وی ادامه داد: اگر در خصوص مزایای این سامانه اطلاعرسانی مناسب انجام دهیم و مدارس و شرکتهای سرویس مدارس هم همراهی لازم را داشته باشند خدمات باکیفیت و امنیت کافی را شاهد خواهیم بود.
فرهمندی گفت: مکاتبهای نیز با معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستانی مشهد به منظور پیشگیری از خطرات تهدید کننده دانشآموزان در قالب سرویسهای غیرایمن مدارس انجام شده تا به این موضوع ورود کنند و احتمال بروز خطر حذف شود.
وی در خصوص تعرفههای سرویس مدارس هم افزود: تعرفهها و ظرفیت مجاز سرویسها مشخص شده و درصورت هرگونه تغییر در کیفیت ارائه خدمات که مستلزم تغییر در بهای خدمات باشد، مراتب در قالب لایحه به شورای شهر ارسال می شود و در مورد آن تصمیمگیری میگردد.
ساماندهی سرویس مدارس توسط پلیس راهنمایی و رانندگی
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ساماندهی سرویس مدارس و آموزش رانندگان هم در این زمینه آغاز شده و کلاسهای توجیهی در حال برگزاری است.
سرهنگ حمیدرضا دهنوی افزود: نظارت بر سرویسها برای ارائه خدمات مناسب و رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام خواهد شد.
وی با اشاره به استقرار نیروهای تیمی پیاده راهنمایی و رانندگی در ۳۰۲ نقطه اطراف مدارس این استان همزمان با بازگشایی مدارس ادامه داد: در کنار تیمهای پیاده، تیمهای خودرویی و موتوری نیز برای روان سازی ترافیک در اطراف مدارس فعال میشوند.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی خراسان رضوی گفت: از آنجا که آموزش در مدارس به صورت تدریجی حضوری خواهد شد، هماهنگی با شهرداری در خصوص مهندسی ترافیک و انجام خطکشیهای اطراف مدارس نیز در حال انجام است.
جمعیت دانش آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله واجد شرایط دریافت واکسن کرونا در خراسان رضوی ۵۴۵ هزار نفر است.
تاکنون بیش از نیمی از دانش آموزان این استان در این رده سنی با مراجعه به پایگاههای مربوطه علیه کرونا واکسینه شدهاند.