برخی از محبوبترین مواد غذایی غنی از بتاکاروتن عبارتند از: زردآلو، طالبی، هویج، انبه، پرتقال، کدو تنبل و سیبزمینی شیرین.
دکتر پیلیانگ، متخصص پوست میگوید: مصرف روزانه حدود 20 تا 50 میلیگرم بتاکاروتن به مدت چند هفته میتواند تغییر رنگ پوست را به همراه داشته باشد. یک هویج متوسط حدود چهار میلیگرم بتاکاروتن دارد. اما ابتلا به کاروتنمی همیشه بهدلیل خوردن محصولات دارای رنگ گرم نیست. مواد غذایی دیگری مانند سیب، کلم، سبزیجات برگدار، کیوی، مارچوبه و حتی گاهی تخممرغ و پنیر هم میتوانند این عارضه را ایجاد کنند.
بتاکاروتن، رنگدانه موجود در برخی میوهها و سبزیجات قرمز، نارنجی و زرد است. دکتر پیلیانگ میگوید بتاکاروتنهای اضافی موجود در خون به قسمتهایی از بدن که پوست ضخیمتری دارند، مانند کف دستها، کف پاها، زانوها، آرنجها و چینهای اطراف بینی میروند.
اینها اولین مناطقی هستند که افراد متوجه تغییر رنگ آنها میشوند. این تغییر رنگ در افراد با پوست روشنتر آشکارتر است. با مصرف بیشتر غذاهای حاوی بتاکاروتن، رنگ نارنجی ایجاد شده پررنگتر میشود. کاروتنمی با مرور تاریخچه رژیم غذایی و آزمایش سطح بتاکاروتن در خون تشخیص داده میشود. کاروتنمی به درمان نیاز ندارد و صرفا با کاهش مصرف غذاهای حاوی بتاکاروتن تغییر رنگ پوست معمولا در عرض چند ماه بهحالت عادی باز میگردد. با این حال اگر متوجه چیزی بیشتر از زردی رنگ پوست شدید آن را بررسی کنید. بیماریهای کلیوی، زردی، بیماری تیروئید، دیابت و بیاشتهایی همگی میتوانند باعث تغییر رنگ پوست شوند.
دکتر پیلیانگ میگوید: «بچههای کوچک ممکن است بهدلیل خوردن غذاهایی مانند پوره هویج یا کدو حلوایی بیشتر در معرض ابتلا به کاروتنمی باشند اما هیچ خطری کودک را تهدید نمیکند.»
همچنین احتمال بروز این عارضه در افراد با بیماری کبدی، دیابت یا کمکاری تیروئید بیشتر است. برای جلوگیری از بروز کاروتنمی رژیم غذایی متعادلی داشته باشید. اگر متوجه هر نوع تغییر رنگ پوست که ظرف چند روز از بین نرفت شدید، آن را با پزشک در میان بگذارید. لیکوپنمی نیز شرایط پوستی دیگری است که بر اثر مصرف مواد غذایی ایجاد میشود و شامل قرمزشدن پوست است.
یاسمین مشرف - دانش و سلامت / روزنامه جام جم
منبع: health enews
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد