به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری مهر، افشین منیری متخصص بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، افزود: میکروب سل به هر قسمتی از بدن مثل ریهها و یا کلیه ها، ستون فقرات و مغز حمله ور شود، در صورت عدم درمان مناسب میتواند کشنده باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر اینکه آمار ابتلا به سل در ایران در مقایسه با سالهای گذشته تغییر چندانی نداشته است، خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته موارد ابتلا به سل کمتر گزارش شد، بنظر میرسد استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی بر روند کاهشی انتقال تاثیر داشته است.
وی با اشاره به این موضوع که عفونت سل از راه هوا از فردی به فرد دیگر منتقل میشود عنوان کرد: زمانیکه فرد مبتلا به بیماری سل فعال سرفه و یا عطسه کند، افراد سالم در مجاورت وی این میکروب را با تنفس وارد بدن خود کرده و به آن آلوده میشوند.
این استاد دانشگاه درباره عفونت سل پنهان نیز یادآور شد: هر فرد آلوده به میکروب سل الزاماً عارضههای ابتلا به این بیماری را فوراً بروز نمیدهد، ممکن است فردی به عفونت سل آلوده باشد، ولی این بیماری نشانهای نداشته باشد، که به عنوان عفونت سل مخفی نامیده میشوند بنابراین این افراد بیمار نیستند، علامتهای ابتلابه بیماری را ندارند و بیماری را از شخصی به شخص دیگر منتقل نمیکنند. وی افزود: ممکن است برخی از این افراد دارای آلودگی مخفیانه به سل در آینده به بیماری سل مبتلا شوند که در صورت مراجعه به پزشک کاملاً درمان میشوند.
متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به این موضوع که همچنان در جمعیت خاص بیماری سل به وفور دیده میشود توضیح داد: افرادی که در محیطهای کوچک و فاقد تهویه مناسب زندگی میکنند به محض اینکه یکی از اعضای خانواده دچار بیماری شود، احتمال آلودگی سایرین بسیار زیاد است.
وی با تاکید بر اینکه در حالی که این بیماری قابل پیشگیری و درمان، ولی عواملی مثل فقر، مهاجرت، پوشش بهداشتی نامناسب در کشورهای دچار بحران و انتشار بیماری ایدز در جوامع، موجب توسعه بیماری سل در جهان شده است، گفت: عواملی که موجب ضعف سیستم ایمنی میشود باعث شده که باسیل سل از حالت نهفته خارج شده و موجب بیماری فعال سل در این افراد شود.
منیری با تاکید بر این موضوع که بیمار یابی فعال در جوامعی که شانس ابتلا به سل بیشتر است باید به صورت جدی دنبال شود تاکید کرد: مکانهایی مثل زندان ها، بیمارستانهایی که کادر درمان با افراد مسلول در ارتباط هستند و یا در کشورها و جوامعی مثل هندوستان و افغانستان که سل شیوع بالایی دارد بیمار یابی باید برای کاهش و در ادامه ریشه کنی سل با جدیت دنبال شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه داد: در درمان و کنترل بیماری سل موضوعی که اهمیت دارد بیمار یابی است هر فردیکه حدود ۸ ساعت در محیط بسته با فردی مسلول در تماس باشد باید حتماً از نظر ابتلا به سل مورد بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به این موضوع که سوءتغذیه نیز میتواند افراد را مستعد ابتلا به سل کند گفت: این در شرایطی است که یکی از افراد خانواده مبتلا به سل باشد و این بیماری را به سایرین منتقل کند.
منیری درباره نحوه درمان در مبتلایان به سل نیز توضیح داد: سل درمانپذیر است، ولی به این شرط که داروهای موثر در درمان با دقت، منظم و کامل به مدت حداقل ۶ ماه به طور روزانه مصرف مصرف شود، درمان سل ترکیبی است و همزمان چند داروی موثر برای درمان در مبتلایان استفاده میشود، موارد مقاوم به سل نیز بیماران به مراکز مجهزتر ارجاع داده میشوند.