به گزارش جام جم آنلاین البرز:
در سال دهم هجری روز ۱۸ ذی الحجه بود که آیه تبلیغ یاایهاالرسول بلغ ما انزل الیک من ربک.... بر پیامبر اعظم اسلام(ص) نازل شد.
در این آیه با صراحت کامل بر محمد فرمان داده شد که در صورت ابلاغ نکردن این آیه به امت مسلمان، رسالت او به پایان نخواهد رسید. محمد (ص) فرمان به توقف کاروان دادند و فرمودند کسانی که جلو رفتند، بازگردند تا پیام مهمی را به شما بگویم. در آیه تبلیغ جبرئیل به پیامبر امر کرد که علی(ع) را به عنوان وصی و جانشین خود معرفی کند. در آن روز حضرت محمد (ص) پس از اقامه نماز ظهر خطبه مشهور غدیر را در قالب عبارات ذیل بر امت مسلمان ایراد کردند:
«حمد و ستایش مخصوص خداوند است و از او یاری میخواهیم و به او ایمان داریم و از شر نفسهایمان و زشتیهای کردارمان، به او پناه میبریم… خداوند لطیف و خبیر مرا خبر داد که من به زودی (به سوی او) فرا خوانده میشوم و (دعوت او را) اجابت خواهم نمود… من پیش از شما در کنار حوض (حوض کوثر) حاضر میگردم و شما در کنار آن بر من وارد میگردید، پس بنگرید که پس از من چگونه درباره ثقلین رفتار میکنید؛ ثقل اکبر کتاب خداست… و ثقل دیگر، عترت من است…»
سپس رسول خدا(ص)، دست علی(ع) را بلند نمود تا مردم او را ببینند و در تعیین مصداق جانشین پیامبر تردید نکنند و فرمود:
«ای مردم، آیا من از خود شما، به ولایت [سرپرستی] شما سزاوارتر نیستم؟ مردم همه گفتند: آری، ای رسول خدا. حضرت فرمود: خداوند ولی من است و من ولی مؤمنینام و من به خود شما، به ولایت [سرپرستی] شما سزاوار ترم. پس هر کس که من مولای اویم، علی مولای اوست.» رسول خدا(ص) سه بار این جمله را تکرار کردند و فرمود: «خداوندا، دوست بدار و سرپرستی کن هر کس که علی را دوست دارد و او را مولای خود بداند و دشمن بدار هر کس که او را دشمن میدارد و یاری نما هر کس که او را یاری مینماید و به حال خود رها کن هر کس را که او را وا میگذارد.» سپس خطاب به مردم فرمود: «حاضران این پیام را به غایبان برسانند.»
بار دیگر جبرئیل بر پیامبر نازل شد و آیه دیگری را بر او وحی کرد. این آیه همان آیه مشهور سوره مائده است به آیه اکمال دین معروف است. در بخشی از این آیه میخوانیم « الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دیناً؛ امروز دین شما را کامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم. »
"بعد از نزول آیه اکمال بر پیامبر بلندمرتبه اسلام، مردم به حضرت علی (ع) تبریک گفتند. پس از آن پیامبر به مردم دستور دادند تا دسته دسته خدمت علی (ع) برسند و به عنوان امیر مؤمنان به او سلام دهند. حتی همسران پیامبر هم دستور پیامبر را اجابت کردند. جالبترین نکته درباره تبریک به امام علی (ع)، تبریک عمر و ابوبکر و بیعت آنها با او به عنوان مولای خودشان است.
با وجود اختلافها، معتبرترین آمار درباره جمعیت حاضر در واقعه غدیر خم، در حدود ۱۲ هزار نفر است. از مشهورترین افراد حاضر در این واقعه تاریخی میتوان عمر بن خطاب، عثمان بن عفان، عایشه بنت ابوبکر، سلمان فارسی، ابوذر غفاری، زبیر بن عوام، جابر بن عبدالله انصاری، عباس بن عبدالمطلب، ابوهریره را نام برد.
رسول خدا(ص) فرمود : «روز غدیرخم برترین عیدهای امت من است و آن روزی است که خداوند بزرگ دستور داد که در آن روز، برادرم امام علی(ع) را به عنوان پرچمدار امتم منصوب کنم تا بعد از من، مردم توسط او هدایت شوند. غدير روزی است که خداوند در آن روز، دین را تکمیل و نعمت را بر امت من تمام کرد و اسلام را به عنوان دین برای آنان پسندید.»
امام صادق(ع) میفرماید: «روز غدیرخم عید بزرگ خداست. خدا پیامبری مبعوث نکرده، مگر اینکه این روز را عید گرفته و عظمت آن را شناخته و نام این روز در آسمان، روز عهد و پیمان در زمین، روز پیمان محکم و حضور همگانی است.»
امام رضا(ع) فرمود: «روز غدیر در میان اهل آسمان مشهورتر است تا میان اهل زمین… اگر مردم ارزش این روز را میدانستند، بیتردید فرشتگان در هر روز ده بار با آنان مصافحه میکردند.»
همچنین از اهل سنت روایت شده که هر کس روز ۱۸ ذی الحجه را روزه بگیرد، خداوند ثواب روزه شصت ماه را برای او مینویسد.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: