به گزارش جام جم آنلاین، «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در تحقق آمال و آرزوهایش در عادیسازی روابط با عربستان سعودی شکست خورده و روابطش با کشورهای عربی که توافقنامههای صلح «ابراهیم» را امضا کردهاند نیز دچار ضعف و سستی شده است. دلیل آن نیز، افزایش عملیاتهای مقاومت در اراضی اشغالی و شلیک همزمان دهها موشک به سوی شهرکهای صهیونیستنشین از جبهههای لبنان، سوریه و جنوب فلسطین طی ده روز اخیر است.
روزنامه «رأی الیوم»، در سرمقاله خود، با پرداختن به این موضوع نوشت: نتانیاهو که امید داشت نخستین سفرش پس از دستیابی به رأی اعتماد کنست، به ابوظبی به عنوان پایتخت امارات باشد، خود را فردی «مطرود» از سوی کشورهای عربی و نیز در سطح بینالمللی یافت و حتی از سوی نزدیکترین همپیمانانش یعنی آمریکا، طرد شد.
بر اساس این گزارش، نتانیاهو روز گذشته در هنگام دیدار با «لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکا در تلآویو که از ریاض به فلسطین اشغالی سفر بوده بود، بار دیگر «آرزوهایش» در عادیسازی روابط با عربستان سعودی را تکرار کرد و گفت: «ما این صلح با عربستان سعودی را میخواهیم زیرا یک گام بزرگ در مسیر پایان دادن به درگیری عربی - اسرائیلی محسوب میشود.
در چنین فضایی، شاهد سفر سناتور گراهام به ریاض و سپس فلسطین اشغالی هستیم که گواه تلاشهای آمریکا برای توسعه روابط با عربستان سعودی که اخیرا به سردی گراییده، هستیم.
این سناتور جمهوریخواه روز دوشنبه پیش (۲۹ فروردین)، ویدویی از دیدار خود با نتانیاهو در توییتر منتشر کرد و در آن از گفتوگوهای اخیرش با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی خبر داد و نوشت: «به سعودیها گفتم که ما خواهان توسعه روابط دوجانبه هستیم. باید این کار را به گونهای انجام دهیم که اطمینان خاطر دوستانمان در اسرائیل هم جلب شود».
گراهام ۲۲ فروردین جاری با سفر به عربستان سعودی با ولیعهد، وزیر دفاع، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی این کشور دیدار کرده بود.
به نوشته رأی الیوم، «سناتور گراهام یکی از برجستهترین اعضای سنا در حمایت از تروریسم و نژادپرستی اسرائیل در حزب جمهوریخواه و یکی از نزدیکترین سناتورهای نزدیک به دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، به منظور میانجیگری برای دستیابی به دو هدف به عربستان سعودی رفت؛ نخست: تلاش برای احیای روابط رو به وخامت میان رهبری عربستان و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و دولتش، و دوم: فریب عربستان سعودی با دستیابی به قراردادهای تسلیحاتی مدرن با آمریکا در قبال عادی سازی روابط با [رژیم] اشغالگر.
بر اساس این گزارش، نتانیاهو که از نظر داخلی و خارجی تحت محاصره قرار دارد، درک نمیکند که که موجودیت او در حال حاضر در ضعیفترین وضعیت قرار دارد و به گفته "اسحاق بریک" ژنرال بازنشسته ارتش اسرائیل، مانند سگی شده که پارس میکند و گاز نمی گیرد، و دیگر جرأت حمله به خاک نوار غزه یا پاسخ به موشکهایی که از جنوب لبنان شلیک میشود را ندارد و جنگندههایش مزارع موز و لیمو را بمباران میکنند و ادعا میکنند که در سایه یکپارچگی میدانها و جبهههای متعدد مقاومت، زیرساختهای آنها را هدف قرار میدهند.
نویسنده در ادامه تصریح میکند: «عربستان سعودی که این روزها میزبان هیأت رهبری در حماس است و به محور چینی، روسی میپیوندد و کاملا به آمریکا پشت میکند، در دوران دولت ترامپ و جرد کوشنر که اسرائیلیتر از اسرائیلیها بود، با رژیم اشغالگر، عادیسازی نکرد و در مقابل کلیه فشارهای موجود با طفرهرفتنهای عامدانه،مقاومت کرد. حال این دولت در زمانی که دولت بایدن در اوکراین و به زودی در تایوان شکستهای بزرگی را متحمل میشود و سلاح تحریمهای قدرتمند آن در روسیه، ایران و سوریه شکست میخورد، و نفوذ آن در منطقه خاورمیانه به نفع چین و از دروازه آن (یعنی عربستان سعودی) به طور کامل در حال کاهش است، روابطش را با تلآویو عادیسازی خواهد کرد؟»./فارس
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنرانی اخیرش به مناسبت روز جهانی قدس، عبارت بسیار مهم و خطیری را به کار برد و گفت که کشورهایی که صلح ابراهیم را امضا کردند به دلیل باورداشتن به ضرورت این امر، دست به چنین کاری نکردند بلکه به اجبار و پس از تسلیم شدن در برابر فشارهای شدید دولت ترامپ، اقدام به این کار کردند.
سید حسن نصرالله این اطلاعات را به منابع بلندپایه در خلیج فارس نسبت داد که این موضوع را به مقاومت اطلاع دادهاند. اما ما معتقدیم که به طور مشخص ایران که روابطش با عربستان و امارات در ماه عسل بیسابقهای قرارگرفته، منبع این اطلاعات است. کشوری که بسیاری از مفاهیم را در منطقه تغییر خواهد داد و نویدبخش فروپاشی قریب الوقوع این توافقات و شاید آنچه قبل از آن نیز بوده است.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده: نتانیاهو یک دروغگوی حرفهای است و اکنون دچار یک حالت هیستریک و جنونآمیز برای عادی سازی با پادشاهی عربستان سعودی و سایر عربها به سر می برد و کاملاً از واقعیت و تغییرات آن در منطقه از جمله بحرانهایی که کشورهای دارای توافق عادیسازی، در آن به سر میبرند، چه کشورهای قدیمی و چه جدید در پروسه توافق با رژیم صهیونیستی دور شده است. شاید آنچه در حال حاضر در سودان اتفاق میافتد، یکی از برجستهترین نمونهها و درسها باشد.
نویسنده در پایان تصریح کرد: «ما از نتانیاهو که امروز میگوید، عادیسازی روابط با عربستان سعودی گام بزرگی در مسیر پایان دادن به منازعه عربی - اسرائیلی است، میپرسیم که آیا توافقهای ابراهیم، به توقف تجاوزها علیه مسجدالاقصی، ترور کودکان فلسطینی و شهرکسازی منتهی شد که بخواهد به پایان دادن منازعه عربی - اسرائیلی بیانجامد؟ آیا پیمان اسلو به بازپسگیری یک وجب از اراضی اشغالی منجر شد؟ با وجود امتیازات تحقیرآمیز پیمان کمپدیوید اول و دوم، آیا شرایط مصر و اردن پس از امضای آن، بهتر شد؟».
نویسنده در پایان به سفر روز گذشته وزیر خارجه عربستان سعودی به دمشق و دیدار با «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه اشاره کرد و نوشت که وی در این سفر، حامل پیام دعوت ریاض از اسد برای سفر به عربستان پس از عید فطر است. لذا در چنین شرایطی که عربستان خود را برای بازگشایی متقابل سفارتها با ایران آماده میکند،آخرین نگرانیاش نتانیاهو و عادی سازی با کابینه فاشیست آن یا توجه به درخواست های او و میانجیهای صهیونیستهای آمریکا تحت رهبری سناتور گراهام - از برجستهترین کوبندگان بر طبل جنگ افغانستان، عراق، سوریه و لیبی - است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد