در این روزها اورژانس، هلالاحمر و پزشکی قانونی درباره آمار غرقشدگی هشدار دادهاند اما انگار گوش شنوایی نیست و با گرم شدن هوا در روزهای پایان هفته، تعداد خبرهای تلخ غرقشدگی هم افزایش پیدا کرده است. به گفته کارشناسان اغلب قربانیان غرقشدگی تصور میکنند شنا در رودخانه و دریا مانند استخر است و نابلدی آنها با شرایط شنا در آبهای آزاد باعث میشود، جانشان را از دست بدهند. برخی نیز با نجات غریق آشنا نیستند و وقتی برای نجات فردی که در حال غرق شدن است میروند، خودشان هم غرق میشوند و جانشان را از دست میدهند. احسان قیاسی، سرمربی سابق تیمملی نجات غریق در گفتوگو با جامجم با اشاره به این دلایل میگوید: درپشت سدها متاسفانه به علت راکد بودن آب افراد شناختی از عمق نداشته و وارد قسمتهای عمیق آب پشت سد میشوند. آنها پس از مدتی شنا دچار گرفتگی عضله شده و به علت خستگی زیر آب میروند. این افراد با ورود آب به ششها دچار خفگی و غرقشدگی میشوند و جسدشان به زیر آب میرود. بعد از چند روز جسد روی آب میآید و تیمهای جستوجو آن را پیدا میکنند. وی در مورد غرق شدن در رودخانهها و استخرهای کشاورزی که این روزها افزایش یافته است، میگوید: به دلیل اینکه استخرهای کشاورزی و رودخانهها رو باز هستند با تابیدن آفتاب در آنها جلبک تشکیل میشود. معمولا افراد وقتی وارد استخر کشاورزی یا رودخانه میشوند پایشان با جلبک برخورد کرده و لیز میخورند. برخی از قربانیان بعد از سقوط در آب سرد، دچار ایست قلبی میشوند. سرمربی سابق تیمملی نجات غریق در مورد دلایل غرق شدن در دریا میگوید: بسیاری از افرادی که در دریای خزر جان خود را از دست میدهند علاوه بر ناآشنایی با فن شنا و نداشتن توان بدنی کافی برای شنا در دریا، گرفتار جریانهای شکافنده میشوند. این جریان آب را از ساحل به سمت دریا بازمیگرداند و بیشترین خطر را هم در نزدیکی ساحل دارد. این جریان آرام و بدون موج رنگ محل تشکیل شان با سایر نقاط دریا متفاوت است. گاهی افراد در روز آفتابی و آرام هم هنگام شنا غرق میشوند که نشان از گرفتار شدن فرد در جریان شکافنده است. شناگران توجه داشته باشند، در روزهای ابری و توفانی به هیچ وجه سمت دریا نروند و شنا فقط در نقاطی انجام شود که نجات غریق حضور دارد و طرح سالمسازی دریا انجام شده است.
چند نفر غرق شدند؟
بر اساس آمار رسمی پزشکی قانونی، سال گذشته ۱۱۵۲نفر بر اثر غرق شدگی در کشور جان خود را از دست دادند و هشدارهایی که در این باره صادر شده بود فقط یک درصد آمار را نسبت به سال قبل کاهش داد. بر این اساس سال قبل به طور میانگین هر روز سه نفر جان خود را از دست دادند.
مردان در صدر
از مجموع ۱۱۵۲غرق شده سال گذشته، ۹۳۹ نفر مردان و ۲۱۳ نفر زنان بودند. با اینکه آمار غرقشدگی کاهشی بوده اما تعداد زنان غرق شده نسبت به سال ۱۴۰۰ ، ۵۶ نفر بیشتر شده و آمار قربانیان مرد کاهش داشته است.
استانهای رکورددار
استانهای مازندران با ۱۶۱، گیلان با ۱۱۹، خوزستان با ۹۸ و فارس با ۹۷ فوتی بیشترین قربانیان غرقشدگی را ثبت کردند. در استانهای خراسان جنوبی و شمالی ۵ نفر بر اثر غرق شدگی جان باختند تا نام این دو استان در انتهای جدول قرار گیرد .
مرداد قاتل
همانطورکه پیشبینی میشود فصل تابستان بیشترین قربانی غرقشدگی را دارد. بر اساس آمار نزدیک به نیمی از جانباختگان در این فصل غرق شدند. بیشترین آمار غرقشدگی با ۲۶۹نفر در مرداد ماه و کمترین آن با ۳۲نفر در بهمن ماه ثبت شده است.
رودخانهها خطرناک
برخلاف تصور عمومی، بیشترین تلفات غرق شدگی همواره مربوط به رودخانه هاست و دریاها در رتبه دوم این آمار قرار میگیرند. در سال گذشته ۳۰۳ نفر (۲۶.۳ درصد از کل موارد) در رودخانههای کشور جان خود را بر اثر غرقشدگی از دست دادند. در این مدت ۲۵۰ نفر نیز در دریاها جان باختند که ۲۳ نفر در مناطق ایمنسازی شده و مجاز و ۲۲۷ نفر در مناطق غیر مجاز جان خود را از دست دادهاند. پس از دریاها، استخر کشاورزی با ۱۶۷، استخر شنا با ۱۲۶، کانال با ۸۴، دریاچه مصنوعی و سد با ۷۰، حوض و حوضچه با ۴۵، چاه با ۳۴ و دریاچه طبیعی با ۱۷ فوتی بیشترین آمار تلفات غرقشدگی را داشتهاند. ۵۶ نفر نیز در سایر مکانهای آبی جان باختهاند.
این روزها، گرما و آب قربانی میگیرند
همانطور که در ابتدای گزارش به آن اشاره شد، در سه روز گذشته با افزایش دما تعداد قربانیان غرقشدگی هم افزایش پیدا کرد، موضوعی که رئیس اورژانس کشور هم بر آن تاکید کرد. بهگفته دکتر میعادفر، در روز دوشنبه بیش از هفت نفر در کشور غرق شدند. وی همچنین به آمار غرقشدگی در سه ماهه بهار امسال اشاره کرد و افزود: از ابتدای سال جاری تا ۲۰خردادماه امسال ۱۷۱ نفر بهدلیل غرقشدگی جان خود را از دست دادهاند. ۹۰ نفر هم دچار مصدومیت شده و خدمات درمانی را از اورژانس دریافت کردهاند. میعادفر همچنین هشدار داد: با شروع فصل گرما، تمایل به شنا و آبتنی هم افزایش پیدا میکند و افراد بسیاری برای شنا و آب تنی به استخرهای کشاورزی، استخرهای خانگی یا رودخانهها و آببندها مراجعه میکنند. در این محلها امکان نظارت یا استقرار تیمهای نجات غریق وجود ندارد و همین موضوع نیز سبب افزایش احتمال مرگ درپی غرقشدگی میشود. موضوع دیگر شنا در استخرهای خانگی، کشاورزی و امثال آن است. مردم باید توجه داشته باشند که از رها کردن کودکان خود در حاشیه این استخرها پرهیز کنند. در مورد استخرهای کشاورزی یا آبنماها نیز باید توجه داشته باشند که این محلها به هیچ عنوان برای شنا مناسب نبوده و خطراتی مانند برقگرفتگی، عفونت و... آنها را تهدید میکند.
۱۷ تیر ماه، جویبار مازندران
۱- در این روز دو خواهر و برادر ۱۳ و شش ساله به نام ستایش و ابوالفضل و دختری هفت ساله به نام ملینا که تا آن زمان در ساحل بودند برای آب بازی وارد دریا شدند اما هر سهنفر گرفتار امواج دریا و غرق شدند.
۱۷ تیر، چهار باغ البرز
۲- دو دختر سه و پنج ساله تبعه افغانستان در حال بازی در کنار استخر خانه بودند که به داخل آن سقوط کردند پس از بیرون کشیدن آنها از داخل استخر امدادگران اورژانس برای احیای آنها تلاش کردند که بیفایده بود.
۱۷ تیر، اشتهارد البرز
۳- نوجوان ۱۷ ساله تبعه افغانستان بر اثر سقوط در استخر و ناآشنایی با فن شنا، غرق شد. جسد او پس از خارج کردن از آب تحویل ماموران انتظامی شد و تحقیقات در باره حادثه آغاز شده است.
۱۷ تیر لنگرود گیلان
۴- مرد ۳۷ سالهای هنگام شنا در ساحل دریای خزر غرق شد. این مرد در محدوده شنا خطر وارد آب شده بود.
۱۷ تیر ابرکوه یزد
۵- امدادگران متوجه غرقشدن پسر جوانی در استخر پلیمری شده و خود را به آنجا رسانده و جسد را بیرون کشیدند. در ادامه دو دست لباس در کنار استخر پیدا شد که احتمال غرقشدن یک نفر دیگر در آب مطرح شد. به همین خاطر داخل استخر را جستوجو کرده و پدر ۵۰ ساله این جوان را زیر آب پیدا کردند. به نظر میرسید او قصد داشته پسرش را نجات دهد.
۱۷ تیر، سد کرج
۶- پنج پسر جوان برای تفریح وارد سد کرج شدند که یکی از آنها غرق شد و امدادگران هلال احمر جسدش را بیرون کشیدند.
۱۷ تیر، سد شاه قاسم یاسوج
۷-پسر ۱۷ ساله همراه سه نفر از دوستانش برای شنا به سد شاه قاسم یاسوج رفته بودند که او هنگام آب تنی غرق شد.
۱۷ تیر سد کلان ملایر
۸- پیکر بیجان جوان ۲۰ ساله ملایری که در عمق شش متری سد کلان ملایر غرق شده بود، پیدا شد.
۱۸ تیر، سد مهاباد
۹- جوان ۲۴ ساله برای شنا وارد سد مهاباد شد که به خاطر آشنا نبودن کافی با فنون شنا دچار غرقشدگی شد.
۱۸ تیر، نکا رود
۱۰- مرد ۵۲ ساله که به همراه یکی از نزدیکان خود در حال ماهیگیری در «نکا رود» به دلایل نامعلومی به داخل رودخانه سقوط کرد و به علت آشنا نبودن با مهارتهای شنا غرق شد.
۱۸ تیر، قیر و کارزین
۱۱- دو جوان ۱۷ و ۱۵ ساله هنگام شنا در رودخانه «قرهقاج»در منطقه شنا ممنوع تنگ کارزین دچار حادثه شده که با جستوجوی رودخانه توسط امدادگران اجساد آنها در حالی که براثر خفگی جان باخته بودند پیدا شد.
۱۹ تیر، رودخانه زرینهرود میاندوآب
۱۲- جوان ۲۰ ساله برای شنا وارد رودخانه زرینهرود شهرستان میاندوآب شد که به دلیل ناآشنایی با فن شنا غرق شد و امدادگران و نیروهای محلی با جستجو در روزخانه پیکر او را بیرون کشیدند
۱۹ تیر مشهد
۱۳- مردی سالخورده هنگام آبیاری باغ خود، به دلیل لغزنده بودن لبه استخر تعادل خود را از دست داده و به داخل آب سقوط کرد.این حادثه به امدادگران اورژانس گزارش شد که آنها مرگ او را تایید کردند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد