سریال «همهگیری» که ادامه مجموعه «موجاول» است، مهمان تازه تلویزیون است که با بازیگرانی مثل محسن قصابیان، کوروش سلیمانی، مهدی صبایی، نیلوفر کوخانی، آتش تقیپور، آوا دارویت، علی غلامی، عبدالرضا نصاری، روزبه اختری، مالک سراج، مرتضی زارع، پونه آشورپور، ریحانه مسگری، سارا ولیانی و ... روی آنتن رفته است. طبق آنچه گفته شده، یکی از موضوعات مهم برای سیستم درمانی در دوران کرونا بحث دارو و تبلیغ داروهایی بود که در بازار آزاد با قیمتهای هنگفت فروخته میشد بهویژه داروهایی که برای درمان کرونا تأثیری نداشتند ولی در بازار آزاد تبلیغ بسیاری برای آنها میشد و مردم را به سمت خریدشان سوق میداد. سریال همهگیری قرار است این موضوع را باز کند و بگوید سیستم درمانی با چه مشکلاتی روبهرو بوده است. سعید کمانی، تهیهکننده سریال همهگیری است که پیش از این بارها گفته بود مادرش را بهدلیل تحریم دارو از دست داده است. خودش دردکشیده است و برای همین هم میخواهد درد دوران کرونا را بهدرستی به تصویر بکشد. تمرکز اصلی همهگیری هم روی تأمین داروهای کرونا و قاچاق آن است. پخش مجموعه همهگیری از دو شب گذشته آغاز شده و هر شب ساعت ۲۰ و ۴۵ دقیقه از شبکه سه سیما روی آنتن میرود. به بهانه آغاز پخش مجموعه همهگیری، با سعید کمانی، تهیهکننده این مجموعه گفتوگو کردیم.
سعید کمانی، تهیهکننده سریال همهگیری در خصوص این مجموعه به جامجم میگوید: قصه سریال همهگیری با همان قصه مشکلات کادر درمان و بحرانهای زمان کرونا آغاز میشود که تلاش شده کمبودهای آن دوران را نشان دهیم. درعینحال، قاچاق و فساد دارو را هم نمایش دادهایم. البته به نظرم مسأله دارو و قاچاق آن خیلی جای کار دارد که میتوان بارها به آن پرداخت. حتی در جهان هم وقتی یک بیماری شایع میشود، سالها درباره آن فیلم و سریال تولید میشود. بههمیندلیل به نظرمان یک نیاز ضروری برای جامعه است و موضوع آن کهنه نمیشود. مردم باید آمادگی داشته باشند که هر لحظه یک بیماری شیوع یابد.
لزوم صحبت از کرونا
وی عنوان میکند: فصل اول که با عنوان موجاول بود، در ۱۱ قسمت تولید و روانه آنتن شد. بعد از آن، شرایط سختی بهوجود آمد چون کرونا شدت گرفته بود. گاهی به ما میخندیدند که در این شرایط به فکر ساختن سریال هستیم. کارمان با وجود کمی و کاستی، نقاط مثبتی هم داشت و توانستیم گوشهای از کار کادر درمان و نیروهای جهادی فعال در دوران کرونا را نشان دهیم. ما درست در زمان اوج کرونا، سری اول را به نام موجاول پخش کردیم. تکمیل این جریان و اصلاح نقطهضعفها نیاز به ادامه سریال داشت که ما در همهگیری آن را تکمیل کردیم. در فصل دوم نشان دادیم وقتی کل کشور درگیر سویه جدید ویروس کرونا شد، کادر درمان و نهادهای انقلابی چه کردند. البته برخی هم در این میان تلاش میکردند از قاچاق دارو برای خود کیسه بدوزند و با جان بیماران کرونایی بازی کنند. من مادرم را بهدلیل تحریم دارو از دست دادم. خیلیهای دیگر هم در شرایط تحریم از دست رفتند. به نظرم شرایطمان در دوران پیکهای کرونا مثل دفاعمقدس بود یعنی در تلاش بودند این تلفات کشورمان بیشتر شود. همین الان هم از هر شرایطی برای بحرانسازی استفاده میکنند. لطف خدا بود که یک جریان جهادی با جان و دل وارد کمک به وزارت بهداشت شد و تلاش کرد تا در بیشتر نقاط، بیمارستان صحرایی بنا کند. همین تلاش بود که باعث شد کرونا را شکست دهیم. بههمیندلیل به نظرم جای پرداختن به آن بازهم وجود داشت که درنهایت ما را به سمت ساخت فصل دوم کشید. اینکه برخی میگویند کشش ساخت محتوا درباره کرونا وجود ندارد، باید پرسید مگر میتوان گفت یک جنگ تمام شده و دیگر نیازی به تولید کار درباره آن نیست؟
نقشهایی برای تکمیل پازل
وی ادامه میدهد: به نظرم از رشادت این افراد میتوان دهها و صدها فیلم ساخت. همهگیری ادامه فصل قبل با اضافهشدن برخی کاراکترهای تازه است. البته برخی چهرهها هم از سریال کنار رفتند چون کاراکترشان تمام شده بود. مثل خانم متخصص که در فصل اول شهید شد یا مهدی فخیمزاده که در فصل دوم نیست. محسن قصابیان در این فصل نقش اصلی یعنی فرمانده را دارد. کاراکتر او یک پاسدار است که بیمارستان را راه میاندازد و به کادر درمان کمک میکند. نقش او در این فصل اما پررنگتر شده است.
کوروش سلیمانی نقش شاهمیری را بازی میکند که یک نقش منفی و کسی است که در شرایط سخت، دنبال احتکار داروست. شاهمیری در تلاش است تا به سیستم درمان کشور آسیب بزند. در حقیقت جریانی مقابل جریان کمکرسان به کادر درمان است. نیلوفر کوخانی نقش متین، سوپروایزر بیمارستان را بازی میکند. نقش همسر خانم کوخانی را نیما شاهرخشاهی بازی میکند. کاراکتر او یک پزشک است که همه چیز را رها کرده و درست در نقطه مقابل گروهی از کادر درمان است که فداکاری میکند.
کمانی در توضیح دیگر نقشهای این مجموعه میگوید: آوا دارویت نقش دکتر برزین را بازی میکند. بازیگر دیگر، علی غلامی در نقش امیرعلی است. مهدی صباحی هم نقش یک دکتر ارتشی را بازی میکند که نشان میدهد ارتش در کنار کادر درمان قرار میگیرد. ساخو آدام نقش دکتر مومنی را بازی میکند که در فصل قبل، شاگرد دکتر جهان بود. لوکیشن اصلی ما کویر کاشان بود. دلیلش هم قصهای بود که در سریال اتفاق میافتاد و باید به کویر میرفتیم. محمدصادق بکتاشیان چند سال قبل یک تلهفیلم کار کرده و چند سال بین کارشان وقفه افتاده بود. این بار در فصل دوم، کارگردانی کار را بر عهده داشت که سریال اول او بود. از نظر تولید و بازیگردانی خوب بودند. اینکه کارگردان عوض شود، به واسطه حضور افراد حرفهای چندان احساس نشد. در فصل اول بهدلیل حضور مهدی فخیمزاده، مردم را جذب کردیم. برای همین مخاطبان زیادی داشتیم. البته پخش آن از شبکه سه هم بیتأثیر نبود. درعینحال، توجه به یک موضوع روز هم در این حوزه بیتأثیر نبود و باعث شد مورد اقبال قرار گیرد. البته قضاوت در حوزه کیفیت کار، برعهده متخصصان است اما از نظر من، خوب توانستیم آن را جلو ببریم.
حضور یک نویسنده توانمند
کمانی در بیان تفاوتهای دیگر فصل قبل با این فصل ادامه میدهد: تلاش کردیم در فصل دوم با نویسنده توانمندی همکاری و مخاطبان فصل اول را حفظ کنیم. به نظرم در فصل اول شرایط مناسبی برای متن نداشتیم. حجت قاسمزادهاصل در این فصل به ما اضافه شد و توانستیم با یک متن خوب، وارد ساخت شویم. از نظر نگارش قصه، همهگیری بهکلی یک قصه مجزاست که میتواند مستقل از فصل قبل باشد. ممکن است برخی مخاطبان فصل قبل را ندیده باشند. کاری کردیم که برای مخاطبانی که از فصل قبل کنارمان ماندهاند، برخی کدها ارائه شود تا آنها هم ارتباط بهتری برقرار کنند. درعینحال از تلخی قصه کم کردیم. قصه در زمان موج پنجم کرونا میگذرد که بیشترین تلفات را داشتیم و تا بیش از ۷۰۰ نفر فوتی کرونا را هم تجربه کردیم.
نقشها
۱- محسن قصابیان
فرمانده تأسیس بیمارستان
در نقش ابراهیم
وظیفهشناس و دلسوز
۲- کوروش سلیمانی
محتکر دارو ضدقهرمان
در نقش شاهمیری
آسیبزننده به نظام درمان
۳- مهدی صباحی
همراه با کادر درمان
در نقش پزشک ارتشی
مبارز چالشهای کرونا