ظاهر ماجرا این است که نیکوتین کمتری دارد و جان میدهد برای کنار گذاشتن وابستگی به سیگارهای معمولی اما واقعیت ماجرا درباره سیگار الکترونیکی، با آنچه از دور به نظر میرسد بسیار متفاوت است. سیگار الکترونیکی بهواسطه موادی که در آن به کار رفته عوارض عجیبتر از آنچه که فکرش را میکنیم برایمان بهدنبال دارد. این ماجرا آنقدر ادامه داشت که بالاخره سال ۲۰۱۹ یک بیماری شدید ریوی شناخته شد که متخصصان، آن را ناشی از سیگار الکترونیکی دانستند؛ نوعی بیماری که توانست آمار ۲۸۰۷ ابتلا و ۶۸ مرگ را در آن سال را به خود اختصاص دهد اما حقیقت سیگارهای الکترونیک چیست؟
مضحک است فکر کنیم سیگار الکترونیک فاقد نیکوتین است و ضرر ندارد. پس چطور میتواند جای خالی سیگار سنتی را پر کند؟ واقعیت این است که ویپ، با گرمکردن مایع در یک دستگاه کوچک عمل میکند اما این بخار آب نیست، بلکه غبار سیگار الکترونیکی حاوی ذرات نیکوتین، طعمدهنده و سایر مواد معلق در هواست. درواقع این ابزار به شما اجازه میدهد تا نیکوتین را بهجای دود به شکل بخار خارج کنید. این ذرات که در حین بخارکردن استنشاق میشوند، معمولا باعث التهاب و تحریک ریهها میشوند و خب، بقیهاش را احتمالا میتوانید خودتان حدس بزنید.
بیشتر شبیه یک عامل برای خودگولزنی است. تجربه ثابت کرده کسانی در ترک سیگار موفق بودهاند که اراده زیادی برای ترک داشتهاند و یکدفعه و مصمم آن را کنار گذاشتهاند، سختیهایش را تحمل کردهاند، اعصابخردیاش را به جان خریدهاند و نهایتا متوجه شدند که بدون مصرف سیگار هم میتوانند خوشحال باشند. درواقع ماجرا این است که رجوع به سیگار الکترونیکی برای ترک سیگار سنتی، یک راهچاره برای دسترسی داشتن به سیگار اما به شکلی دیگر است که نهایتا ترک قطعی را به تعویق میاندازد. در این میان، شاید برایتان جالب باشد که بدانید ظاهر شیک و وسوسهکننده آن، گاهی افرادی که هیچ تمایلی به مصرف سیگار معمولی نداشتند را ترغیب به مصرف کرده است، جریانی که گاهی حتی آنها را در مسیر سیگار سنتی هم قرار میدهد! درواقع ظاهر بیخطر اما باطن خطرناک این ابزار، بیشتر از دیگر جنبههای آن میتواند زندگی و سبک زندگی یک فرد را دچار اختلال کند.
سیگار، سیگار است! میخواهد سنتی باشد یا الکترونیک؛ درنهایت میتواند ریه و تنفس فرد م را تحت تاثیر عوارضی، گاه کمتر و گاه بیشتر قرار دهد اما آنچه که باعث آسیبزا بودن سیگار الکترونیکی است، استنشاق دود دستدوم است. ماجرا این است که ویپ دود دستدوم تولید میکند که مثل نیکوتین و سایر مواد شیمیایی اثرات منفی بسیاری دارد و براساس یافتههای جدید، قرار گرفتن در معرض بخار دستدوم خطر ابتلا به علائم برونشیت را تا ۴۰ درصد و تنگینفس را تا ۵۳ درصد در نوجوانان افزایش میدهد. افزایش پوسیدگی دندان و التهاب لثه، بالارفتن ضربانقلب و افزایش فشارخون، تپش قلب، گرگرفتگی، سوزشچشم و حالت تهوع و استفراغ ازجمله دیگر عوارض مصرف سیگار الکترونیکی است.
درباره سیگار الکترونیکی، آنچه که اهمیت دارد، خط قرمز کشیدن بر این فرضیه است که این ابزار هیچ خطری ندارد. درست است که خطرات سیگار الکترونیکی کمتر از سیگار سنتی است اما اصلا بیخطر نیست و به اندازه خود میتواند به سلامت فرد مصرفکننده آسیب برساند. این تصور درباره قلیان هم وجود دارد، قلیانی که انگار آن را بهتر از سیگار معمولی میدانیم، درصورتیکه آمارها حرفهای دیگری دارند.
ابزار حاوی نیکوتین میزان نیکوتین تنفسشده در روز
سیگار معمولی ۱۲ تا ۱۴ میلیگرم
قلیان ۶ تا ۴۸ میلیگرم
سیگار الکترونیکی ۳.۳۶میلیگرم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد