وی ادامه داد: از سال ۷۱ تاکنون بر اساس میانگین کشوری هزینه مسکن از ۱۷ درصد سبد خانوار به ۳۵ درصد رسیده که این عدد برای برخی از اقشار به بالای ۷۰ درصد هم میرسد. در شهر تهران نسبت مستأجرین به مالکین به ۵۱ درصد رسیده است.این کارشناس حوزه مسکن با اشاره به دو مفهوم استیجاری اجباری و استیجاری اختیاری، گفت: مردم ایران از لحاظ فرهنگی دوست دارند مالک باشند و تقریبا مدل استیجاری موجود مدل اجباری به شمار میرود.
وی با اشاره به نرخ طبیعی ۵ درصدی خانههای خالی گفت: این عدد در کشور ما ۱۰ درصد است. فقط در اردبیل ۶۰۰ هکتار زمین مسکونی عرضه نشده داریم؛ یعنی ۶۰۰ هکتار زمین در شهری مثل اردبیل احتکار شده که اکثرا متعلق به تعاونیهای خصوصی است. متأسفانه با وجود قانون، دولت قبل اعتقادی به این سامانه نداشت؛ لذا در این دولت این اقدام با فوریت پیگیری شد و اکنون این سامانه احیا شده است. ما هم اکنون ۴۰۰ میلیون رکورد اطلاعاتی از مبادی مختلف داریم و تاکنون به عدد ۷۵ میلیون جمعیت مشخص که در کجا زندگی میکنند و سکونت دارند، دست پیدا کردهایم و از این بین بیش از شش میلیون سرپرست خانواده، اطلاعات سامانه را تأیید کردهاند.
وی در همین زمینه افزود: عموم مشاوران املاک منصف هستند ولی در همین مدتزمان کوتاه با مدیریت بنگاههای املاکی که مشغول اختلال در بازار مسکن هستند بهصورت جدی برخورد شده است و خواب را بر این افراد حرام کردهایم.
خیلی از املاکیها جواز نداشتند، کد رهگیری را نمیگیرند، برخی از این بنگاهها درصدی از حق معامله را بهصورت غیرقانونی میگرفتهاند؛ پس بهشدت با سوداگری در این بخش مقابله کردهایم.
نوروزی با اشاره به پدیده بنگاههای املاک در کشور گفت: ما در کشور ۱۶۴ هزار بنگاه فعال داریم و در این مدت با همکاری تعزیرات تعداد ۶۰ هزار از این بنگاهها مورد بازرسی و بررسی مفصل قرارگرفتهاند و تاکنون ۴۰۰۰ بنگاه پلمب شدهاست. درعینحال ما دست مشاوران املاک امین را میبوسیم و مقابل با بنگاههای متخلف برخورد میکنیم. حدود ۱۴۰ میلیارد تومان جریمه تاکنون برای بنگاههای متخلف صادر شده است. وزارت راه و شهرسازی زیرساخت صدور کد رهگیری رایگان را برای مردم فراهم کرده است و تاکنون ۳۰ هزار قرارداد از طریق این سامانه صادر شده است.وی با بیان تجربه مسکن مهر خاطرنشان کرد: مسکن مهر چهار میلیون واحد بود که سه میلیون واحد مردمساز بود و یک میلیون واحد انبوهسازی شد. با محاسبه ضریب خطاهای طبیعی میتوان گفت مسکن مهر یک اقدام بزرگ بوده است. این طرح حدود ۴۰۰ هزار نفر از اقشار کمدرآمد تحت پوشش را بهصورت مستقیم صاحبخانه کرد و در مجموع ۱۶ میلیون نفر در این مسکنها در حال زندگی هستند.