رژیم صهیونیستی اهداف مشخصی را از دیدار با وزیر خارجه لیبی و نزدیک شدن به این کشور دنبال میکرد اما نه تنها در رسیدن به این نتایج شکست خورد که نتیجه معکوس هم گرفت. در خصوص اهداف تلآویو از نزدیک شدن به دولت موقت لیبی میتوان به سه مورد به عنوان مهمترین اهداف اشاره کرد:
اولین هدف زمینهسازی برای روابط لیبی و رژیم صهیونیستی در دولت آینده لیبی
دومین هدف سهیم بودن رژیم صهیونیستی در اقتصاد لیبی
و سومین هدف هم حضور در لیبی برای جلوگیری از حمایتهای دولت این کشور از فلسطین و گروههای مقاومت
آنچه مشخص است اینکه دولت فعلی در لیبی و نخستوزیر آن آقای دبیبه، دولتی موقت و انتقالی است و وظیفه آن صرفا زمینهسازی مقدمات برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان است، بنابراین دولت موقت، اختیاری در خصوص تغییر سیاست خارجی لیبی ندارد و بر همین اساس میتوان گفت دیدار وزیر خارجه دولت موقت لیبی و رژیم صهیونیستی و افشای آن، بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت تا صهیونیستها نشان دهند ماشین در گل مانده عادیسازی روابط، راه افتاده است. در لیبی نیز خود دبیبه و مجموعه دولتش از جمله المنقوش، وزیر خارجه نیازمند حمایتهای خارجی هستند تا بتوانند در رقابتهای داخلی در لیبی پیروز شوند و دولت دائمی تشکیل دهند؛ بهویژه اینکه در بخشهایی از لیبی اصلا دولت موقت دبیبه را به رسمیت نمیشناسند و پارلمانی که در شرق لیبی فعالیت دارد حدود یک سال و نیم قبل، مشروعیت دولت دبیبه را زیر سوال برده است. در این شرایط آقای دبیبه و دولتش علاقه دارند صهیونیستها با رسانهها و لابیهایی که در برخی کشورها و بهویژه در آمریکا دارند از آنها حمایت کنند. پس هدف هر دو طرف از دیدار اخیر، تلاش برای کسب مشروعیت بود. رژیم اسرائیل چنان دچار بحران مشروعیت است که تمام هم و غمشان از برنامههای مختلف از جمله عادیسازی روابط این است که نشان دهند در خاورمیانه و در میان کشورهای عرب و مسلمان، مشروعیت دارند و دولتها و ملتهای منطقه، صهیونیستها را پذیرفتهاند. در لیبی هم دبیبه، نخستوزیری انتقالی است و رقبایش او را نپذیرفتهاند و نیازمند کسب حمایتهای بیشتر است.
در این شرایط، فاش شدن خبر دیدار وزیران خارجه لیبی و رژیم صهیونیستی باعث نتایج معکوس برای هر دو طرف شد. به دنبال این رویداد، ملت لیبی به صحنه آمدند و با تجمعات اعتراضی و آتش زدن پرچم رژیم صهیونیستی، حساسیت خود را نسبت به عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر قدس نشان دادند و شرایطی ایجاد کردند که وزیر خارجه این کشور مجبور به فرار شد و دبیبه نیز ناگزیر به برکناری او شد تا مقداری از فشارها بکاهد.
تحولات اخیر و حساسیت مردم لیبی که وزیر خارجه این کشور را مجبور به گریختن کرد این مساله را به تمام دولتمردان کشورهای عربی یادآوری کرد که اگر در جهت مخالف خواسته مردمشان حرکت کنند، ممکن است به سرنوشتی شبیه انور سادات دچار شوند.
پس ماجرای اخیر و رسوایی دیدار وزیران خارجه لیبی و رژیم صهیونیستی را میتوان فاجعهای تمامعیار برای هر دو طرف نام برد که باعث شد ماشین عادیسازی روابط صهیونیستها بیش از پیش در گل فرو رود. با انتشار برخی ادعاها درباره روند عادیسازی روابط ریاض با رژیم صهیونیستی، نگرانی سعودیها نیز نسبت به عواقب این مساله بیشتر میشود تا با دقت بیشتری به تبعات این کار بیندیشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد