سراوان نفس می‌کشد

جنگل‌های طبیعی و زیبای منطقه سراوان رشت با درختانی سربه‌فلک‌کشیده از بکرترین مناطق گیلان به‌شمار می‌آید. این منطقه در ۱۷کیلومتری شهر رشت قرار دارد و در کمال تاسف باید گفت حدود سه دهه است به‌عنوان محلی برای تخلیه زباله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. آن‌طور که آمارها نشان می‌دهد در این مدت یک‌میلیون تن زباله در سراوان انباشته شده به‌طوری‌که ارتفاع آن به یکصد متر می‌رسد و در اصل کوه عظیمی از آشغال‌ها، دنیای گیاهان و موجودات زنده این منطقه را سیاه کرده است.
کد خبر: ۱۴۲۶۰۴۹
نویسنده سجاد مرسلی - گروه ایران
سراوان نفس می‌کشد
با این‌که دولت‌های زیادی روی‌کارآمدند و قول‌هایی برای سامان‌دادن به وضعیت سراوان دادند، اما این حرف‌ها هم مثل هزاران قول دیگر به وعده تبدیل شد و کاری برای رشت انجام نشد. اما با روی‌کارآمدن دولت سیزدهم و حساس‌شدن شخص رئیس‌جمهور‌ نسبت به مشکل سراوان جلسات پیگیری ‌و تاکیدهای دولت برای رفع ابرچالش زباله در سراوان رشت بیشتر شد. به‌این‌ترتیب به گفته اسدا... عباسی، نماینده عالی دولت در گیلان رفع مشکل سراوان از سوی رئیس‌جمهور و وزیر کشور بر وی تکلیف شد. برهمین‌اساس از سال۱۴۰۱ پروژه ساماندهی و بهسازی محل دفن زباله در سراوان رشت شروع شد و حالا با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی این پروژه اعلام شده تا آخر امسال کارها به اتمام رسیده و سراوان نفس راحتی خواهد کشید. سراوانی‌ها خوب می‌دانستند که اگر از همان روزهای اول استقرار دولت سیزدهم، دردشان را به گوش مسئولان نرسانند شاید دیگر هیچ‌وقت نتوانند مشکل‌شان را حل‌شده ببینند. به‌همین‌خاطر از همان اولین سفرهای استانی، رئیس‌جمهور و هیات دولت را از نزدیک در جریان قرار دادند و در جریان سفر رئیس‌جمهور به گیلان در بهمن‌ماه سال۱۴۰۰، مشکل سراوان رشت به یک دغدغه ملی تبدیل شد. در این سفر وزیر کشور در برنامه بازدید از محل دفن زباله در سراوان رشت از نزدیک مشکلات را بررسی کرد. البته استاندار گیلان هم در مراسمی احمدوحیدی را در جریان معضلات این منطقه قرار داده بود. همچنین در اولین دیداری که مجمع نمایندگان استان‌های شمالی با رئیس‌جمهور داشتند، اسدا... عباسی به‌صورت شخصی فیلم صداوسیما در مورد وضعیت نامناسب محل دفن زباله و مصاحبه‌های مردم را به رئیس‌جمهور نشان داد و به این ترتیب در همان هفته‌های اول مسئولیت خود در استانداری برای رفع این مشکل ورود و دولت سیزدهم را نسبت به مشکل ۴۰ساله سراوان مطلع کرد.بعد از این اتفاقات، عباسی در جایگاه استاندار گیلان و به نمایندگی از دولت از اوایل۱۴۰۱ کارهای سراوان را به‌صورت ویژه در دستورکار قرار داد و با پیگیری مسأله و برگزاری جلسات مختلف به مرحله‌ای رسید که در آخرین روزهای سال گذشته در جمع مردم سراوان حاضر شده و گفت: «از سال ۱۳۶۳ تصمیم‌های غیرکارشناسی برای دفن زباله در منطقه سراوان رشت انجام گرفت و این مکان تبدیل به محل دفن زباله شد. از ابتدا قرار نبود که زباله‌ای در این مکان دفن شود بلکه مقرر شده بود که زباله در این محل مدیریت شود. به‌این‌ترتیب بنا به هر دلیلی این ارث به‌جامانده از گذشتگان و شرایط نامناسب سراوان به دولت سیزدهم رسید اما در کمترین زمان آن را حل می‌کنیم.»

تبدیل زباله‌ها به کود آلی

از حدود ۳۰سال پیش لندفیل سراوان رشت محل ورود زباله این شهر و پهنه مرکزی شهرستان بود. در این سه دهه بلای عظیمی برسر منطقه بکر و جنگل سراوان آمد و با این‌که بارها در مورد ورود شیرابه زباله‌ها به حلق محیط‌زیست و آلوده‌شدن آب‌های زیرزمینی و ازبین‌رفتن گیاهان و موجودات زنده هشدار داده شده بود اما بی‌توجهی‌ها روزگار سراوان را سیاه کرده بود. درخواست‌ها و فشارها آن‌قدر زیاد شد تا این‌که در سال۱۴۰۱ پروژه بهسازی محل دفن زباله در سراوان رشت به اجرا درآمد. درهمین رابطه شهرداری رشت با بیان این‌که آبان‌ماه ۱۴۰۱ قراردادی با پیمانکار این پروژه به مبلغ ۱۰۷میلیارد تومان برای پوشش محل دفن زباله منعقد شد، به جام‌جم می‌گوید: «با توجه به این‌که معضل زباله‌های منطقه سراوان گریبان تمام شهر و حتی استان را گرفته بود از پیمانکار خواستیم تا سرعت کارها را بالا ببرد. با این اوصاف بعد از گذشت حدود یک‌سال این پروژه ۷۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پیش‌بینی می‌شود تا دو ماه آینده ورود هرگونه ریجکتی زباله و موادی که به‌هردلیلی از زباله برای استفاده مجدد جداسازی نمی‌شود، در این مکان به اتمام برسد و تا زمستان سال‌جاری نیز با پوشش خاکی تمام عملیات پروژه به مرحله نهایی وارد شود.»
رحیم شوقی با بیان این‌که در پایین‌دست این پروژه، حوضچه جمع‌آوری شیرابه نیز طراحی شده، ادامه می‌دهد: «با لوله‌گذاری‌هایی که در محل‌های مختلف برای جمع‌آوری شیرابه اختصاص یافته، شیرابه در خط غرب جمع‌آوری و به ایستگاه پمپاژ و تصفیه‌خانه که موجود بوده و نیاز به به‌روزسانی دارد انتقال داده می‌شود و به‌این‌ترتیب تصفیه شیرابه صورت می‌گیرد.»
وضعیت سراوان نسبت به گذشته بهتر شده و هم‌اکنون زباله‌های سطح شهر پس از جمع‌آوری به شرکت کود آلی منتقل می‌شود.شهردار رشت می‌گوید: «در شرکت کود آلی دو خط فعال است، ضمن این‌که دو خط دیگر در آستانه آماده‌شدن و شروع به کار است؛ بنابراین تمام زباله‌های شهر رشت و شهرهای اطراف پهنه مرکزی این شهرستان در این شرکت پردازش شده و تنها ریجکت به منطقه سراوان انتقال داده می‌شود.»
به گفته این مسئول، انتقال ریجکت درحال‌حاضر به منطقه سراوان رشت انجام می‌شود و پس از اتمام پروژه بهسازی سراوان رشت در محل جدیدی که از سوی وزارت کشور اعلام می‌شود، منتقل خواهد شد. ناگفته نماند که اجرای چاه‌های زهکشی گاز، سیستم‌های زهکشی و هدایت شیرابه و احداث سامانه‌های تخلیه زباله ازجمله تعهدات پیمانکار در این قرارداد است. این قرارداد به‌صورت ۱۲ماهه منعقد شده که بیست‌وچهارم آبان ۱۴۰۱ کارگاه تحویل پیمانکار شده است.
علاوه‌براین، مقدمات برای نفرستادن زباله‌ها به سراوان کلید خورد. شرکت کود آلی گیلان از شرکت‌هایی است که مانع ورود زباله به طبیعت سراوان می‌شود. افزایش دو خط ۳ و ۴ این شرکت در دستورکار قرار گرفت. از این‌رو با بازسازی دو خط یک و ۲ و افزایش به چهار خط، ظرفیت این کارخانه به ۸۰۰ تا هزار تن برای پذیرش و پردازش زباله به‌صورت روزانه رسید و عملا ظرفیت این واحد بیش از دوبرابر افزایش یافت.
 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها