اعتقاد همه تحلیلگران و مقامات کشورها، شرایط برای اسرائیل پس از عملیات طوفانالاقصی دیگر هرگز مانند قبل نخواهد شد. در کنار شکستهای فراوانی که صهیونیستها در ابعاد مختلف متحمل شدهاند، جنگ اخیر غزه باعث شده تا بسیاری از توهمات و بافتههایی که پیش از این صهیونیستها در اذهان مردم برخی کشورها و همچنین ساکنان سرزمینهای اشغالی جا انداخته بودند از بین برود. در این مطلب به بررسی برخی از این توهمات پرداختهایم.
توهم دفاعی
در سالهای گذشته با وجود تواناییهای روبهرشد حماس، اسرائیل متقاعد شده بود که استراتژی دفاعی آن کارآمد است و حماس قادر به حمله موثر به جمعیت صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی نیست. مقامات اسرائیلی همچنین به این نتیجه رسیده بودند که تلاش برای نابودی کامل نیروهای حماس بسیار پرهزینه خواهد بود و ممکن است مشکلات خطرناک جدیدی ایجاد کند. مقامات غربی نیز به طور گسترده با این فرض موافق بودند؛ چراکه میترسیدند سرنگونی حماس، منجر به خلأ قدرتی شود که صهیونیستها و غرب راهکاری برای حل آن ندارند اما این رویکرد به حماس فرصت داد تا به منابع مورد نیاز و ارتش بسیار توانمندتر دست یابد. حماس همچنین به توسعه راهبردهای جدید برای به چالش کشیدن اسرائیل ادامه داد. به عنوان مثال از سال ۲۰۱۸، حماس سازماندهی راهپیماییهای بازگشت را آغاز کرد و تعداد زیادی از فلسطینیها در قالب این راهپیماییها در نزدیکی حصار مرزی با اسرائیل تجمع میکردند. همین تجمعات، زمینهای بود برای عملیات طوفانالاقصی که فلسطینیها با عبور از حصارها ضربه سهمگینی به صهیونیستها وارد کردند.
توهم اشراف امنیتی
عملیات طوفانالاقصی برای سیاست دفاعی رژیم صهیونیستی ویرانگر بود. دولت و نهادهای امنیتی این رژیم نتوانستند از انجام این عملیات جلوگیری کنند، نیروهای حماس ساعتها در سرزمینهای اشغالی به عملیات خود مشغول بودند و احساس پوشالی امنیت که رژیم صهیونیستی برای ساکنان شهرکها ایجاد کرده بود را بر باد دادند. به دنبال این رویداد، مفاهیم سیاستها و باورهایی که برای مدت طولانی بر دکترین امنیتی رژیم صهیونیستی حاکم بود از بین رفت. ازجمله مفروضات نابودشده، این بود که درگیری با فلسطین میتواند مهار شود و دیگر اینکه نیروهای حماس هرگز ریسک یک حمله همهجانبه به صهیونیستها را به جان نمیخرند. تقریبا برای صهیونیستها بدیهی شده بود که استفاده از فناوریهای پیشرفته دفاعی زمینی و هوایی مانند حصار مرزی و گنبد آهنین، با تکیه گاهبهگاه به حملات هوایی، میتواند از حملات بزرگ جلوگیری کند و به صهیونیستها اجازه دهد تا حماس را با هزینههای متوسط و نیروی انسانی نسبتا محدود مهار کنند اما عملیات طوفانالاقصی نشان داد که صهیونیستها در تمام این محاسبات خود اشتباه میکردند.
توهم تحمل جنگ طولانی
از آنجا که صهیونیستها عملیات زمینی در مقیاس بزرگ را در غزه آغاز کردهاند، تمام تحلیلگران و کارشناسان تاکید دارند که شکست سریع حماس غیرممکن است. صهیونیستها نمیتوانند جنگ کنونی خود علیه حماس را از جنگ قبلی در غزه الگوبرداری کنند بلکه این جنگ شبیه جنگهای فرسایشی در تاریخ رژیم صهیونیستی از جمله جنگ ۱۹۴۹-۱۹۴۸ و جنگ فرسایشی ۱۹۷۰-۱۹۶۷ است. جنگهایی که با هزنیههای بالا و خطرات مبارزات طولانی همراه بوده و منابع بسیار هنگفتی نیاز است تا طی ماهها و سالها بتواند جنگ را پشتیبانی کند. البته برخلاف جنگهای قبلی، تهدید کنونی حماس در غزه بسیار پیچیدهتر بوده؛ چراکه نیروهای مسلح حماس که در مناطق شهری متراکم حضور دارند، از تونلهایی برخوردارند که بلای جان صهیونیستهاست. البته پارادایم جنگ طولانی مشکلات خاص خود را دارد که اسرائیل گوشهای از این مشکلات را در سال ۱۹۸۲ تجربه کرد. در این سال رژیم صهیونیستی وارد جنگ طولانی با لبنان شد که همچون باتلاق این رژیم را در خود گرفتار کرد و عملا تا عقبنشینی اسرائیل در سال ۲۰۰۰ ادامه یافت.
توهم آسیبناپذیری
اگرچه صهیونیستها در گذشته نشان دادهاند هیچ حد و مرزی در جنایت ندارند اما بالا رفتن آمار شهدای فلسطینی، باعث افزایش فشارها بر اسرائیل میشود و ادامه جنایت را مشکل میکند. تاکنون نزدیک به ۱۵هزارفلسطینی در حملات اسرائیل به غزه به شهادت رسیدهاند و این غیر از آمار بالای مجروحان فلسطینی است. رژیم صهیونیستی که مدعی است قوانین بینالمللی را در جنگ رعایت میکند، سعی دارد جنایات خود را با توجیهات مختلف، سرپوش بگذارد. دربرخی موارد مدعی میشود حمله به بیمارستانها کار اسرائیل نیست و موشکهای مقاومت فلسطین منحرف شده و به بیمارستان اصابت کرده، گاهی نیز مدعی میشود حماس از بیمارستانها و مدارس به عنوان مقر عملیاتی استفاده میکند و در زیر بیمارستانها تونلهای حماس قرار دارد. با وجود این ادعاها، افکار عمومی هیچیک از این دروغها را باور نمیکند و موج محکومیت جنایات اسرائیل روز به روز در حال افزایش است.
توهم مسئولیتگریزی
پس از تشکیل دولت نتانیاهو در زمستان سال گذشته، آشفتگیهای سیاسی جدیدی در سرزمینهای اشغالی آغاز شد و اعتراضات داخلی، ماهها سرزمینهای اشغالی را دربر گرفت. برخی تحلیلگران بهویژه در داخل سرزمینهای اشغالی معتقدند همین آشفتگیهای سیاسی باعث شکست اطلاعاتی، نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی و یکی از زمینههای شکلگیری عملیات طوفانالاقصی بود.وزیران جنگ و اطلاعات رژیم صهیونیستی مسئولیت خود را در این ماجرا پذیرفتهاند و مطمئنا پس از پایان جنگ استعفا خواهند کرد. نتانیاهو تاکنون از پذیرفتن مسئولیت شکست اخیر که تحت رهبری او رخ داده، خودداری کرده و وعده پاسخهای پس از جنگ را میدهد. بر همین اساس نخستوزیر رژیم صهیونیستی به دنبال جنگ طولانی است چراکه چنین جنگی میتواند به دولت فعلی اجازه دهد با وجود بحران بیسابقه در قدرت بماند. با اینحال اگرچه جدول زمانی هنوز ناشناخته است اما عموم ساکنان سرزمینهای اشغالی که در حال حاضر درگیر جنگ هستند، دیر یا زود خواستار پاسخگویی و تغییر خواهند شد.
توهم عمر طولانی
اسرائیل برای بازیابی تعادل و بهبود وضعیت دفاعی خود به یک درمان طولانی و دردناک نیاز دارد. این در حالی است که نه زمان کافی برای این درمان را دارد و نه ساکنان سرزمینهای اشغالی تحمل چنین عملیاتی را دارند. آنها باید بدانند که این جنگ با جنگهایی که در گذشته تجربه کردهاند، متفاوت است و ضرباتی که اینبار خوردهاند ترمیمناپذیر است. بر همین اساس پس از جنگ فعلی، صهیونیستها بزودی خود را در بحران وحشتناک دیگری خواهند یافت. با پایان جنگ، شعله اختلافات داخلی دوباره زبانه خواهد کشید و مشکلاتی که در این جنگ گریبان صهیونیستها را گرفت، دیگر به آنها اجازه عبور از این بحرانها را نخواهد داد. ساکنان سرزمینهای اشغالی پس از این جنگ دیگر هرگز احساس امنیت نخواهند داشت و مشکلات اقتصادی و امنیتی و سیاسی ناشی از جنگ، دولت صهیونیستی را با سرعت بیشتری در مسیر نابودی کامل قرار خواهد داد.