مردم این شهر برای ما امروزیها که درگیر زندگی ماشینی شدیم افسانه هستند. همین موضوع هم باعث شد تا سازمان هنری ــ رسانهای اوج همراه با هنرمندان ما را به سرزمین این افسانهها ببرند و به یاد بیاورند در روزگارانی که خبری از دنیای مجازی، شبکههای اجتماعی و... نبود، چطور همه زندگی میکردندوازتکتک لحظاتشان لذت میبردند. این قصهها شد مجموعه تلویزیونی «مستوران» که فصل اول آن از شبکه یک سیما روی آنتن رفت و بهدلیل اقبال مردمی فصل دوم آن هم تولید شد تا بار دیگر برای ما قصههای کهن برایمان زنده شوند. این مجموعه تلویزیونی به تهیهکنندگی عطا پناهی و کارگردانی سیدعلی هاشمی بهزودی روانه آنتن میشود. فصل دوم سریال مستوران که عاشقانهای برگرفته از قصهها و افسانههای کهن ایرانی است به قلم محمد حنیف به نگارش درآمده است. با عوامل این سریال صحبت کردیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
گنج تمامنشدنی افسانهها
عطا پناهی، تهیهکنندگی سریال مستوران را به عهده دارد که برگرفته از قصههای کهن ایرانی است. این تهیهکننده در پاسخ به سؤال جامجم درباره جذابیتهای فیلمنامه در فصل دوم به جامجم توضیح میدهد: من و همه دوستانی که در ساخت این سریال با ما همکاری میکنند، تلاشمان را کردیم تا جذابیتهای اینسری از فصل یک هم بیشتر باشد. تا جایی که مخاطب حتی دلش نیاید از یک سکانس هم بگذرد. امیدوارم که این اتفاق افتاده باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که چطور سعی کردهاید بهواسطه قصه بینندگان را در فصل دوم غافلگیر کنید، بیان میکند: از آنجا که این سریال از افسانهها و حکایتهای کهن ایرانی اقتباس و استخراج شده است، دست ما برای اینکه بتوانیم شگفتیهای زیادی را خلق کنیم باز بود. میتوانم بگویم در این فصل اتفاقات هیجانانگیز بسیاری در داستان خواهد افتاد. به گونهای که فانتزی و افسانه را در قسمتهای مختلف میبینیم. در کنار فیلمنامه و داستان، باید به جلوههایویژه هم اشاره کنیم که در فصل دوم از جلوههایویژه خاصی در بسیاری از قسمتها استفاده کردهایم که تابهحال در تلویزیون مشابهی نداشته و برای اولین بار است که با این سریال خواهیم دید.
او درباره تولید فصل دوم از سریال مستوران که با اقبال مخاطبان روبهرو شد، میگوید: هنگامی که فصل اول مجموعه تلویزیونی مستوران روی آنتن بود، گروه افکارسنجی ما دست به کار شد و از همان زمان سراغ مخاطبان از اقشار مختلف رفت و نظراتشان را درباره سریال جویا شد. این نظرسنجی بعد از تمامشدن سریال هم ادامه داشت و ما دامنه وسیعی از مخاطبان را برای نظرسنجی انتخاب کردیم که فقط شامل تهران نمیشد، بلکه سراغ مخاطبان از اقصینقاط ایران رفتیم. در این نظرسنجی متوجه شدیم که مردم از کدام بخشهای کار رضایت کامل داشتند. درمجموع نتیجه نشان میداد طبق پیشبینیای که از قبل داشتیم، سریال مستوران مورد توجه و استقبال مردم قرار گرفته است. مردم توجه زیادی به قصههای کهن ایرانی دارند و نقطهقوت مستوران
این موضوع بود.
وی بیان میکند: معتقدم افسانههای ایرانی گنجی است که تمامی ندارد. به نظرم حتی نمیتوان پایانی برای تولید قصههای کهن در نظر گرفت، زیرا این گنجینه عجیبوغریب از افسانههای کهن و قصههای ایرانی برای مردم جذاب است. این تهیهکننده میگوید: با توجه به اینکه فصل اول مستوران مورد توجه مخاطبان قرار گرفت، به همین دلیل کار ما برای ساخت فصل دوم این مجموعه سختتر بود، زیرا توقع مخاطب از ما بالاتر رفته است.
پناهی درباره انتخاب بازیگران برای این فصل از سریال عنوان میکند: هنرمندان را برمبنای نقشهایشان انتخاب و سعی کردیم تنوع رنگآمیزی را در میان بازیگران داشته باشیم. بههمیندلیل سراغ بازیگران درجهیک تئاتر رفتیم. همچنین از حضور هنرمندان پیشکسوت هم در این مجموعه بهره بردهایم که مردم از آنها خاطرات زیادی به یاد دارند. برای نقشهای اصلی این مجموعه ۳۰ هنرمند داریم. مخاطبان این سریال هم مردم در سنین مختلف هستند، از قشر میانسال گرفته تا جوانان. امیدواریم فصل دوم این مجموعه هم مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد.
عمارت پادشاه مستوران
از آنجا که داستانهای این مجموعه برداشتی از قصههای کهن ایرانی است، سیدعلی هاشمی درباره ارتباط مخاطبان جوان و نسل جدید با این اثر نمایشی به جامجم میگوید: من فکر میکنم این سریال میتواند خیلی تاثیرگذار باشد و نسل جدید هم با آن ارتباط برقرار کند. چون بزرگترین عنصری که دارد، داستان است و ما آن اساطیر و داستانها را در دل قصههای مستوران آوردیم که همین باعث میشود آن افسانهها را در سریال مرور کنیم. از این رو فکرمیکنم تماشاگری که با آن همراه میشود، بهخصوص نسل جوان خیلی میتواند از تماشای آن لذت ببرد وتحت تاثیر قرار بگیرد. این کارگردان درباره لوکیشنهای جدید سریال هم بیان میکند: در شهرک مستوران که درفصل یک هم سریال در آنجا مقابل دوربین رفته بود، تغییراتی ایجاد کردهایم و در «مستوران ۲» لوکیشن بزرگی به نام عمارت داریم که عمارت پادشاه مستوران است و در جای دیگری لوکیشن زدیم و یک دکور کاملا جدیدی است.
بیش از ۵۰ منبع برای نگارش
محمد حنیف، رماننویس و پژوهشگر ادبیات داستانی است. از وی تاکنون دهها مقاله و چندین کتاب منتشر شده است. او دکترای تخصصی تاریخ ایران اسلامی دارد. از آثار او میتوان به جادوی گوبتا، این مرد از همان موقع بوی مرگ میداد، خرمالوها را به گنجشکها بفروش و... اشاره کرد. وی نگارش فصل دوم سریال مستوران را به عهده داشته است. حنیف درباره نگارش این اثر گفته که برای نوشتن اولین نسخه قصه مستوران به بیش از ۵۰منبع و مأخذ مراجعه کرده وازبرخی آثار، حکایات، قصهها یا افسانههایی به عاریت گرفته است. بههرحال، ازبعضی آثار مکتوب همچون هزار و یک شب، هزار و یک روز، جوامعالحکایات و لوامعالروایات، تاریخ بیهقی واغلب آثار ادبی وفرهنگ وادب عامه مکتوب گذشته، بهره برده است، ازبعضی قصههای فولکلوریک مکتوب و همچنین قصههای گردآوریشده در واحد فرهنگ مردم مرکز تحقیقات صداوسیما نیز استفاده کرده است.
نقشها
۱- لطفعلی
کاوه خداشناس نقش لطفعلی، فرزند لیث و لطیفه را بازی میکند که در سری قبل کودکی ربودهشده بود. این هنرمند در این سریال یکی از نقشهای اصلی را به عهده دارد.
۲- ماهمنیر
مهیا دهقانی نقش ماهمنیر را در این سریال بازی میکند که یکی از نقشهای اصلی است. دهقانی بازی در فصل دوم سریال نجلا را روی آنتن شبکه سه داشت که نقش یک دختر جنوبی را بازی میکرد.
۳- طلا
رابعه اسکویی در فصل اول سریال مستوران نقش منفی را بازی میکرد که مرتب در حال پنهانکردن هویتش بود و در پایان قصه مشخص شد که او جادوگر است. طلا در فصل دوم این سریال هم حضور دارد.
۴- دوالپا
یدا... شادمانی در فصل اول این مجموعه ایفاگر نقش دوالپا بود؛ موجودی اساطیری که نقل است در قصههای کهن بر گرده فردی مینشست و از او سوءاستفاده میکرد. دوالپا در فصل دوم این سریال هم نقشآفرینی میکند.