به گزارش جام جم آنلاین، یک رسانه آمریکایی در گزارشی نوشته پهپادهای ارزانقیمت و دستساز حماس عملکرد بهتری نسبت به تجهیزات پیشرفته و گرانقیمت ارتش اسرائیل داشتهاند و توانستهاند آنها را مغلوب کنند.
وبگاه شبکه خبری بلومبرگ در این گزارش نوشته است: «در روز ۷ اکتبر، این پرتاب راکت از غزه نبود که باعث حیرانی سربازان اسرائیلی در منطقه جنوب اسرائیل شد، بلکه صدای غیرمعمولی در بالای سرشان که تا به حال نشنیده بودند باعث حیرانی آنها شد.»
بلومبرگ نوشته ناوگانی از پهپادهایی که تنها با ۶۵۰۰ دلار در اینترنت قال خریداری هستند آسمان بالای حصار مرزی ۱ میلیارد دلاری اسرائیل را فتح کردند. این پهپادها به گونهای دستکاری شده بودند که قادر به حمل مواد منفجره باشند و دوربینها، سامانههای ارتباطی و سلاحهای کنترل از راه دور را از کار بیندازند و راه را برای آن کشتار بیسابقه هموار کنند.»
ارتشهای بیش از دو دهه است که از پهپاد در جنگ استفاده میکنند. اسرائیل، خودش را یکی از بزرگترین ارتشهای دارای پهپاد در خاورمیانه میداند.
بلومبرگ نوشته اما امروزه نسل جدیدی از پهپادهای ارزانقیمتی که به صورت عمومی در دسترس هستند پدیدار شدهند که قادرند پیشرفتهترین فناوریهای ارتش دنیا را به چالش بکشند. پهپادهایی که حماس از آنها استفاده کرد از همین نوع پهپادها هسند.
بنتیزون لوینسون، مدیرعامل شرکت «هون درونز» که شرکت او پهپادهای پیشرفته هیدروژنی در اختیار اسرائیل قرار میدهد در مصاحبهای با بلومبرگ گفت جنگ با حماس زنگ هشداری برای ارتشهای پیشرفته درباره قدرت مرگبار این پهپادهای ارزانقیمت است.
لوینسون گفت: «ما این پهپادهای عظیم را داریم و این هواپیماها را داریم. فناوریهای ما خیلی پیشرفتهترند. کاری که این جنگ انجام داد این بود که به ما فهماند این اتفاق دارد هم در وجه دفاعی و هم در وجه تهاجمی در حیاط خلوت ما رخ میدهد.»
بلومبرگ نوشته استفاده حماس از پهپادهای تجاری برای انجام حملات ۷ اکتبر- که همان راهبردی است که اوکراین هم در روزهای اول حمله روسیه از آن استفاده کرد- یکی از آسیبپذیریهای مهم را در پدافند هوایی و زمینی ارتش اسرائیل را آشکار کرد. به نوشته این رسانه، این تاکتیکها موجب شد حماس با بودجهای اندک دشمنی با تجهیزات پیشرفتهتر را مغلوب کند.
با از کار افتادن سامانههای پیشرفته نظارتی هزاران نفر از اعضای حماس با پاراگلایدر و خودرو از مرز اسرائیل عبور کردند. به نوشته بلومبرگ حمله حماس به جنوب اسرائیل یکی از مرگبارترین روزهای تاریخ اسرائیل را رقم زد و چندین روز طول کشید تا اسرائیل بتواند بار دیگر کنترل این منطقه را به دست بیاورد.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در روز هفتم اکتبر (۱۵ مهرماه) در پاسخ به بیش از هفت دهه اشغال فلسطین و نزدیک به دو دهه محاصره غزه و زندان و شکنجه هزاران فلسطینی عملیات موسوم به «طوفان الاقصی» را آغاز کرد.
این عملیات یکی از مرگبارترین حملات علیه این رژیم بود. مبارزان حماس در چند نقطه از حصارهای مرزی به داخل اراضی اشغالی نفوذ کردند، به روستاها یورش بردندو علاوه بر کشتن رساندن شمار زیادی از اسرائیلیها، شماری از آنها را به اسارت گرفتند.
رژیم صهیونیستی در پاسخ به این عملیات، حملات سنگینی را علیه غزه آغاز کرد و این منطقه را تحت محاصره کامل قرار داد. با وجود این، آنطورکه تحلیلگران میگویند، عملیات طوفانالاقصی شکست امنیتی-سیاسی بزرگی را به اسرائیل تحمیل کرده است.
اسرائیل تلاش کرده شکست ۷ اکتبر را با نشان دادن خشونت بیحد و حصر جبران کند. تا کنون بیش از ۱۹۰۰۰ نفر در جریان عملیاتهای رژیم صهیونیستی در غزه به شهادت رسیده و دهها هزار نفر زخمی شدهاند. اکثر شهدا غیرنظامی هستند.
وزارت بهداشت غزه امروز سهشنبه اعلام کرد که شمار شهدا از آغاز جنگ علیه غزه تاکنون به ۱۹ هزار و ۶۶۷ نفر رسید و علاوه بر آن تعداد زخمیها نیز ۵۲ هزار و ۵۸۶ نفر شده است.
مدیر کل وزارت بهداشت غزه نیز اعلام کرد که شمار شهدا طی ۳۶ ساعت گذشته به ۱۷۷ نفر رسید و تعداد زیادی از پیکرهای شهدا همچنان زیر آوار است.
علاوه بر این، اشرف القدره سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین در غزه خبر داد که در پی حملات رژیم صهیونیستی، یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در مراکز اسکان مستقر هستند که در معرض خطر قحطی و بیماری قرار دارند.
این مقام فلسطینی تأکید کرد که رژیم صهیونیستی کنترل ورود کمکهای پزشکی را در اختیار دارد و از آن به عنوان سلاحی استفاده میکند تا افراد زخمی را در شمال غزه بُکشد.
یک سخنگوی ارتش اسرائیل از اظهارنظر درباره نحوه مقابله اسرائیل با پهپادهای حماس و همچنین از کارافتادگی سامانههای هشدار حملات پهپادی خودداری کرد. این سخنگو به بلومبرگ گفت: «چنین پرسشهایی بعد در مراحل بعدتر، بعد از جنگ مورد بررسی قرار خواهند گرفت.»
طبق این گزارش، ارتش اسرائیل از ناوگان پهپادی خود برای اهداف تجسسی و بمباران اهداف مورد نظر استفاده میکند. علاوه بر این، اسرائیل به نحوه فزایندهای در غزه از پهپادها برای کشف ساختمانها و خنثی کردن مواد منفجره قبل از ارسال نظامیان استفاده میکند.
بلومبرگ نوشته اسرائیل سامانه گنبدآهنین را ارتقا داد تا قادر به شناسایی هواپیماهای بدون سرنشین هم باشد اما بسیاری از پهپادهای حماس هنوز قادر به عبور از این سامانه هستند.
ارتش اسرائیل همچنین در حال آزمایش کردن یک سامانه لیزری برای رهگیری پهپادهای کوچکتر و راکتهای کوتاهبرد است اگرچه این سامانه دستکم تا یک سال دیگر آماده نخواهد شد.
رسانه آمریکایی مدعی شده در حالی که نظامیان ارتش اسرائیل هدف حملات کامیکازه پهپادی قرار میگیرند برخی از استارتآپهای اسرائیلی در حال طراحی سامانههای پدافندی جدیدی برای مقابله با آنها هستند. ویدئوهایی که توسط شاخه نظامی حماس از زمان آغاز جنگ منتشر شده پهپادهای این گروه را در حال پرتاب نارنجک به سمت نظامیان اسرائیلی و ضربه زدن به خودروهای زرهی آنها نشان میدهد.
لیران آنتبی، یکی از محققان اندیشکده «مرکز مطالعات امنیت ملی» مستقر در اسرائیل در گفتوگو با بلومبرگ گفته حملات پهپادی حماس تهدیدی بالقوه به شمار میروند.
آنتبی گفت: «این پهپادها به اسرائیل اجازه میدهد از بمبهای دقیق و هدایتشونده استفاده کنند. این چیزی است که تا چند سال قبل تنها برخی کشورهای پیشرفته میتوانستند انجام دهند.»
بلومبرگ نوشته حماس این تاکتیکها را به کمک متحدش ایران و «محمد الزواری» تدوین کرده است. الزواری یک مهندس تونسی بود که تلاشهای حماس برای ساخت پهپاد را به عهده داشت. او در سال ۲۰۱۶ توسط اسرائیل ترور شد. حماس یکی از انواع پهپادهایش را به نام او نامگذاری کرده است.
بلومبرگ نوشته موفقیت برنامه پهپادی حماس نگرانیها را درباره احتمال استفاده گروههای غیردولتی از این فناوریها نیز افزایش داده است. طبق این گزارش، در شرایطی که ارتش کشورها در حال هزینه کردن مقادیر زیادی پول بر روی فناوریهای پیشرفته هستند گروههای حاشیه میتوانند از تجهیزات ساده و در دسترس برای انجام حملات مرگبار استفاده کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد