منِ الهی را از مسیر شیطانی نجات دهیم
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی دراین نشست گفت: منِ انسانی میتواند یا تحت تکوین الهی رشد یابد یا حرکت معکوس داشته باشد و درسمت وسوی الهی حرکت نکند. خدا انسان را خلق کرده تا به خدا برسد اگر به غیر این حرکت کند این نقشه را به هم ریخته است. اما منِ رشد یافته کیست؟ گاهی فرد درجایگاه فاسدی قرار میگیرد، اما درمسیر الهی حرکت میکند مانند همسر فرعون. آیات الهی بارها بر این هدف تاکید کردهاند که باید منِ الهی را ازمسیر شیطانی نجات دهیم، چرا که رابطه بین ایمان و رشد عمل صالح لحظهای است.
حاج قاسم سلیمانی درد امت داشت
وی در ادامه با اشاره به منِ رشد یافته در شهدایی مانند حاج قاسم سلیمانی افزود: حاج قاسم اهل اقدام بود و با کسی تعارف نداشت. او در جریان امتسازی درد امت را داشت. باید بدانیم که منِ رشد یافته راهش با اطاعت از امام تکمیل میشود. حاج قاسم نیز تحت اطاعت ولیفقیه بود چون ولایت فقیه شاخهای از اطاعت امام است. اگر منِ رشد یافته در راه خدا قرار بگیرد خداوند نیز از او راضی است. حاج قاسم با سلطه مبارزه کرد همانطور که در قرآن تاکید میشود که منِ رشد یافته در مقابل ظلم میایستد. اکنون در سراسر جهان نام حاج قاسم شناخته شده و حتی معروفتر از انقلاب اسلامی است، چرا که او فرمانده مبارزه با نظام سلطه بوده است.
به جوایزی چون خاتم نیاز داریم
دکتر سعید طاووسی مسرور در ادامه این نشست گفت: در سوره انشراح میخوانیم خداوند ذکر و یاد پیامبر(ص) را بالا برده است و اگر در بین جامعهای که ادعای مسلمانی دارد غیر ازاین باشد ما مشکل داریم و ازخدا ودستوراتش دور شدهایم. یکی از میدانهایی که در این باره ظرفیت دارد، ادبیات است و ما به جوایزی چون خاتم نیاز داریم تا باعث شوند آثار مختلفی درباره آن حضرت؟ص؟ نوشته شود.
مقایسه بین شهادت حاج قاسم و جعفر بن ابیطالب
وی با اشاره به کتاب «خانه حاج قاسم کجاست؟» افزود: نخستین داستان کتاب «خانه حاج قاسم کجاست؟» درجایزه خاتم برگزیده شد. در این داستان بین شهادت حاج قاسم و جعفر بن ابیطالب مقایسهای شده است. یعنی آن فضایی که شهادت جعفر در صدر اسلام ایجاد میکند با فضای شهادت حاج قاسم در کشور و در دل رهبر ما ایجاد میشود.
طاووسی مسرور ادامه داد: نویسندگانی که میخواهند داستانهای کوتاه و بلند درباره رسول اکرم(ص) بنویسند، میتوانند بین امروز و دیروز ارتباط برقرار کنند و به ریشهها و عقبههای ما بازگردند. خُلق عظیم و شخصیت پیامبر(ص) از وجوهی است که باید در داستانها مورد توجه قرار گیرد و در نسبت به امروز سنجیده شود. در داستان هدی حشمتیان در کتاب «خانه حاج قاسم کجاست؟» بازی کردن پیامبر(ص) با کودکان و ایتام محل توجه بوده است. حال نوع رفتار حاج قاسم با ایتام و شهدا را ببینید. پیامبربه گونهای با ایتام رفتارمیکردکه آنها جای خالی پدرشان راحس نمیکردند. برای این کار ما ظرفیتهای بسیاری داریم و آن قدر داستان از پیامبر(ص) وجود دارد که اغلب به حاشیه رفته است، درصورتی که میتواند بنمایه داستانها قرار گیرد.
نویسندگان بسیار خوبی داریم
طاووسی مسرور با بیان اینکه در یکی از داستانهای کتاب «خانه حاج قاسم کجاست» ازشیوه رفت و برگشت برای بیان مفاهیم سیره نبوی استفاده کرده است، یادآور شد: شیوه دیگر طرح مستقیم سیره نبوی است. لازم نیست همه جا بیان شود که سیره پیامبر(ص) چنین بود و چنان؛ میتوان بدون تکلف ویژگیهای شخصیتی پیامبر(ص) را وصف کرد. ما نویسندگان بسیار خوبی داریم که ضرورت دارد با شیوههای مختلف مفاهیم سیره نبوی را منتقل کنند.
ارسال ۵۰۰۰ اثر به دبیرخانه خاتم
دربخش دیگری ازاین نشست علی اکبر اشعری، درباره جایزه خاتم چنین توضیح داد: درسالهای برگزاری این جایزه حدود ۵۰۰۰عنوان اثر به دبیرخانه رسیده است. نهمین دوره جشنواره خاتم دربخشهای دانشآموزی وبزرگسال با موضوعات بازنمایی و بازگویی و بازآفرینی شخصیت و شیوه زندگی پیامبر اکرم(ص)نمایش تأثیر وجوه شخصیت پیامبر اکرم(ص)در زندگی نزدیکان، اصحاب و معاصران ایشان، آفرینش ابعاد و نحوه آشنایی و الفت با زندگی پیامبر(ص) درنظرگاه اشخاص و افراد دیگر در طول تاریخ تا دوران معاصر و امروز برگزار میشود.
بستر داستان کوتاه برای بیان سیره نبوی
مهندس محسن چینیفروشان هم درادامه بااشاره به گسترش جایزه خاتم طی سالهای برگزاریاش گفت: ابتدا تصور نمیکردیم جایزه خاتم تا این حدبزرگ شود، اما پیامبر(ص)درجامعه مامظلوم است. حتی درصحبتها کمترازسیره پیامبر کد داده میشود. بستر داستان کوتاه برای بیان سیره نبوی و انتقال پیام بسیار خوب است به ویژه در دوره کنونی که همه چیز مینیمال شده، ظرفیت بزرگی است. داستان کوتاه همیشه زنده است ودرطول تاریخ میتواند مورد توجه باشد. ازاین ظرفیت در ادبیات ما غفلت شده است. ما حتی در ادبیات مقاومت هم داستان کوتاه کم داریم و میشود در این حوزه بیشتر کار کرد.