دراین مراسم که با حضور امامجمعه اهواز آیتا...موسوی جزایری و استاندار خوزستان به همراه شخصیتهای لشکری و جمعی از مسئولان استانی برگزار شد، ضمن پاسداشت مقام شامخ شهدای هویزه از کتاب «آستان قدس رضوی و نوسازی جهادی هویزه» رونمایی با حضور نمایندگان آستان قدس ونویسنده کتاب رونمایی شد. دکتر علیجان سکندری، نویسنده کتاب، محقق و پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی با بیان این خبر گفت: همزمان با رونمایی از کتاب و حضور خادمان امام رضا(ع) در جمع مردم هویزه، ۴۰۰عنوان کتاب از انتشارات آستان قدس به مردم این شهر اهدا شد.
دویست هزار برگ سند
دکتر سکندری با بیان اینکه با توجه اهداف وچشمانداز ۲۰ساله آستان قدس رضوی، به دنبال ثبت تاریخ شفاهی مجموعه بودم، گفت: برای شفافسازی اقدامات آستان قدس در حوزههای فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، ورزشی و عمرانی آستان در چهاردهه پس ازپیروزی انقلاب اسلامی اقدام به نگارش کتاب کردیم. اولین اثرازمجموعه ۲۰کتاب درنظر گرفتهشده به بازسازی هویزه اختصاص یافت. نویسنده «آستان قدس رضوی و نوسازی جهادی هویزه» افزود: اولین اثر از این کلان پروژه به بازسازی هویزه اختصاص یافت که با اهتمام آقای دکتر قراملکی، ریاست بنیاد پژوهشها این کتاب پس از انجام تحقیقات و مصاحبهها منتشر شد.وی با اشاره به همکاری مرکزاسناد آستان قدس واستفاده از خاطرات ثبتشده در آن مجموعه اظهار کرد: ۲۰۰هزار برگ سند اداری، مالی، اعزام و دیگرمسایل دراختیار ما قرار گرفت. همچنین خاطرات ۴۰نفر که ۸۰ساعت مصاحبه ضبط شده بود برای تکمیل کار مورد بهرهبرداری قرار گرفت. با برخی افراد در هویزه، اهواز، تهران و مشهد مصاحبههایی انجام شد. علاوهبر این از اسناد مطبوعات هم استفاده شد.
پیشنهاد آیتا... واعظ طبسی
دکتر سکندری گفت: تاریخچه شهر هویزه یکی از بخشهای مهمی است که برای آشنایی خواننده با هویت فرهنگی، اجتماعی و بومی هویزه باید درنظر گرفته میشد تا بتواند مسأله نوسازی شهر را بپذیرند. به عبارتی باید ساختار فکری خواننده را درباره مراکز فرهنگی، آموزشی، بهداشتی و در کل جغرافیای شهری در تاریخ واکاوی میکردیم و همچنین شرایط هویزه بعد از انقلاب اسلامی نیز تبیین میشد تا خواننده را برای مطالعه اثر آماده میکردیم. وقتی درسال۱۳۶۱ هویزه آزاد شد، تولیت فقید آستان قدس رضوی مرحوم آیتا... واعظطبسی پیشنهاد بازسازی هویزه را به امام خمینی(ره) مطرح کرد، حضرت امام فرمودند که چه ارگانی بهتر از آستان قدس که این امر مهم را انجام دهد. سکندری با بیان این مطلب افزود: صبغه فرهنگی و مذهبی این مجموعه باعث شد تا آستان قدس به بازسازی هویزه اقدام کند. از طرف دیگر مردم مطلع نبودند که آستان قدس در زمان جنگ اقدام به ساخت یک شهر با زیرسازی شهری، خیابانکشی، اجرای طرح اگو(که در آن زمان هیچ شهر خوزستان نداشت) و ساخت ۲۰۰۰واحدمسکونی از۱۵۰تا۳۰۰متری با توجه به تعداد افراد خانوار کرده است. بنابراین تالیف این کتاب میتوانست خدمات آستان را برای مخاطب به تصویر بکشد.
وی به اهمیت بیان خدمات آستان قدس به مردم اشاره کرده و گفت: بیش از۴۰سال از پیروزی انقلاب گذشته و متاسفانه کمتر به بیان خدماتی که آستان مقدس امام رضا(ع) درابعاد مختلف فرهنگی و عمرانی انجام داده، پرداخته شده است، لذا ضرورت دارد تا برای روشن شدن اذهان مردم این خدمات مکتوب وماندگار شود. دکتر سکندری تاکید کرد: اگر مردم نسبت به خدمات صورتگرفته آگاهی یابند، انگیزه آنان برای انجام وقف و نذر بیشتر میشود. مردم باید اطلاع یابند که مدارس مناطق محروم، استخر و سالنهای ورزشی در حاشیه شهر، کتابخانههای متعدد در شهرهای مختلف توسط آستان بنا شده است. وی با بیان اینکه در بخش مهمی از کتاب به چگونگی ساخت وسازشهر، دقت مهندسان درساخت سازهها و تلاش برای بنای شهری مقاوم و بومی اشاره کرد و گفت: هدف ما از بیان این بخش این است که مردم ازاصولی بودن ساخت شهر آگاهی پیدا کنند. وی ادامه داد: به همراه همکارم دکتر غلامرضا آذریخاکستر تلاش کردیم تابا اعتبارسنجی، ضد و نقیضهای احتمالی در مصاحبهها به حداقل برسد. البته دراین زمینه ازهمکاری بنیاد بهرهوری موقوفات و مرکز اسناد و کتابخانههای آستان قدس رضوی بهرهمند شدیم. امیدوارم با همت مجموعههای همکار بتوانیم بهزودی کتاب به دست عموم مردم برسد.