این به معنای تقویت همزمان آسیبپذیری رژیم صهیونیستی در داخل و منطقه است. اکنون شاهد شکلگیری شکستی ترکیبی هستیم که ماحصل آن، تسریع حرکت منطقهای و داخلی صهیونیستها بهسوی نقطه زوال و تباهی خواهیم بود.
خیزش صهیونیستها علیه نتانیاهو
معترضان به نخستوزیر رژیمصهیونیستی شامگاه شنبه تظاهرات گستردهای را علیه نتانیاهو در تلآویو برگزار کردند. مرکز تظاهرات علیه نتانیاهو در تلآویو در منطقه کاپلان بوده است. شهر قدس اشغالی نیز شاهد تظاهرات گسترده علیه نخستوزیر رژیمصهیونیستی بوده است. تظاهرکنندگان در شهر قدس بهسوی محل اقامت نتانیاهو حرکت کرده و در برابر محل اقامت نخستوزیر رژیمصهیونیستی تجمع کردند.روند اعتراضات خانوادههای اسرای اسرائیلی از هفتادمین روز جنگ علیه غزه، شدت بیشتری گرفته و مخالفان ادامه جنگ چندینبار در میدان کاپلان، مرکز تلآویو تجمع کرده یا در مقابل مقر وزارت جنگ این رژیم دست به تظاهرات زدهاند. کابینه نتانیاهو در مخالفت با هرگونه توقف درگیریها، همچنان بمباران علیه نوار غزه و محاصره آن را ادامه میدهد؛ امری که باعث شده تا شمار قابلتوجهی از اسرای اسرائیلی بر اثر حملات هوایی یا نرسیدن دارو توسط خود اسرائیل کشته شوند. پسلرزههای عدم توافق، خیابانهای ملتهب و فشار اسرایی که طالب آزادی و توقف جنگ هستند، کابینه تلآویو را در آستانه فروپاشی قرار داده و ارتش را در نبرد با مقاومت فلسطین تضعیف کرده است.
کابینه جنگ در آستانه فروپاشی
رئیس سابق موساد به کابینه تلآویو درباره وخامت این اوضاع هشدار میدهد: «اگر ربودهشدگان زنده نمانند، اسرائیل برای اولین بار از زمان تأسیس خود جنگ را [به دلایل داخلی] خواهد باخت.»نداو شارگای، نویسنده اسرائیلی در روزنامه اسرائیلالیوم، با اشاره به اینکه «تلآویو برای هیچ تصمیمی درباره جنگ [ازجمله آتشبس] نمیتواند بهطور مستقل تصمیم بگیرد» میگوید: «باید تلاش کنیم وابستگی به آمریکا را کم و براساس مصالح خود عمل کنیم.»
نتانیاهو راهی جز پذیرش شکست ندارد
در مقابل، تحلیلگر نظامی روزنامه هاآرتص، عاموس هارئل اختیار جنگ را در دست تلآویو میبیند و درباره هزینههای آن مینویسد: «حماس برای توافق جدید، خواستار آتشبس دائمی و تعهد اسرائیل برای آسیبنرساندن به رهبران خود است؛ و این یعنی پایان جنگ بدون دستیابی به اهداف اعلامشده اسرائیل. در سایه اصرار نتانیاهو به تداوم جنگ، به نظر میرسد که توافق با حماس بهعنوان تنها راهکار فروکش اعتراضات در تلآویو، هدف آسانی برای اسرائیل نباشد؛ جایی که حماس تاکید میکند: اسرای دشمن برنمیگردند مگر طبق شروط مقاومت، که اولینشان توقف جنگ است.»حضور اسموتریچ و بن گویر در کابینه رژیم صهیونیستی، از ابتدا برای نتانیاهو دردسرساز بوده اما این مسأله طی سه ماه اخیر به نقطه اوج خود رسیده است. نتانیاهو از یکسو بهخوبی میداند که اگر اسموتریچ و بن گویر حمایت خود را از وی قطع کرده یا از کابینه خارج شوند، بهصورت خودکار شاهد فروپاشی کنست و برگزاری انتخابات دوباره خواهد بود. در این صورت محبوبیت ۲۰درصدی نتانیاهو پاسخگوی حضور وی در راس معادلات قدرت نخواهد بود. ازسوی دیگر، اگر نتانیاهو کماکان سیاستهای کلان جنگ را براساس نظر اسموتریچ وبن گویر ترسیم کند، بانارضایتی مطلق برخی شرکای خود مواجه میشود.
خشم آمریکاییها از نتانیاهو و اسموتریچ
پیامهایی که طی روزهای اخیر از کاخسفید و کنگره خطاب به نتانیاهو ارسال میشود، کاملا گویاست. اینکه واشنگتن در عین حمایت مطلق از رژیمصهیونیستی در نسلکشی غزه، قدرت پرداخت هزینههای بازی بن گویر و اسموتریچ و در نهایت شخص نتانیاهو را ندارد. اخیرا یهودیان مجلس نمایندگان آمریکا با هدف بررسی اظهارات ایتمار بن گویر و بزالل اسموتریچ، دو وزیر تندروی کابینه بنیامین نتانیاهو درباره کوچاندن فلسطینیان، نشستی را با مایکل هرتسوگ، سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا، برگزار کردند و در این نشست هشدار دادند اظهارنظرهای این دو وزیر نه فقط به تلاشها برای رسیدن به توافق جهت تبادل اسرا و توقف درگیریها در غزه آسیب میرساند بلکه به رویکرد افکارعمومی آمریکا به اسرائیل نیز آسیب خواهد زد.
در این نشست که پنجشنبه برگزار شد ۱۵ عضو یهودی مجلس نمایندگان از حزب دموکرات حضور داشتند. در میان نمایندگان حاضر در نشست، طرفداران سرسخت تا منتقدان شدید کابینه راستگرای رژیم صهیونیستی دیده میشد. هرتسوگ به تماسهای منظم خود با اعضای کنگره آمریکا ادامه میدهد. این روند کمک میکند تا اعضای کنگره همواره از سیاستهای رسمی کابینه نتانیاهو آگاه باشند اما سفارتخانه نمیتواند درباره محتوای برخی از گفتوگوهای ویژه اطلاعرسانی کند. البته برخی از نمایندگان حاضر در نشست با سفیر رژیمصهیونیستی، نکاتی را فاش کردند. مثلا جان چاکوفسکی، از نمایندگان آمریکایی حاضر در نشست گفت، برخی از نمایندگان حاضر بر ضرورت اخراج بن گویر و اسموتریچ از کابینه تاکید کردند. براد اشنایدر، دیگر نماینده حاضر در نشست نیز گفت: این نشست برای ارزیابی اظهارنظر دو وزیر کابینه رژیمصهیونیستی بود اما در طول نشست فهرستی از اظهارنظرهای غیرمنطقی اعضای کنست مطرح شد.یک منبع آگاه گفته است مایکل هرتسوگ در پاسخ به ابراز نگرانی نمایندگان آمریکایی با یادآوری اظهارات بنیامین نتانیاهو، گفت: اسرائیل در پی آن نیست تا فلسطینیان را به اجبار و با استفاده از زور وادار به مهاجرت کند یا بار دیگر نوار غزه را به اشغال خود درآورد. سه نماینده آمریکایی حاضر در نشست نیز به اکسیوس خبر دادند هرتسوگ در این نشست تاکید کرد به بن گویر و اسموتریچ اجازه داده نمیشود تا آزادانه سخن بگویند ضمن اینکه اظهارنظرهای آنان به معنی موضع کابینه نیست. بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل گفته بود تلآویو باید گامهایی بردارد که مشوق هجرت بسیاری از فلسطینیان غزه به کشورهای دیگر باشد. بن گویر هم با حمایت از این اظهارنظر گفته بود به اسرائیل اجازه داده خواهد شد تا در نوار غزه شهرکهای یهودینشین ایجاد کند.
هجوم خانوادههای خشمگین اسرا به پارلمان
دهها نفر از اعضای خانوادههای اسرای اسرائیلی که پیشتر اعلام کرده بودند دیگر به کابینه رژیمصهیونیستی اعتماد ندارند، عصر دیروز به جلسه کمیسیون دارایی پارلمان این رژیم (کنست) یورش بردند.براساس گزارش رسانههای رژیمصهیونیستی، خانوادههای اسرا که از بیتوجهی تلآویو به خواستههایشان خشمگین بودند، ناگهان با داد و فریاد وارد جلسه اعضای کنست شدند.خانوادههای اسرا تاکنون چند بار با برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای بزرگ فلسطین اشغالی خواستار تلاش هرچه سریعتر تلآویو برای آزادی اسرا شدهاند.خانواده اسرای رژیمصهیونیستی در غزه، روز یکشنبه تحصن خود را در برابر محل اقامت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در قدس اشغالی آغاز کردند.خانواده اسرا همچنین تظاهراتی را در برابر محل اقامتنتانیاهو برگزارکرده وازوی خواستندفوری بهتوافقی برای مبادله اسرادست یابد.خانوادههای اسرای رژیمصهیونیستی، شامگاه روز جمعه نیز مقابل خانه نتانیاهو در شهر قیساریا در جنوب حیفا تحصن کرده بودند.پسلرزههای عدم توافق، خیابانهای ملتهب و فشار اسرایی که طالب آزادی و توقف جنگ هستند، کابینه تلآویو را در آستانه فروپاشی قرار داده و ارتش را در نبرد با مقاومت فلسطین تضعیف کرده است. رئیس سابق موساد به کابینه تلآویو درباره وخامت این اوضاع هشدار میدهد که «اگر ربودهشدگان زنده نمانند، اسرائیل برای اولین بار از زمان تأسیس خود جنگ را به دلایل داخلی خواهد باخت».
با اینحال نخست وزیر رژیم صهیونیستی میگوید تلآویو درخواستهای حماس برای توقف عملیاتهای نظامی در ازای آزادی گروگانها را رد میکند. نتانیاهو مدعی شد که حماس در ازای آزادی افراد ربوده شده ما خواستار خروج نیروهای ما از غزه، آزادی تمام قاتلان و متجاوزان و مصونیت برای حماس است. اگر با این مسأله موافقت کنیم خون سربازان ما به هدر رفته است. اگر با این موافقت کنیم ما دیگر قادر نخواهیم بود امنیت شهروندانمان را تضمین کنیم. من نمیتوانم چنین چیز مرگباری را بپذیرم، پس آن را قبول نخواهیم کرد.به گفته نخست وزیر رژیم صهیونیستی، تنها پیروزی کامل در نوار غزه، نابودی حماس و بازگشت گروگانهای اسرائیلی را تضمین میکند.وی با یادآوری اینکه اسرائیل ۱۱۰گروگان از ۲۴۰ گروگان ربوده شده توسط حماس در ۷ اکتبر را برگردانده است، گفت: ما میخواهیم همه آنها آزاد شوند، این یکی از اهداف جنگ است و فشار نظامی شرط لازم برای تکمیل آن است.نتانیاهو افزود: در آخرین تماس تلفنی که با رئیس جمهور آمریکا، جو بایدن داشتم، این موضوع را به وی گفتم. ما ارزش زیادی برای حمایتهای واشنگتن از تلآویو قائل هستیم اما به بایدن گفتم من قویا از منافع حیاتی اسرائیل دفاع خواهم کرد.نتانیاهو روز یکشنبه در اظهاراتی گفت غزه پس از جنگ باید بدون سلاح بوده و تحت کنترل امنیتی اسرائیل قرار داشته باشد.