«جام‌جم» از میزان نرخ تورم سالانه کشور گزارش می‌دهد

کارنامه یک‌سال گرانی

پس از هفت روز تاخیر در ارائه گزارش مرکز آمار ایران مبنی ‌بر میزان نرخ تورم در کشور، بالاخره این گزارش منتشر شد و بر‌اساس آن نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در دی ماه ۱۴۰۲ کاهشی بوده و شاخص قیمت مصرف‌کنندگان افزایشی بوده است. جزئیات این آمار را بررسی کردیم که در ادامه می‌خوانید.
کد خبر: ۱۴۴۲۸۰۶
 
متوسط نرخ تورم در کشور حدود ۴۳ درصد اعلام شد؛ به این معنا که کالاها و خدمات به‌صورت میانگین ۴۳ درصد نسبت به دوره زمانی مشخص شده گران‌تر شدند. کارشناسان بر این باورند ساختار اقتصادی ایران تورمی است و این موضوع آسیب زیادی به قدرت خرید وارد می‌کند. از سوی دیگر برخی دیگر معتقدند اقدامات دو سال گذشته باعث شده سرعت گرانی کندتر شود. از کاهش رشد نقدینگی گرفته تا ساماندهی شرکت‌های دولتی که منجر به چاپ پول می‌شدند.  طی سال‌های گذشته، نرخ تورم در ایران به‌طور فزاینده‌ای رشد داشته و همین امر موجب التهابات بازار و گرانی اقلام خوراکی و نوشیدنی و بسیاری از کالاهای مصرفی و غیرمصرفی شده است. بر همین اساس نه فقط بی‌ثباتی قیمتی و گرانی کالاها در اقتصاد کشور نارضایتی عمومی مبنی‌ بر گرانی‌های غیرمنطقی را به همراه داشت، بلکه چرخه اقتصاد داخلی را نیز با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو کرد. براساس گزارش‌های مرکز آمار ایران، طی دو سال فعالیت دولت سیزدهم، وضعیت افزایش لجام‌گسیخته نرخ تورم بهبود یافته و به ‌نوعی در حال کنترل است. این در‌حالی بود که اخیرا مرکز آمار ایران گزارش جدیدی از نرخ تورم سالانه کشور و در پی آن شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارها، شاخص قیمت، تورم نقطه به نقطه خانوارها و... داده است. 

 کاهش تورم نقطه به نقطه
میزان تورم نقطه به نقطه در آذر ماه امسال ۴۰.۲درصد بود که در دی ماه به ۳۸.۵درصد رسید. بر همین اساس تورم نقطه به نقطه کالاها و خدمات مصرفی خانوارها در مواردی همچون ارتباطات ۲۳.۲، حمل‌ونقل ۲۹.۹، بهداشت و درمان ۳۲.۸، مبلمان و لوازم خانگی و نگهداری معمول آنها ۳۴.۳و کالاها و خدمات متفرقه ۳۸.۵ درصد گزارش شده است.
 
تورم ماهانه خانوار چقدر تغییر کرد؟
تورم ماهانه خانوار که در اقتصاد به معنای درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل خود است، ۲.۶درصد گزارش شده است. این میزان در‌حالی بوده که این نوع از تورم در ماه گذشته (آذر ماه)۲.۹ درصد بوده است. در واقع تورم ماهانه کل کشور در دی ماه ۰.۳درصد کاهش داشته است. در همین راستا تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» ۲.۴ درصد و برای گروه‌ عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» ۲.۷درصد بوده است. همچنین تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها نیز از ۴۱.۳درصد در آذر ماه به ۳۸.۹درصد در دی‌ماه رسید و میانگین سالانه خوراکی‌ها نیز از ۵۰.۴درصد در آذر ماه به ۴۸.۱درصد در دی‌ماه کاهش یافت.
 
نرخ تورم سالانه چقدر است؟
نرخ تورم سالانه که در اقتصاد به معنای درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه قبل خود است، در دی ماه سال جاری برای خانوارهای کشور به ۴۳.۶درصد رسیده است. این میزان نسبت به ماه گذشته (آذر ماه) که ۴۴.۴ درصد بوده، به میزان ۰.۸واحد درصد کاهش یافته است. در گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای کشور به تفکیک استان‌ها نیز بیان شده است. این در‌حالی است که میزان نرخ تورم در ۱۱ استان کشور کمتر از نرخ تورم کل کشور بوده، به‌طوری‌که این نرخ در استان تهران ۳۸.۶، در خوزستان ۴۰.۴، سمنان۴۰.۶، بوشهر ۴۰.۸، سیستان و بلوچستان ۴۱.۶، مازندران ۴۲.۳ و زنجان ۴۲.۷درصد بوده است. همچنین این نرخ تورم در استان‌های کرمان، فارس و اردبیل به ترتیب ۴۲.۸، ۴۲.۹ و ۴۳.۴ درصد بوده است.
 
تغییرات قیمت در دهک‌های هزینه‌ای
نرخ تورم سالانه کشور در دی‌ماه امسال برابر ۴۳.۶درصد بوده و دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۴۰.۶ درصد برای دهک اول تا ۴۵.۲درصد برای دهک دهم بوده است. بر همین اساس فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ۴.۶ واحد درصد رسید که نسبت به ماه گذشته (۴.۱واحد درصد) میزان ۰.۵واحد درصد افزایش داشته است. شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوارهای کشور نیز در دی‌ماه۱۴۰۲ به عدد ۲۲۲.۷رسیده است که نسبت به ماه گذشته، ۲.۶درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۳۸.۵درصد و در۱۲ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته، ۴۳.۶درصد افزایش را تجربه کرده است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها