اصحاب رسانه و رسانههای صوتی و تصویری نیز با حضور درمحل برگزاری چهلودومین جشنواره فیلم فجر، لحظه به لحظه این رویداد را پوشش میدهند. شبکههای مختلف رادیویی با استقرار درخانه جشنواره، برج میلاد آخرین اخبار و رویدادهای جشنواره، حواشی و گفتوگوهای جذاب باهنرمندان و فیلمسازان و...را ازامواج رادیویی تقدیم سینمادوستان و علاقهمندان میکنند. دراین گزارش با تعدادی از عوامل برنامهساز شبکههای مختلف رادیویی گفتوگوشده که درذیل میخوانید.
حضور ویژه معاونت صدا در جشنواره
مسعود نجفی، مدیر روابطعمومی این دوره از جشنواره نقش رادیو را درترویج فرهنگ سینمایی کشور بهخصوص در این دوره از جشنواره پررنگتر میبیند و به جامجم میگوید: امسال معاونت صداخیلی ویژه در کنارجشنواره است و پشت به پشت برنامه تولید میکند و توجه ویژهای به جشنواره داشته است.ازهمین تریبون تشکر ویژه میکنم که برنامههای متنوع با رویکردهای متفاوت به بخشهای مختلف جشنواره میپردازد. وی در پاسخ به این پرسش که نقطهقوت این برنامهها را کجا دیده است، بیان میکند: نقطهقوت همین تنوع شبکهها و برنامههاست و هرکدام از شبکهها بنا به سیاستهایشان به بخشهای مرتبط میپردازند. رادیو اقتصاد به سیاستهای اقتصادی، گفتوگو و تهران و...میپردازد و انشاءا... تا روز آخر همینطور پررنگ و پرانرژی ادامه دهند و ما هم بتوانیم میزبان خوبی برایشان باشیم.
سراغ هنرمندان جوان میرویم
سیروس رجبی، تهیهکننده ویژهبرنامه«کافه رادیو» از رادیو جوان میگوید: این برنامه بهصورت ویژه در ایام جشنواره سعی میکند، نقش جوانان را بیشتر در سینمای ایران نشان دهد و در اکثر فیلمهایی که ما معرفی میکنیم به سراغ بازیگران جوان و کارگردانهای اولی و جوان میرویم. همچنین نقشهای مختلفی که بازیگران جوان یا حتی تصویربرداران جوان عهدهدار میشوند. حتی ما سراغ جوانهای موفق در عرصههای فرهنگ و هنر که در حال فعالیت هستند، میرویم. تهیهکننده برنامه کافه رادیو در پاسخ به این پرسش که به چه دلیل به سراغ کاراولیها میروید، میافزاید: خیلیها در این حوزه فعالیت میکنند، در روستاها و شهرهای مختلف، وقتی شنوندگان متوجه میشوند جوانی از کجا شروع کرده و به اینجا رسیده است، همین امر سبب ایجاد انگیزه میشود. امسال هم نقشاولیها و کارگردانهای اولی زیاد داریم.
فیلمها را نقد میکنم
مینو خانی، مدرس دانشگاه و کارشناس بخش سینمایی برنامه «کافه رادیو» از رادیو جوان که برای دومین سال است که همراه جشنواره فیلم فجر است، میگوید: در این دوره از جشنواره کارشناس سینمایی هستم وفیلمها را نقد میکنم. البته در ایام جشنواره نگاهی به فیلمها داریم، چراکه ما به سهم خودمان بخش حمایت کنندگی از جشنواره را بهعهده داریم.
از داستان فیلم بیشتر بدانید
علیرضا کنگرلو که اجرای برنامه «کافه رادیو» از رادیو جوان را بهعهده دارد، میگوید: در این برنامه درباره فیلمهای به نمایش درآمده، صحبت میکنیم و معمولا بعد از نمایش آنها و روز بعد با حضور کارشناسان سینمایی و عوامل فیلمهایی که در جشنواره حضور دارند به تحلیل و بررسی فیلمها میپردازیم.وی درباره این که برای جذب مخاطب چه راهکارهایی را در نظر میگیرید، میگوید: مخاطبان معمولا دوست دارند درباره داستان فیلم بیشتر بدانند یا کسانی که موفق میشوند فیلمها را ببینند، تمایل دارند به حواشی فیلمهای مربوط هم بپردازیم. یکی از جذابیتها برای مخاطبان سینمایی این است که با عوامل مخصوصا بازیگران و کارگردانهای اثر سینمایی صحبت کنیم که این اتفاق در برنامه کافه رادیو رخ میدهد.
پوشش تصویری برنامههای رادیویی در جشنواره
میثم جزی، کارگردان تصویری ایران صدا میگوید: ما اصولا پوشش تصویری شبکههای رادیویی را انجام میدهیم. در روزهای جشنواره فیلم فجر طبق آفیشهایی که به دست ما رسیده، برنامههای رادیویی را به صورت تصویری پوشش میدهیم. این برنامهها از طریق اینترنت و در بستر اینترنت پخش میشود و روی سایت خود شبکهها و اپلیکیشن ایرانصدا بهصورت تصویری قرار میگیرد و مردم میتوانند ببینند. شبکههای ایران، فرهنگ و نمایش بهصورت تصویری برنامههایشان ضبط و پخش میشود.
نگاه متفاوت به سینما
مریم شوندی، سردبیر برنامه رادیو گفت وگو میگوید: من سردبیری برنامه سینما زاویه از رادیو گفت وگو را بهعهده دارم که شبهای جشنواره فیلم فجر با عنوان ویژه برنامه «سودای سیمرغ» ازساعت۲۱ از رادیو گفتوگو پخش میشود. ما این برنامه را از آذرماه کلید زدیم و تلاش کردیم نگاه متفاوتی نسبت به سینما داشته باشیم. ما در پی این بودیم که سینما چطور انسان را بر پرده سینما تصویر میکند و در مورد شخصیت آن، چه فیلمهای ایرانی و چه خارجی صحبت میکنیم. ما به صورت اختصاصی و از زاویه دید خودمان که چگونه انسان را به تصویر کشیدند به نقد فیلمها میپردازیم. چه نسبتی به انسان کنونی ایرانی دارد و چگونه جامعه ایرانی را به تصویر میکشند. گوینده این برنامه وحید رونقی، از قدیمیهای رادیوست که سالها در حوزه سینما کار کرده و از آنجا که در سینما و حوزه تخصصی، انتخاب مجری سخت است، نمیتوان هر گویندهای را بهعنوان مجری انتخاب کرد.
تبیین ﺷﺮاﻳﻂ اﻗﺘﺼﺎد ﺳﻴﻨﻤﺎی کشور
ژاله اکبری، گوینده ویژه برنامه فیلم فجر با عنوان«بازار سینما» ازرادیو اقتصاد میگوید: این برنامه با هدف ﺗﺒﻴﻴﻦ ﺷﺮﺍﻳﻂ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﺳﻴﻨﻤﺎﻱ کشورﻭبررسی ﺗﺎﺛﻴﺮﺟﺸﻨﻮﺍﺭﻩ ﻓﻴﻠﻢ ﻓﺠﺮﺑﺮهرچه شکوﻓﺎﺗﺮﺷﺪﻥ ﺳﻴﻨﻤﺎﻱ ﺍﻳﺮﺍﻥ ورونق فروشفیلمها پخش میشود. رادیو اقتصاد هر موضوعی را ازمنظر اقتصاد مورد بحث و بررسی قرار میدهد، صنعت سینما در کل دنیا ازجمله کشور ما از این قاعده مستثنی نیست و از نگاه اقتصادی حرفهای زیادی برای گفتن دارد که ما درباره مراحل مختلف نمایش و تولید یک فیلم که میتواند اعداد و ارقام خاصی را جابهجا کند، صحبت میکنیم. برنامه بازار سینما هر روز ساعت ۱۷ تا ۱۷ و۳۰ دقیقه روی آنتن رادیو اقتصادمیرود.
تمرکز بر سیاستهای جشنواره
هدی فلاح، تهیهکننده برنامه سینما بهمن از رادیو تهران میگوید: بیش از۱۱سال است که بهصورت حرفهای در حوزه سینما مینویسم و برنامه میسازم. به نظرم ایام جشنواره بیشتر برای کسانی که سینما را حرفهای دنبال میکنند نیز آنهایی مهم است که برنامهای به آنها بگوید که درطول سال چه ببینند وچطور ببینند. ما به سیاستها توجه میکنیم، یعنی برخلاف جشنوارههای دیگر در دنیا، جشنواره فجر بر مبنای تغییرات مدیریتی درسازمان سینمایی، سیاستش دستخوش تغییر شده است. در دورههایی نگاه بینالمللی داشته است، البته بیشتر برای این که مخاطبان را با سینمای بینالملل آشنا کند و زمانی بیشتر ملی بوده و حالا هم مدعی نگاه منطقهای است، ما میخواهیم در این باره هم حرف بزنیم.
یک فضای چندصدایی ایجاد میکنیم
شهاب شهرزاد، مجری کارشناس برنامه«باغ هنر» رادیو ایران میگوید: این برنامه یک مجله شنیداری فرهنگی ـ هنری است که از شنبه تا چهارشنبه ساعت۱۶ به مدت ۴۰دقیقه از رادیو ایران پخش میشود. درحال حاضر این برنامه هشت سال به طور پیوسته با اجرای من درحال پخش است ومن تقریبا از آغاز فعالیتم درمطبوعات یعنی ازدهه ۷۰ در تمامی دورههای جشنواره حضور داشتهام. اولین دغدغه من درحوزه مطبوعات نقد فیلم بود و موضوعات روز سینمایی رابررسی میکردم. وی بیان میکند: ما برای جلب بیشتر مخاطب، در برنامه باغ هنر تلاش میکنیم که یک فضای چندصدایی ایجاد کنیم. ما تلاش میکنیم نگاه چندصدایی برای شنیده شدن آرای مختلف درحوزه فرهنگ وهنر بازکنیم و این فضا مهیا میشود تا گفت وگو شکل بگیرد.
چالش با مباحث مختلف فرهنگی
یدا... گودرزی، مدیر گروه فرهنگ و تمدن رادیو ایران عنوان میکند: ما در برنامه باغ هنر به مباحث مختلف فرهنگی به صورت چالشی میپردازیم، اما به علت زیادی فیلمها نمیتوان به صورت عمیق به فیلمها پرداخت. ولی قصد ما معرفی فیلمهای جشنواره و تبیین سیاستهای نظام درباره سینما و گفتوگو با مدیران سینمایی، هنرمندان و منتقدان فیلم است. چالشی بودن برنامه مهمترین وجه آن نسبت به دیگر برنامههای شبکه است. در حوزه فرهنگ ما هر چقدر هم تلاش و کوشش بیشتری کنیم رضایت درونی بیشتری بهدست میآوریم.
نباید تلاشهای فیلمساز را زیر سؤال ببریم
فریبا باقری، مجری رادیو و تلویزیون که اجرای برنامه «هدهد صبا» را از رادیو صبا بر عهده دارد، میگوید: تفاوت این برنامه با دیگر برنامههای دیگر این است که صرفا تخصص اجرا برایش کفایت نمیکند. شما باید دانش و تخصص سینمایی هم داشته باشید. نمیشود با آدم متخصص گفتوگو کنیم یا درباره جشنواره و فیلمها نظر دهیم، اما هیچ دانش و تخصصی وجود نداشته باشد. سینماگران با یک امیدی فیلمهایشان را به جشنواره میآورند. این دیدهشدن برایشان مهم است، آنقدر مهم که انتقادهای تند و عجیبوغریب هم پذیرا نباشند. باید آنچه راکه هست منتقل کرد اما چنان نباشد که تلاشهای فیلمساز را زیر سؤال ببریم. ما تلاش میکنیم جزئیات را هم به تصویر بکشیم و ازسالنها، حالوهوای اکرانها و نشستهای خبری هم برای مردم بگوییم.
همراهی با پژوهشگران حوزه جامعهشناسی
امین خرمی، کارشناس برنامه «برداشت ۴۲» از شبکه رادیویی فرهنگ میگوید: بنا به سیاست شبکه رادیویی فرهنگ در اتاق فکر برنامه مثلثی ترسیم شده که یک بخشی مرتبط به بحث نقد و تحلیل فیلمهاست و از لحاظ ساختاری و محتوایی به آنها پرداخته میشود. بخش دوم همراهی با منتقدان سینما از یکسو و از سوی دیگر عوامل فیلمها؛ کارگردانها، بازیگران، تدوین و موسیقی است. فصل سوم یکی از متفاوتترین بخشهاست؛ جایگاه و ساحتی که در قامت نگاه جامعهشناسی و جامعهشناختی در سایه همراهی با پژوهشگران حوزه جامعهشناسی در جشنواره حضور دارند. ما تلاش میکنیم تا جنس نگاه آثار سینمایی تولیدشده نسبت به دغدغهها و مطالبات مردم و جایی را که مردم میتوانند خودشان را در آثار سینمایی ببینند در حوزه هنجارها و ناهنجارها مورد رصد قرار دهیم که مورد توجه شنوندهها هم قرار گرفته است.
در برنامه موجسواری نمیکنیم
محمد بخشایش، تهیهکننده «استودیو هشت در سودای سیمرغ» ازرادیو نمایش بیش از۱۵دوره از جشنواره را پشتسر گذاشته و میگوید: هرساله جشنواره برای من حالوهوای متفاوتی داشته است. ازآنجا که این برنامه ازشبکه رادیویی نمایش پخش میشود، غالبا مخاطب انتظارداردکه تخصصیتر به موضوع فیلمها پرداخته شود، از اطلاعرسانی محض خارج وبیشتر به سمت اطلاعرسانی تخصصی برود. وجه تمایز ما درشبکه و انتخاب موضوعات، تخصصیبودن آنهاست. در این ویژهبرنامه سعی میکنم که حق را بگویم و آنچه گفته میشود صادقانه و بهدور ازهیاهو وجنجالهای فضای مجازی باشد تا مخاطب از آن استفاده کند. در برنامه موجسواری نمیکنیم. خاصیت رسانه این است که با جنجالهای فضای مجازی گول نخورد و وارد فضاهای جنجالی و فضاهای مجازی نشود که گاهی اوقات هم بسیار جهتدهی شده است.