یکی ازمهمترین بازارهای این ایام، گوشت است که باتوجهبه قیمت بالای آن، هرگونه تنش در این بازار نارضایتی مردم را به دنبال خواهد داشت؛ منصور پوریان، رئیس شورای تأمینکنندگان دام کشور در گفتوگو با جامجم، توضیحاتی درباره روند تأمین گوشت در ماههای پیش رو داده که در ادامه میخوانید.
درهفتههای گذشته شاهد افزایش قیمت گوشت بودیم، این درحالی است که واردات گوشت همچنان ادامه دارد؛ علت اصلی این افزایش قیمت چه بوده است؟
قیمت دام زنده در کشور بهعنوان یک قیمت منطقی مطرح نمیشود. قیمتی که روی دام زنده گذاشته شده است، از نظر تولیدکنندگان این صنف مردود است؛ قیمت ثابتی که برای دام تولید داخلی مطرح میشود بالا بوده و توان رقابت با دام وارداتی را ندارد. افزایش قیمت گوشت در بازار بهصورت مستقیم متأثر از قیمت دام زنده نیست؛ چرا که بیشتر گوشت بازار از طریق واردات چه بهصورت دام زنده و چه بهصورت گوشت گرم و منجمد تأمین میشود. گرانیهای اخیر در همه محصولات پروتئینی رخ داده؛ اما توزیع گسترده گوشت وارداتی چه بهصورت گرم و چه بهصورت سرد منجر به ثبات قیمت گوشت در کشور شده است. معمولا در دو ماه اول زمستان مصرف گوشت بهصورت منجمد بالا میرود؛ اما امسال میزان عرضه گوشت گرم تا حدی بود که مصرف گوشت منجمد تا حد زیادی بالا نرفت. گرانیهای اخیر هم موقت بوده و باز شاهد ثبات قیمت گوشت در بازار هستیم. در حال حاضر هم گوشت منجمد و هم گوشت گرم به میزان زیادی با نرخ دولتی در مراکز عرضه میشود؛ قیمت گوشت منجمد گوسفندی هر کیلو ۲۳۰هزار و برای گوساله ۲۸۵ هزار تومان تعیین شده و مردم میتوانند از مراکز عرضه این گوشت را تهیه کنند.در بخش گوشت گرم شاهد افزایش قیمت روی لاشه گرم بودیم؛ اما گوشت گوسفندی گرم به قیمت هر کیلو ۲۸۰ هزار تومان وارد شده و ۳۱۰ تا ۳۴۰ هزار تومان عرضه میشود. گوشت گرم گوساله هم هر کیلو ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار تومان بهصورت شقهای برای مصرفکننده در فروشگاههای بزرگ و بازار میوه و ترهبار عرضه میشود. تأمین گوشت گرم کشور بهصورت واردات دام زنده و کشتار آنها در مبادی رسمی در مرزها صورت میگیرد.
وضعیت تولید گوشت گرم در داخل به چه شکل است؟
باید خاطرنشان کرد که امسال زمستان مانند هر سال تولید گوشت گرم داخلی افزایش داشته است؛ میزان دام زیادی تولید شده و تا آخر بهمنماه باید این میزان گاو و گوسفند کشتار شود و در ادامه باز هم شاهد افزایش میزان تولید گوشت گرم داخلی خواهیم بود. زایشهای بسیار خوبی در پاییز و زمستان رخ داد؛ چراکه معتدل بودن هوای امسال باعث رشد زادوولد دامها شده است. درهرصورت این اطمینان به مصرفکنندگان داده میشود که میزان گوشت موجود در بازار بهصورت گرم وارداتی و تولید داخلی و همچنین منجمد وارداتی زیاد بوده و نگرانی از بابت تأمین گوشت تا پایان سال جاری وجود ندارد. با ادامه این روند نهتنها شاهد ثبات قیمت گوشت هستیم، بلکه میتوان یک قیمت منطقی برای گوشت را هم پیشبینی کرد.
برنامهریزی برای تأمین گوشت موردنیاز برای پایان سال و ماه رمضان صورتگرفته است؟
تدابیر لازم برای تأمین گوشت مورد نیاز شب عید و ایام رمضان اندیشیده شده و اقداماتی هم صورت گرفته و هم در آینده انجام میگیرد؛ از جمله اقدامات صورتگرفته واردات ۴۰هزار تن گوشت منجمد گوساله برای ماه رمضان و ۱۰هزار تن گوشت منجمد هم در سردخانههای کشور برای این ایام ذخیره شده است. ازطرف دیگر واردات دام زنده هم درحال انجام است و روزانه این دام کشتار شده و به بازار عرضه میشود. گوشت موردنیاز ایام ماه رمضان وشب عید هم درحال تولید است که انشاءا...در شب عید و ماه مبارک رمضان هیچگونه مشکلی درتأمین گوشت بهصورت گرم ومنجمد نخواهیم داشت.این گوشت باقیمت مصوب به دست مصرفکنندگان خواهد رسید. عرضه گوشت در روزهای پایانی بهمنماه به سبب نزدیکشدن به ایام ماه مبارک رمضان و عید باز هم بیشتر خواهد شد و هیچ التهابی برای بازار گوشت در روزهای پایانی سال به وجود نخواهد آمد.
جزئیات قیمت گوشت
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور میگوید: گوشت در مراکز تعیین شده با نرخ دولتی عرضه میشود و گوشتی که با قیمت بالاتر در حال عرضه است، گوشت گرم تولید داخلی است؛ اما قیمت مصوب عرضه برای گوشت منجمد گوسفندی ران و دست ۲۵۰هزار تومان و قطعات دیگر ۲۳۰هزار تومان و گوشت گوساله منجمد با قیمت ۲۸۵هزار تومان عرضه میشود؛ گوشت گرم تازه گوسفندی هم با قیمت ۳۴۰هزار تومان به طور گسترده تا ۳۲۰تن در روز عرضه میشود. التهاب و کمبودی که در دام و گوشت وجود داشت کاملا از بین رفته و وضعیت تأمین گوشت قرمز کاملا سفید شده و شاهد ثبات قیمت هستیم.