در ابتدای این نشست مهدی فضائلی با بیان اینکه مجموعه دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب از آغاز فعالیت خود این توجه را داشتند که پیام رهبری با فراهم کردن همه بسترها به طالبان پیام برسد خاطرنشان کرد: ابلاغ و ارسال پیام آنقدر اهمیت دارد که در تعالیم دینی کسانی که در معرض پیام قرار نگرفته اند مصونیتی در برابر عذاب دارند و این مساله در قرآن و مبانی دینی، حقوقی و فقهی ما هم مورد توجه قرار گرفته شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت انتقال پیام رهبری، دوستان تلاش حداکثری خود را بکار بستند تا برای انتقال دیدگاههای ایشان از همه امکانات و سکوها و بسترهای مناسب استفاده کنند و از همین رو بود که این صفحات رهبری در شبکههای اجتماعی جزو بروزترین رسانهها محسوب میشد.
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب با اشاره به محدودیتهایی که در گذشته برای صفحات رهبری ایجاد میشد گفت: اتفاقی که اخیر در اینستاگرام افتاد و حساب رهبری با وجود بیش از ۵ میلیون دنبال کننده و بدون هشدار قبلی مسدود شد مسبوق به سابقه بود و اگر در گذشته در اینستاگرام یا توییتر محدودیتهایی ایجاد میشد با پیگیریهای صورت گرفته طی یکی دو روز این صفحات باز میشد، اما الان به نظر میرسد که این حساب به طور کامل مسدود شده و بنایی بر باز شدن آن نیست.
فضائلی اضافه کرد: فکر میکنم این اتفاق و مشابه آن مثل رخدادی درباره عکس شهید سلیمانی مسدود شد و مجموعه این اتفاقات حاوی پیامهای مهمی است مبنی بر اینکه گردانندگان این سکوها و بسترهای ارتباطی هر جایی که احساس کنند یک پیام موثری خلاف اهداف کلان آنها منتشر میشود و اثربخش است همه ملاحظات و ادعاهایی خود درباره حمایت از آزادی بیان را زیر پا میگذارند تا جلوی آن پیام موثر را بگیرند و از همین رو باید گفت که با یک دیکتاتوری دیجیتالی از سوی غرب مواجه ایم.
فرشاد مهدی پور سخنران بعدی این نشست بود که با اشاره به اهمیت عملیات طوفان الاقصی گفت: رژیم صهیونیستی بعد از این اتفاق و شکست اطلاعاتی و نظامی در پی آن بود که خود را بازیابی کند و یکی از شیوههای که در پیش گرفت انتقام گرفتن از کسانی بود که با آگاهی بخشی از مردم فلسطین حمایت کردند و به عبارت دیگر اینکه حیات رژیم صهیونیستی زیر سوال رفت و باید برای بقا میجنگید.
وی با بیان اینکه رفتاری که شرکتهای چند ملیتی پلتفرمهای رسانهای در مسدود سازی صفحات حامیان مردم فلسطین خشونت بار و بی سابقه است تصریح کرد: ما الان در یک موقعیت جنگی قرار داریم و جنگ نرم غرب با بازتولید همه سطوح آن در حوزه روانی انجام میشود و بنابراین موضوع مسدود شدن صفحات رهبری را نباید به معنای پایان جنگ بدانیم و ما در شرایطی قرار داریم که بخشی از زمین بازی در اختیار دشمن قرار دارد و بنابراین نباید عرصه را ترک کرد.
معاون امور رسانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: در حال حاضر آن چیزی که تکلیف ایجاد میکند فعال سازی همه ظرفیتها برای مقابله است، چون طرف مقابل میخواهد همه صداها را خفه کند پس ما به هیچ وجه نیاید زمین مبارزه را ترک کنیم و باید راههایی را پیدا کنیم و در این موقعیت از آرمان مردم فلسطین حایت کنیم.
محمد لسانی کارشناس رسانه در ادامه این نشست با بیان اینکه اولین باری که در دهه ۴۰ مفهوم شبکه اجتماعی مرسوم شد برای توضیح شبکه روابط انسانی بود گفت: شبکه روابط سید علی خامنهای از چنان گسترهای برخوردار است که در حال حاضر محور مقاومت به جبهه شبکه روابط رهبری تبدیل شده و با خرده شبکهها هم ارتباط برقرار میکند و بنابراین ایجاد اختلال و مسدود سازی صفحات ایشان در شبکههای اجتماعی بار معنایی بالایی دارد.
وی با اشاره به اینکه در مجموعه اینستاگرام این صفحه اولین پخش زنده از اجلاس انتفاضه فلسطین در سال ۹۱ ارائه کرد تصریح کرد: در حوزه بکار گیری فناوری جدید، انتشار نامه رهبری به جوانان اروپا و شمال آمریکا موجی ایجاد کرد که باعث عصبانیت مقامات صهیونیستی شده بود.
این کارشناس رسانه با بیان اینکه در جریان جنگ غزه سخنان روشنگرانه رهبری در حمایت از مردم فلسطین باعث آگاهی بخشی شد گفت: نقطه زنی و کنش گری خاص صفحات ایشان در شبکه اجتماعی و ۱۵۰ میلیون بازدیدی که بعد از عملیات هفت اکتبر از این صفحات صورت گرفته باعث شد که در جریان راهپیماییهای چندصدهزار نفری که در غرب صورت گرفت وقتی تظاهرکنندگان مورد سوال قرار میگرفتند در پاسخ عنوان میکدرند که تنها رهبری سیاسی که بدون ملاحظه از آرمانهای فلسطین دفاع میکند رهبری انقلاب است.
لسانی تاکید کرد: کارشناسان اقتصادی درباره تاثیر تحریم کشورها بر این نکته اذعان دارند که این نوع تحریمها بر پایه دلار باعث دلارزدایی شده است و با توجه به نوع رویکرد ایالات متحده درباره صداهایی که مخالف اهداف کلان آمریکا هستند باید گفت که این مساله حتی در داخل این کشور هم باعث رسانه زدایی شده و زمینه را برای شکل گیری رسانههای اجتماعی جدید فراهم کرده است.
وی با اشاره به اینکه سیاست رسانهای غرب ترویج کژآگاهی و شیوع ناآگاهی است گفت: فیک نیوزها و لشکرسازی کاذب و انبوه سازی دروغ که مورد اشاره رهبری هم قرار داشت دقیقا بر این نکات متمرکز شده و بواسطه همین موضوع است که خبر کذب سربریدن ۴۰ نوزاد اسرائیلی از زبان رئیس جمهور آمریکا بیان میشود و جریان ناآگاهی هم در پی آن است تا بستن صداها و حتی به شهادت رساندن خبرنگاران در غزه باعث انسجام زدایی جبهه مقاومت شود.
لسانی راهکار اصلی مقابله با چنین ترفندهای رسانهای را بهره گیری از قواعد طرف مقابل برای مقابله به مثل دانست و تاکید کرد: ائتلاف رسانهای و بلوک سازی و شکل گیری رسانههای جایگزین زمینه را برای نقش آفرینی موثر در حوزه اطلاع رسانی و روشنگری فراهم میآورد.
محمد صرفی سردبیر روزنامه انگلیسی زبان تهران تایمز هم در این نشست با تاکید بر اینکه ماجرای مسدود شدن صحفات رهبری در شبکههای اجتماعی را باید در پازل بزرگتری مورد بررسی ار داد خاطرنشان کرد: در دهه نود میلادی جوزف نای برای اولین بار از واژه قدرت نرم استفاده کرد و در سالهای بعد آن را شرح و بسط داد و در توضیح این مفهوم گفت که قدرت نرم نوعی از قدرت است که کشورهای دیگر را وادار میکند کارهایی را بدون اجبار قدرت نظامی انجام دهد.
وی ادامه داد: چند سال پیش دو محقق آمریکایی مقاله مشترکی را در یکی از نشریات معتبر این کشور منتشر کردند که در آن آمده بود کشورهای مخالف ارزشهای غربی از قدرت نرم و ابزارهای ما علیه ما استفاده میکنند و باید از این شیوه به عنوان قدرت تیز یاد کرد که بر پایههای فرهنگی، علمی، دانشگاهی، رسانهای و نشر استوار است.
صرفی تصریح کرد: این دو محقق ایران، چین و روسیه را از جمله کشورهایی دانستند که از قدرت تیز استفاده میکنند و در همان موقع درباره نحوه برخورد با قدرت تیز گروهی از جمله جوزف نای معتقد بودند که، چون کشورهای استفاده کننده از قدرت توانایی پیروزی در این میدان را ندارد بنابراین ما پیروز این عرصه خواهیم بود، اما در مقابل گروه دیگری بر این باور بودند که قدرت تیز به منافع آمریکا آسیب میزند و بنابراین نباید اجازه فعالیت به آنها داد و مسیر حذف را باید در پیش گرفت.
این کارشناس رسانه اظهار کرد: اتفاقی که برای صفحات رهبری رخ داد نشان میدهد که رویکرد سلبی در آمریکا غلبه دارد و آنها برغم همه شعارهایی که در حوزه آزادی بیان میدهد نمیگذارد صداهای مخالف شنیده شود.
صرفی گفت: اف دی دی یکی از موسسات صهیونیستی که در اعمال تحریمها علیه ایران بسیار فعالانه ظاهر شده و مدیر آن از بستن صفحات رهبری بسیار استقبال کرده و حتی ایلان ماسک را ترغیب کرد تا صفحات رهبری در شبکه ایکس را ببندد، چون از نظر مقامات و شخصیتهای صهیونیسی روایتهای آیت الله خامنهای خطرناک است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد