نیلوفر اردلان مینویسد: « چه کاریه که ما دنبال ساختار دفاعی باشیم و تاکتیک داشته باشیم، خب همه چیز که فوتباله!»، شبکههای مجازی مینویسند:«آقای گواردیولا پس این مدت خیلی خودت را به زحمت انداختی، فوتباله دیگه» و حواشی ادامه مییابد. منتقدان و کارشناسان اعتقاد دارند که امیر قلعهنویی در توجیه شکست تیمملی در جام ملتها موفق نبود و جملات عجیب او در فوتبال برتر نمونه واضح آن است. حالا اما قرار است کارشناسان، بازیکنان و مربیان و روزنامهنگاران ورزشی به یک سوال واحد پاسخ دهند. فوتبال چرا دارد یا ندارد؟ آیا میتوان همه چیز را گردن شانس و اتفاقات غیرمنتظره گذاشت و نقش تکنیک، تاکتیک و دانش فنی را نادیده گرفت؟
امیررضا واعظ آشتیانی - مدیرعامل اسبق استقلال و کارشناس فوتبال: اصلا چیزی به اسم شانس وجود ندارد و این لغت اشتباهی وارد ذهن برخی افراد شده است. با این عبارت که «چرا وجود ندارد» تخصص و دانش فنی زیر سوال میرود و شما اسم همه چیز را شانس میگذارید و میگویید: فوتبال است دیگر! اگر کسی موفق بود، میگویید شانس داشته، اگر کسی زحمت کشید میگویید شانسش بوده ولی جایی که زحمت نکشیدی و به نتیجه نرسیدی میگویی شانس با ما یار نبود. پس تکلیف دانش فنی و زحمت چه میشود؟ اشکال این است که ما از ادبیات منسوخ شدهای که هیچ ریشهای ندارد، میخواهیم در جهت منافع خودمان استفاده کنیم و بهانه بیاوریم.
ناصر ابراهیمی - سرمربی اسبق تیم ملی فوتبال: من به شانس در فوتبال اصلا اعتقاد ندارم. اصلا نه فقط در فوتبال بلکه در تمام رشتههای ورزشی چنین چیزی نیست. بله، یکی اشتباه میکند و گل به خودی میزند و یکی اشتباه نمیکند و گل به حریف میزند ولی من هیچ وقت کسی که گل به خودی زده را سرزنش نمیکنم. بازی اول ما در سنگاپور پنالتی شد، من بهروز سلطانی را تعویض کردم و حافظ طاحونی یار تعویضی دو گل خورد. بازی بعد تعویض نکردم و بهروز سلطانی پنج گل خورد. اگر اشتباهات مکرر باشد مردم حق دارند انتقاد کنند و سوال بپرسند. دانش فنی و تمرین مهمترین نکات فوتبال است ولی اشتباهات را نمیتوانی نادیده بگیری. الان یکی میگوید در تیمملی چرا قائدی را نگذاشتند، یکی میگوید چرا ترابی را نگذاشتند، اینها صحبتهای بعد از باخت است ولی اگر تیم ما قهرمان میشد، هیچ کدام از این صحبتها نبود.
رسول مجیدی، روزنامهنگار،تهیهکننده و مجری: فوتبال برشی از زندگی است و حتما شانس در آن دخیل است. تو گاهی در زندگی حتی اگر همه چیز را درست بچینی، اینطور نیست که قطعا به هدفت برسی. فوتبال واقعا این است. یک بار بارسلونا با سلتیک بازی داشت و گواردیولا سرمربی بود، مالکیت توپ حدود ۸۰ درصد برای بارسا بود، بارسا ۲۳ تا شوت زده بود و سلتیک فقط یک شوت که همان یک شوت منجر به گل شد و سلتیک بازی را برد. این چیزها پیش میآید ولی نکته این است که ببینی این پیشآمد چقدر تکرار شونده است! اگر تو زیاد شانسی میبازی، پس حتما یک مشکلی هست. شانس و اتفاقات غیرمنتظره قطعا دخیل است ولی به شرطی که تکرار شونده نباشد. حتی سرالکس فرگوسن هم میگوید شانس وجود دارد ولی در بلند مدت تو نمیتوانی بگویی یک تیم شانسی قهرمان میشود ولی یک بار چرا. کسی که همه چیز را گردن شانس و نفس فوتبال بیندازد، میتوان گفت که پیروزیهایش هم شانسی بوده است.
نرگس جعفری، سرمربی تیم خاتون بم: نقش تاکتیک و تکنیک در فوتبال خیلی مهم است ولی خیلی اوقات توپها در دروازه نمیروند. شاید یک تیم خیلی خوب باشد ولی آن روز، روزش نباشد. گاهی حتی بازی دست تیم است ولی توپها توی گل نمیرو۴د ولی تیم روبهرو با یک ضد حمله گل میزند و بازی را میبرد. تاکتیک و شانس در کنار هم در فوتبال دخیل هستند و اگر مشکلی هست، باید برای رفع مشکلات و ضعفها اقدام کرد.
ابراهیم قاسمپور،کارشناس فوتبال: اتفاقا فوتبال چرا دارد، اگر آدمی منطق داشته باشد. هیچ چیزی بدون چرا نیست، اصلا اگر چرایی وجود نداشته باشد، جوابی هم وجود ندارد. شما اگر عمدا با ماشین به کسی بزنی میگویند چرا زد؟ در فوتبال هم وقتی سوال پیش میآید، نمیتوانی بگویی چرا سوال میکنی؟ وقتی در کار ایراد هست باید سوال پرسید. وقتی مشکلی در فوتبال به وجود میآید باید سوال کنند. وقتی دفاعها مرتب گل میخورند باید سوال کنی چرا گل خوردیم چون اگر چرا نباید هیچ جوابی هم وجود ندارد. چرا در همه چیز وجود دارد به خصوص فوتبال.
حسین قدسی، مربی تیمملی نوجوانان: مگر فوتبال غیر از تکنیک و تاکتیک است؟ البته صحبتهای آقای قلعهنویی مبنی بر این بود که بحث شانس و تقدیر در بازی فوتبال نباید نادیده گرفته شود. این حرف درست است ولی شرایط تیمملی ما این بار در جام ملتهای آسیا به گونهای رقم خورد که با وجود قرعه خوب و با وجود اینکه امیر قلعهنویی تمام تلاشش را کرد، ولی به نظر من فقط نمیشود به شانس و تقدیر اکتفا کرد و نقش تاکتیک حتما ارزش و اهمیت خودش را دارد. دانش و علم روز دنیا جایگاه خودش را دارد. شما وقتی شناخت و تحلیل مشخصی از بازی و تسلط بر شرایط داشته باشید، تصمیمهای آنی شما منجر به تعویض خوبی میشود که در نهایت نتیجه را برای شما رقم میزند.
جواب «چراها» با چه کسی است؟
شانس قطعا در نتایج فوتبال دخیل است، ولی سهم آن چقدر است؟ اگر سهم شانس در نتایج بالا برود، فوتبال تفاوت چندانی با تاس ریختن نخواهد داشت، پس تلاش مربیان همیشه در این است که سهم شانس را به حداقل برسانند. آنها ساعتها روی اصلاح جزئیات وقت میگذارند تا هماهنگی تیمشان را بالا ببرند و اشتباهات بازیکنان را به حداقل برسانند. انتخاب مناسب نقشه بازی هم بخش دیگری از پایههای موفقیت یک مربی است. مربیان بزرگ تلاش میکنند با کنترل بهتر بازی تاثیر اتفاقات به حداقل برسد و توپهای سرگردان کمتری به اطراف محوطه جریمه بیاید. قلعهنویی معتقد است که فوتبال چرا ندارد، ولی پاسخ دادن به همین چراهاست که فوتبال را ارتقا میدهد، وگرنه فوتبال تحولات تاکتیکیاش را در دهههای گذشته تجربه نمیکرد.