به همین علت حمایت از مادران باردار و شیرده نیازمند، در دستور کار قرار گرفته و برنامههایی برای امنیت غذایی و پیشگیری از سوءتغذیه در این کودکان و فرزندان آنها در نظر گرفته شده است. بر این اساس برای ۲۳هزار مادر باردار و شیرده در دهک اول درآمدی با اولویت هشت استان کم برخوردار و نیز توجه به نرخ باروری شهرستانهای استانهای هدف در بستر طرح کالابرگ الکترونیکی، سبد غذایی رایگان ارائه شده است. البته گویا تداوم اجرای این طرح به تأمین اعتبار آن بستگی دارد.سیمای جمعیتی کشور در وضعیت مساعدی قرار ندارد و از سوی دیگر فرصت چندانی برای اصلاح ساختار جمعیتی جامعه باقی نمانده است. در سه دهه آینده در جمعیت سالمندان کشور رکورد خواهیم زد. به طوری که آمار سالمندان که درحالحاضر ۵.۹درصد است تا آن زمان با احتساب دههپنجاهیها و دههشصتیها به بالای ۳۰درصد خواهد رسید، یعنی تا ۳۰سال آینده از یک جامعه ۹۲ میلیون نفری، نزدیک به ۳۰ میلیون نفر بالای ۶۰ سال خواهند بود.
از سوی دیگر، در حال حاضر حدود ۷۰۰ هزار دختر و پسر مجرد بالای ۴۰ سال در کشور داریم؛ گروهی که دوره میانسالی را سپری میکنند و احتمال دارد هرگز ازدواج نکنند و دچار «پدیده تجرد قطعی» شوند. یعنی جمعا حدود ۷۰۰هزار نفر دختر و پسر میانسال داریم که باید آنها را به تعداد سالمندان مجرد آینده اضافه کرد. با این اوصاف لزوم تلاش برای اقناع جامعه در راستای فرزندآوری موضوعی است که بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد. با وجود این اما در مسیر تشویق به فرزندآوری باید سیاستهای تشویقی را هم در نظر گرفت تا مردم احساس کنند دولتمردان در کنار توصیه به فرزندآوری آنها را همراهی میکنند.
حمایت از مادران باردار نیازمند
زهرا قیومی، مدیرکل دفتر امور حمایتی و توانمندسازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص اجرای طرح با اشاره به اجرای طرح حمایت از مادران نیازمند باردار و شیرده و دارای کودک زیر دو۲ سال، اظهار کرد: این طرح از نیمه دوم سال ۱۴۰۲ بهعنوان یکی دیگر از طرحهای حمایتی دولت اجرا و روی شبکه ملی اعتبار پیادهسازی شد. بهگونهای که برای ۲۳هزار مادر باردار و شیرده در دهک اول درآمدی با اولویت هشت استان کم برخوردار و نیز توجه به نرخ باروری شهرستانهای استانهای هدف در بستر طرح کالابرگ الکترونیکی، سبد غذایی رایگان ارائه شد. وی ادامه داد: این مادران از طریق شارژ اعتبار حساب یارانه سرپرستان خانوار به مبلغ ماهانه ۴۰۰ هزار تومان، میتوانستند از اقلام سبد غذایی معین از فروشگاههای طرف قرارداد، کالابرگ الکترونیک را تا پایان سال استفاده کنند. به گفته مدیرکل دفتر امور حمایتی و توانمندسازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، طرح حمایت از مادران نیازمند باردار و شیرده و دارای کودک زیر دو سال با همکاری بنیاد کرامت رضوی آستان قدس رضوی، طی سال گذشته در راستای اجرای مفاد ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در ارائه سبد غذایی و بهداشتی رایگان به مادران نیازمند باردار و شیرده و دارای کودک زیر دو سال اجرا شد.وی تاکید کرد: مبلغ برای مادران مشمول طرح در دهک اول، جدای از مبلغ یارانهای بود که به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود. البته علاوه بر این، طرح امنیت غذایی کودکان زیر پنج سال نیز طی سال گذشته اجرا شد.
تداوم مشروط
قیومی در پاسخ به این سؤال که آیا دو طرح مذکور در سال ۱۴۰۳ نیز اجرا خواهد شد، توضیح داد: در صورت تأمین و تخصیص اعتبار از سوی سازمان برنامه، این طرحها ادامه خواهد داشت. باید منتظر میزان اعتبار بود تا ببینیم چقدر میتوان افزایش برای سبد غذایی کودکان و مادران متناسب با اقلام سبد غذایی معین را در نظر گرفت. مدیرکل دفتر امور حمایتی و توانمندسازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآور شد: شیوه اجرای طرح امنیت غذایی کودکان هم مانند سال ۱۴۰۲ خواهد بود که از طریق تنسنجی خانههای بهداشت و با ارائه فهرست مشمولان از سوی وزارت بهداشت و وسعسنجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، همانند سال گذشته در بستر شبکه ملی اعتبار و طرح کالابرگ الکترونیکی خواهد بود. وی درخصوص اجرای طرح حمایت از مادران طی سالجاری نیز بیان کرد: قطعا با تأمین اعتبار ماده ۲۴، این طرح برای تمام مادران دارای فرزند شیرخوار سراسر کشور در دهک اول تا سوم اجرا خواهدشد.
طرح امنیت غذایی کودکان
مدیرکل دفتر امور حمایتی و توانمندسازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یادآور شد: در طرح امنیت غذایی کودکان زیر پنج سال، کودکان دچار کموزنی، کوتاهی قد ولاغری ازسوی وزارت بهداشت به وزارت رفاه معرفی شدند و پس از استحقاقسنجی خانوارها، کودکان خانوار دهکهای اول تا هفتم شناسایی و تحت پوشش طرح امنیت غذایی وزارت رفاه قرار گرفته و اعتبار یک میلیون تومانی به کودکان مشمول در خانوارهای دهک یک تا پنج و ۶۰۰هزار تومانی به کودکان مشمول در خانوارهای دهک شش و هفت برای تهیه بسته رایگان غذایی تعلق میگرفت.وی افزود: درراستای حفظ کرامت انسانی و اطمینان از تأمین نیازهای کودکان این خانوارها، سبدی حاوی اقلامی از جمله لبنیات(دربرگیرنده شیر، ماست و پنیر)، پروتئین(شامل تخممرغ، مرغ، گوشت قرمز با تاکید بر گوشت گوساله بهدلیل بالاتر بودن میزان پروتئین آن نسبت به گوشت گوسفند)،حبوبات (با تاکید برعدس بهدلیل مؤثرتر بودن در رشد کودکان)، نان و غلات، سبزیجات و میوهها(نظیر گوجه، هویج، کدو سبز و پیاز)، خرما، مغزیجات / بلغور گندم جهت خرید خانوارها از طریق ارائه در بستر طرح کالابرگ الکترونیکی تعریف شد.